2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Magyarellenesség válogatott szinten. A ProSport képén megjelölték az áldozatot és az elkövetőket is, kitakarva az arcukat

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját. Az RMDSZ vérlázítónak nevezte az incidenst, és elhatárolódást követel a román politikumtól, a Román Sportügynökség vizsgálatot szorgalmaz, a diszkriminációellenes tanács eljárást indított. A rendőrség hivatalból nyomoz az ügyben.

A ProSport sportportál által nyilvánosságra hozott incidens a közelmúltban történt a juniorválogatott resicabányai edzőtáborában. Mivel mind az áldozatok, mind az elkövetők fiatalkorúak – csupán tizenöt évesek –, a lap csupán a nevük kezdőbetűit közölte.

A beszámoló szerint a közelgő Európa-bajnokságra készülő keretet az edző egy időre magára hagyta, a fiatal sportolók pedig bulit rendeztek, amelyen alkoholt is fogyasztottak, és dohányoztak is.

Egyszer csak a keret két tagja – F. B. és D. P. – „rászállt” a magyar Z. K.-ra. Először kikötözték egy fűtőtesthez, majd lenyírták a haját, levetkőztették, alkohol fogyasztására kényszerítették, ráhamuztak, majd szexuális aktust mímeltek vele.

Ezt követően a ProSport szerint már a nemzetisége miatt is elővették: azt kiabálták neki, hogy „Te, magyar!” (románul „ungure”, ami sértő megszólításnak minősül), és továbbra is megalázóan bántak vele.

A lap forrásai szerint senki sem lépett közbe. A fiú másnap elmenekült az edzőtáborból, és hazautazott Lugosra, ahol beszámolt a szüleinek a történtekről. Jogászok szerint az elkövetők négy bűncselekményt is megvalósítottak: kényszerítés, bántalmazás, szexuális perverzió és a kiskorúval szembeni rossz bánásmód gyanúja is fölmerülhet, ha az ügy az igazságszolgáltatás elé kerül.

Ugyanakkor sem a szövetség, sem a fiú édesapja nem kívánt érdemben nyilatkozni az ügyről.

Răzvan Șelariu edző a szövetséghez irányította a riportereket, a Román Torna Szövetség ugyanakkor nem sieti el a kivizsgálást, mivel azt ígérte: majd a végrehajtó bizottság ülésén foglalkoznak az üggyel. A szerdai ülésen ugyanakkor a téma nem került napirendre.

Carmencita Constantin, a Román Torna Szövetség elnöke teljes átláthatóságot ígért, amint az ügy a végrehajtó testület elé kerül, jelenleg azonban a kontinenstornára készülnek.

A fiú édesapja számára is kényelmetlennek tűnt az ügyről nyilatkozni. Amikor a lap újságírói megkeresték, csak annyit mondott: nem fordultak rendőrséghez, és egyelőre nem is kívánnak tenni semmit. „Néhány dolgot elintéztek. A tornaszövetséggel minden ok” – fogalmazott, hozzátéve: ezeket a dolgokat „más intézi el”, ezért nem kíván nyilatkozni. A magyar nemzetiségű áldozat egyébként a lugosi helyi sportklub tagja, az országos bajnokságon 2022-ben talajon, 2023-ban pedig lólengésben szerzett bronzérmet. Bár tagja lett volna az EB-re utazó keretnek, a szövetség végrehajtó bizottságának szerdai ülésén az a döntés született, hogy itthon hagyják.

Mindeközben ha már a szakszövetség nem reagált érdemben, magasabb fórumok annál inkább.

Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség elnöke pénteken hivatalos úton magyarázatot kért a tornaszövetségtől.

„Hivatalos választ várok, mivel jeleztem nekik: el kell magyarázniuk, hogyan lehetséges ilyesmi” – szögezte le az ötszörös olimpiai és egyszeres világbajnok egykori evezős, jelenlegi sportvezető.

Megszólalt az ügyben Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is, hiszen az áldozat magyar nemzetiségű. „Eddig és ne tovább! Apaként és a magyar közösség vezetőjeként elfogadhatatlannak, vérlázítónak tartom azt, ami a 15 éves magyar lugosi sráccal történt az edzőtáborban, hisz őt ott a román társai brutálisan bántalmazták. És csak azért, mert magyar” – mutatott rá pénteken közzétett videójában a politikus.

Kelemen az RMDSZ és a maga nevében sajnálatát fejezte ki a bántalmazott fiúnak és családjának. „Minden segítséget megadunk a jóvátételhez, és azt gondolom, hogy ami történt, az elfogadhatatlan. Ide vezetett a gyűlöletkeltés, az AUR több éves magyarellenes kampánya, és az, hogy a román társadalom ezt szó nélkül tűrte.

Arra kérem román politikustársaimat, a román állam vezetőit, az államfőt, a miniszterelnököt, a belügyminisztert, az igazságügy-minisztert, hogy nagyon gyorsan reagáljanak, és egyrészt ítéljék el az esetet. Másrészt a tornaszövetség országos vezetésének is azonnali kivizsgálást kell elrendelnie, mert ezt nem lehet sem szó nélkül, sem következmények nélkül hagyni. Ebben az esetben senki sem hallgathat. A magyarellenességet vissza kell szorítani. Ez közös felelősségünk, és közös feladatunk. Eddig, és ne tovább!”

– szögezte le Kelemen pénteki reakciójában.

Az ügyben a ProSport tényfeltáró cikke nyomán várhatóan az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is vizsgálatot indít, Cristian Jura, a testület tagja úgy nyilatkozott, hogy az igazgatótanács figyelmébe ajánlja a botrányos incidenst.

A Krassó-Szörény megyei rendőr-főkapitányság pénteken közölte: a resicabányai városi rendőrség (feljelentés híján) hivatalból indított kivizsgálást azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint egy resicabányai edzőtáborban egy kiskorú ütlegelést és más bántalmazást szenvedett el, illetve megfosztották őt személyi szabadságától. A közlemény szerint ütlegelés és egyéb erőszakos tettek, illetve jogellenes fogva tartás gyanúját vizsgálják.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
14
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek