2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

NATO főtitkár választás

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇭🇺🇷🇴🇸🇰🇹🇷Négy ország ellenzi Mark Rutte kinevezését a NATO-főnöki posztra: mik az indokaik?‼️

A jelenlegi holland miniszterelnök, Mark Rutte jelölése olyannyira szilárd támogatottságot élvez a NATO-tagok körében, hogy még az év vége előtt megválaszthatják a NATO új főtitkárának – írja az EUractiv. Több más híroldallal együtt a 32 NATO-tagból 28-an támogatják Ruttét.

A négy “disszidens” ország, amely ellenzi az 57 éves Rutte jelölését, Magyarország, Szlovákia, Törökország és Románia.

A NATO-főtitkár kiválasztására nincs hivatalos eljárás. Hagyományosan a katonai blokk tagjai informális diplomáciai konszenzusra jutnak az utód személyéről. Így a Rutte jelölését támogató jelenlegi többség nem teszi automatikusan győzelmét. Rutte támogatóinak, akik közé többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország tartozik, meg kell győzniük a négy “disszidens” nemzetet, hogy egyetértsenek.

Mindegyiküknek megvannak a maga okai.

🔺Törökország ellenzi, hogy a NATO-t ismét egy uniós tagállamból származó személy vezesse. Törökországnak az USA után a NATO-országok közül a legnagyobb fegyveres erői vannak, és nagyobb képviseletet akar a NATO élén.

🔺Magyarországnak személyes kifogásai vannak Rutte jelölésével szemben. Rutte egyszer azt ígérte, hogy “térdre kényszeríti Magyarországot” a gyermekekkel szembeni LMBT-propaganda elleni politikája miatt. Rutte 2021-ben nyilvánosan felvetette Magyarország kizárását az EU-ból. “Meg lehet-e találni egy EU-t Magyarország és Lengyelország nélkül?” – mondta.

🔺Klaus Ioannis Ioannis román elnök idén márciusban váratlanul felvetette saját jelöltségét a NATO vezetői posztjára, és Bukarest kiállt mögötte.

🔺Szlovák miniszterelnök, Robert Fico, magyar kollégájához, Orbán Viktorhoz hasonlóan, aggódik Rutte Ukrajnával kapcsolatos militarista álláspontja miatt. A Hlavny Dennik című szlovák lap idézte Ficót, aki szerint “kirázza a hideg”, amikor Ukrajna NATO-tagságáról hall – ezt az elképzelést Rutte támogatja. Fico szerint ez eltávolítana “attól a helyzettől, hogy a Nyugat még mindig képes lenne jó béketervet javasolni” Ukrajnának.

Mi a reakciód?
👍tetszik
10
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
3
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához