2024.július 13.
Jenő, Henrik

Magyar mintát másolhat Franciaország – retteg a Libération

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Drámai helyzetértékelés a francia lapban: az illiberalizmustól félti az olvasókat a baloldali újság.

A macronisták kezében van Franciaország sorsa” írta a Libération című francia lap, amely arról közölt „drámai” hangvételű értekezést, hogy mi várhat Franciaországra, ha jövő vasárnap a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés megszerzi az abszolút többséget a parlamenti választások második fordulójában.

A lap a szokásos baloldali „érveket” sorakoztatta fel, miszerint Le Pen „radikális”, „felkészületlen”. A Libération arra is figyelmeztette a francia olvasókat, hogy az országban

új politikai korszak köszönthet be, amelyben nem a „liberális demokrácia védelmezői” kezében lesz a hatalom.

A lap ezt követően kijátszotta a baloldali aduászt is, és felhívta a figyelmet, hogy Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártja „az orbáni populista-tekintélyelvű Fidesz testvérpártja”. És habár konkrétumot nem tudott felhozni, Le Pen hogyan „számolná fel a szabadságjogokat”, de a lap szerint a politikus győzelme elkerülhetetlenül ehhez vezetne.

Majd azt is hozzátett, hogy Franciaországban nem a „fasizmus” kopogtat az ajtón, hanem annak „XXI. századi avatárja: az illiberalizmus”.

Ezután továbbra is a szokásos baloldali állításokat ismételte meg a lap, ezek szerint Le Pen lerombolná a demokráciát, az igazságszolgáltatást, a sajtószabadságot, az egyetemeket stb. Hozzáteszik, hogy – szerintük – Le Pennek nincsenek rátermett emberei ez pedig – ugyancsak szerintük – tovább növeli az „autoriter sodródás veszélyét”.

A Libération végül arra szólította fel Macron híveit, hogy nagy arányban szavazzanak a baloldali összefogás, az Új Népi Front jelöltjeire, hogy így akadályozzák meg, hogy „nyolc nap múlva hatalomra kerüljön a szélsőjobboldal”.

Vasárnap mi is beszámoltunk róla, hogy megtartották a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulóját, amelyen a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34,2 százalékával futott be az első helyen. Az egyesült baloldal Új Népi Front nevű koalíciója a második lett 29,1 százalékkal; az Emmanuel Macron elnököt támogató pártok pedig 21,5 százalékot szereztek. Rajtuk kívül még a gaullista jobboldali Republikánusok értek el mérhető eredményt 10 százalékkal.

Emmanuel Macron francia elnök a választás lezárulta után rögtön meghirdette: „Nagy, demokratikus és republikánus” erődemonstrációt kell tartani Le Penékkel szemben. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
24
😡dühítő
😂vicces
2
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek