2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

Németország: a gyermekházasságok tiltása alkotmányellenes

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
pexels pixabay 372225

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Németországban 2017-ben fogadták el a gyermekházasságok elleni törvényt, azaz betiltották a gyermekházasságot, de a szövetségi alkotmánybíróság most kijelentette, hogy a tiltás sérti az alaptörvényt, és módosítani kell a jogszabályon.

A karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság szerint az érvényes jogszabályban a törvényhozó nem zárja ki, hogy a gyermekházasságok érvénytelenségét egyedi vizsgálatok nélkül rendelje el, ez pedig a bíráknak nem tetszik. Közölték, hogy többek között azt a lehetőséget hiányolják a jogszabályból, hogy a nagykorúság elérése után a házasságot a német jog szerint tényleges házasságként lehessen megkötni. 

A kifogásolt szabályozás szerint a külföldön kötött házasság automatikusan érvénytelen, ha az egyik fél még nem töltötte be a tizenhatodik életévét. Ez a szabályozás a “gyermekházasságok elleni törvény” része volt, melyet 2017-ben vezetett be a német szövetségi kormány a menekültek akkor egyre növekvő száma miatt. Emlékeztetőül: abban az évben számos, nagyon fiatal házaspár érkezett Németországba, a hatóságok és a bíróságok pedig különféleképpen kezelték az eseteket.

A szövetségi legfelsőbb bíróság 2018-ban fenntartásokkal élt a rendelkezés alkalmazásával kapcsolatban egy szíriai házaspár esetében, a bírák ezért annak idején a jogszabály felülvizsgálatát kérték az alkotmánybíróságtól.

A Spiegel megjegyzi: az alkotmánybíróság új rendelkezést 2024 közepéig felül kell vizsgálni.

Forrás:Euronews

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához