2024.október 6.
Aurél, Placid, Attila
Hírek 🔊

Lejárt az idő, amit Ukrajnának adtak: a világ pénzemberei be akarják hajtani a pénzüket

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A legfrissebb ukrán kormányzati adatok szerint Ukrajna összesen 20 milliárd dollárral tartozik a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak, 11 dollárban és két euróban denominált kötvényben. Eközben a Világbank pedig közel 500 milliárd dollárra becsüli Ukrajna újjáépítésének költségeit.

A világ legbefolyásosabb pénzemberei azt követelik, hogy Kijev kezdje el törleszteni adósságait. Köztük van a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock, a francia Amundi és a Pimco, az amerikai kötvényalapok óriása – írja a The Telegraph.

A lap szerint mindkét fél egyetért abban, hogy Ukrajnának nem kellene teljes egészében visszafizetnie a fennálló hiteleket, mivel a háború eléggé megviselte a gazdaságát. A növekedés negyedére zsugorodott, a hadseregre fordított kiadások pedig évi 40 milliárd dollárra emelkedtek, ami a GDP közel negyedének felel meg. Ez 44 milliárd dolláros lyukat hagyott az ország költségvetésében.

Gyorsan meg kell oldani a kérdést, hogy pontosan mekkora összeget kell végül az ukrán kormánynak előteremtenie.

 A 12 napig tartó, fárasztó tárgyalások első fordulója a múlt hónapban nem vezetett megállapodáshoz, és mindkét fél a másik irreális elvárásait okolta” – idézte fel a Telegraph.

A lap ugyanakkor rámutatott, augusztus 1-jén lejár az a kétéves moratórium, amelyet a hitelezők röviddel az orosz invázió után adtak az országnak. Ha a határidő előtt nem sikerül megegyezni, az katasztrofális következményekkel járhat.

A legfrissebb ukrán kormányzati adatok szerint Ukrajna összesen 20 milliárd dollárral tartozik a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak, 11 dollárban és két euróban denominált kötvényben. A JPMorgan áprilisban közzétett számításai szerint, ha a kintlévőségek kamatait is beleszámítjuk, a teljes összeg közel 24 milliárd dollárra ugrik. Eközben a Világbank pedig közel 500 milliárd dollárra becsüli Ukrajna újjáépítésének költségeit.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához