2024.október 22.
Előd, Szalóme, Kordélia
Hírek 🔊

Másfélmillió férfit irányíthatnak a gazdaságból a frontra

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Volodimir Zelenszkij utasítására minden olyan vállalkozást ellenőriznek, amely élhet a gazdasági felmentés lehetőségével. A vizsgálat célja, hogy kiderítsék, az adott cégek valóban kritikus fontosságúak-e a gazdaság szempontjából – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

A portál felidézte: még júliusban az ukrán kormány a Gyija portálon keresztül lehetővé tette a „kritikus” státusszal rendelkező vállalatok számára az alkalmazottak „lefoglalását”. Ennek részeként mára több mint 1,5 millió férfi kapott halasztást a katonai szolgálat teljesítése alól.

A hadsereg emberhiánya azonban kezd kritikus méreteket ölteni, ezért kezdeményezte a Honvédelmi Minisztérium az ellenőrzését.

Az ukrán viszonyok ismeretében – tesszük hozzá mi – a követelés bizonyos szempontból érthető.

Gyaníthatóan ebbe az eljárásba ugyanúgy beépültek a kiskapuk, mint korábban az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokba. Vagyis biztosak vagyunk benne, hogy van az a pénz, amiért akármelyik vállalkozás és bármelyik munkavállaló kritikussá válhat.

De érdemes megjegyezni azt is, mert ezzel a szemponttal senki sem foglalkozik, hogy ez a rendszer lényegében a „rabszolgamunkának” is megágyazott.

Természetesen bárhol jobb, mint a fronton, azonban képzeljük el, hogy a munkaadónk bármit megkövetelhet tőlünk: öt helyett hét napos munkahét, 8 óra helyett 12-16 óra munka ugyanazért a pénzért, de akár azt is elvárhatja tőlünk, hogy a műszak után ingyen gürizzünk neki otthon, a telken vagy a város másik végében – különben két kattintással megszünteti a státuszunkat, és mehetünk az első vonalba…

Ukrajna a háború előtt sem volt egy vidám hely, a munkások paradicsoma, de 2022 februárja óta maga lett a pokol!

Visszatérve a hírre, azok a vállalatok, amelyek nem felelnek meg a kritériumoknak, a továbbiakban nem tudják lefoglalni alkalmazottaikat. A vizsgálatot november 15-ig tervezik lefolytatni. Ezt követően Gazdasági Minisztériumnak november 20-ig elemeznie kell a kapott eredményeket és tájékoztatnia kell róla a minisztertanácsot.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek