2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Manfred Weber őrültsége a kétségbeesés jele

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Atomfegyverrel felszerelt közös uniós hadsereg, kötelező katonai szolgálat, évekig tartó háborúk – így képzeli el Európa jövőjét Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A Magyar Nemzetnek azonban arról beszélt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, hogy amiket mostanában a német politikus szájából lehet hallani, azok a kétségbeesés jelei.

– Elméletileg minden terv megvalósulhat, hogy ha elszántak a politikusok és ezt végigverik akár a társadalom ellenkezése dacára is. Láttuk ezt az illegális migráció kapcsán is, hogy hiába nem akarták az emberek, Nyugat-Európán végigverték. Gyakorlatban azonban azt gondolom, hogy Manfred Weber részéről ez egy kétségbeesett próbálkozás – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértőt azzal kapcsolatban kerestük, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője egészen őrült ötlettel állt elő a napokban.

Azt javasolta ugyanis, hogy az egész Európai Unióban vezessék be a kötelező katonai szolgálatot.

Felidézte, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról beszélt, felajánlja Európának a francia atomfegyvert – Manfred Weber erre úgy reagált, hogy ez egy olyan ajánlat, „amelyről beszélnünk kell”. Horváth József azonban úgy látja, a német politikus súlyos kijelentéseinek köze van ahhoz, hogy kevesebb, mint egy hónapon belül, június 9-én sor kerül az európai parlamenti (EP) választásokra: Weber ugyanis így próbálja magára felhívni a figyelmet.

A szakértő továbbá rámutatott, hogy a nyugat-európai politikusok útkeresésben vannak, „nem tudják, hogyan kellene megfelelő módon reagálni arra az általuk is kialakított politikai helyzetre, amit az orosz–ukrán háború jelent”.

Horváth József szerint egy közös uniós hadsereg létrehozásáról még fényévekre vagyunk, ehhez ugyanis számtalan alapfeltételt meg kell teremteni.

Macron szavaira térve pedig azt emelte ki a szakértő, hogy francia részről egy jól hangzó gesztusról van szó – hiszen az elnök a francia atomütőerőt ajánlotta fel –, ugyanakkor nehezen tudja elképzelni, hogy az utolsó olyan eszközt is kiadná a kezéből Franciaország, amivel nagyhatalmi státusát fenn tudja tartani, legalább a látszat szintjén. Emlékeztetett, a nyugat-európai hadseregek vezérkaraiban is 5–10 éves távlatokról beszélnek, amikor a közös uniós hadsereg gondolata felmerülhet. Figyelmeztetett, hogy mindehhez viszont fel kell számolni a „nemzetek Európáját”.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
21
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához