2024.május 8.
Mihály, Győző

Monty Python Berlinben, azaz a németek az ideg-összeroppanás szélén

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
xiii.reuss henrik

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A demokrácia elleni összeesküvést lepleztek le Berlinben, miután azonban kibomlottak az ördögi, fegyverarzenált felhalmozó konspiráció részletei, az ügy inkább egy Monty Python-epizódhoz kezd hasonlítani, mint A sakál napja című filmhez – értékelt a Politico.

Sorban érik a napokban a törékeny német lelket a sokkok, és immár az ideg-összeroppanás szélére kerültek – értékel a Politico. Alig esett ki nemzeti ön- és egymást ostorozást okozva a katari vb-ről már a csoportkörben a német válogatott, a héten a demokrácia elleni fegyveres összeesküvés leleplezéséről szóló hírek borzolták fel a kedélyeket.

7131a48b2a9e4a68a8e859e44afdf8b0
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Sokan komolyan aggódnak, miután a hét közepén rendőrök ezrei rajzottak szét az országban, fegyvereket foglaltak le, és letartóztattak 25 embert, akik a hatóságok szerint ördögi terveket szőttek a kormány megdöntésére és a monarchia visszaállítására.

Egy nappal később azonban az ügy jobban hasonlít egy Monty Python-epizód kéziratára, mint A sakál napja folytatására

– fogalmazott a portál.

Kiderült, hogy a szervezkedés gyanú szerinti vezetője XIII. Reuss Henrik herceg, egy 800 éves arisztokrata család félhosszú hajú, idősödő leszármazottja.

A 71 éves herceg a monarchista konspiráció találkozóit a rendőrség szerint a türingiai vidéken, egy hegytetőn álló várkastélyában szervezte. Az összeesküvők – részben nyugdíjasok – 

valóban tekintélyes fegyverarzenált gyűjtöttek össze, számszeríj- és parittyatüzérséggel, kardokkal, valamint tisztázatlan korú vadászfegyverekkel és pisztolyokkal készülődve a kormánydöntésre.

A Politico értékelése szerint az ügy sokkal többet mond el a német nemzeti psziché jelenlegi állapotáról, mint az ország demokratikus intézményeiről. A valódi terrorizmus egyébként Németországban nem egzotikus, távoli jelenség. Az 1970-es évektől a Vörös Hadsereg Fakció nevű baloldali terrorszervezet több mint 30 embert tett el láb alól. Az új évezred elején az NSU nevű újnáci csoport kilenc emberrel végzett. Mohamed Atta, a New York-i ikertornyokat ledöntő szeptember 11-i támadás vezetője Hamburgban szervezte meg a csoportját, ahol éveket töltött egyetemistaként. Merényletek az utóbbi években is történtek.

dbb5a0bfe14b4a689f9512e5101fc5e9
Fotó: Boris Roessler / AFP

Bár a herceg köré tömörült csoport akár emberéletekre is veszélyessé válhatott volna, az ország stabilitására aligha jelentett veszélyt. A csapatban volt egyébként a szélsőjobboldali AfD párt egy korábbi parlamenti képviselője, a különleges erők egy korábbi, nyugdíjas parancsnoka – aki azonban már 1996-ban leszerelt, és sose látott harcot –, egy operatenor, egy tetőfedő és egy gourmet szakács. Állítólag olyan tervük is volt, hogy II. Erzsébet királynő halála legyen a hatalomátvétel ideje, csakhogy az adott nap felkészületlenül érte őket. 

Forrás:Vg.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek