2024.július 20.
Illés, Margaréta
Hírek 🔊

Minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt a brit kormány Ukrajnának a háborúban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Újabb segélycsomagról döntöttek Nagy-Britanniában, a szállítmányban egyebek mellett hatvan különböző könnyű katonai vízi jármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, Storm Shadow típusú, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták, négyszáznál több szárazföldi katonai jármű és csaknem négymillió, kézifegyverekhez való lőszer szerepel majd.

Óriási segélycsomagról döntött a brit kormány, a 500 millió font (230 milliárd forint) értékű új segélyprogramot Rishi Sunak miniszterelnök jelentette be lengyelországi látogatásán. A mostani csomaggal együtt Nagy-Britannia a jelenlegi pénzügyi évben hárommilliárd font (1375 milliárd forint) katonai támogatásban részesíti Ukrajnát.

A brit kormány az orosz–ukrán háború kezdete óta csaknem 12 milliárd font (5500 milliárd forint) értékű katonai, humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának.

Az újabb szállítmányban egyebek mellett hatvan különböző könnyű katonai vízi jármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, Storm Shadow típusú, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták, négyszáznál több szárazföldi katonai jármű és csaknem négymillió, kézifegyverekhez való lőszer szerepel majd.

A bejelentéshez fűzött nyilatkozatában Rishi Sunak brit miniszterelnök úgy fogalmazott: Ukrajna védelme egész Európa biztonsága szempontjából létfontosságú, mivel ha Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megengedik, hogy agressziója sikerrel járjon, akkor nem fog megállni a lengyel határnál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott a brit miniszterelnökkel. Kiemelte, hogy mindenre, ami a listán szerepel, igazán szüksége van Ukrajnának az orosz–ukrán háborúban.

Hálás vagyok az Egyesült Királyságnak és személyesen a miniszterelnöknek, amiért ilyen erős támogatást tanúsítottak, valamint a védelmi együttműködés továbbfejlesztésére való hajlandóságukért, különös tekintettel a tengeri és a nagy hatótávolságú képességekre

– fogalmazott Zelenszkij. A beszélgetés során szó esett az orosz vagyonelkobzás hatékony modelljének megalkotásáról, valamint a közelgő svájci békecsúcsról és az Európai Politikai Közösség nagy-britanniai csúcstalálkozójáról is.

Rishi Sunak Varsóban találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, akinek felajánlotta, hogy a brit királyi légierő (RAF) egy századnyi Typhoon harci repülőgépe jövőre Lengyelországba települ és részt vesz a NATO légtérellenőrzési tevékenységében. Sunak és Tusk kedden közösen tárgyalt a lengyel fővárosban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is az európai biztonsági kérdésekről és Ukrajna támogatásáról. A brit miniszterelnök ezután bejelentette, hogy háborús üzemmódba kapcsolja a védelmi ipart és a bruttó hazai termek (GDP) 2,5 százalékát tervezi erre fordítani.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
9
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához