2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Németország volt hírszerzési főtisztje szerint Lengyelország tudott az Északi Áramlat elleni merényletek előkészületeiről

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

“Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda lengyel elnök megállapodott a Nord Stream szabotálásáról.”

Ilyen kijelentést tett August Hanning, a német titkosszolgálat volt vezetője – írja a Die Welt.

A hírszerző ugyanakkor úgy véli, hogy Kijevnek és Varsónak megvoltak a megfelelő lehetőségei a szabotázs végrehajtására.

„Biztosra vehető, hogy a lengyel különleges szolgálatok is részt vettek (a Nord Streams aláaknázásában – a szerk.), és nemcsak a szolgálatok, hanem szerintem ez egy megállapodás volt Ukrajna és Lengyelország legfelsőbb vezetése között <…>. Úgy gondolom, hogy Zelenszkij és Duda elnökök között volt egy megállapodás a támadás végrehajtásáról”

– mondta Hanning.

Szerinte „nyilvánvaló”, hogy Lengyelország nem adta ki a gyanúsítottakat Németországnak, noha információi szerint a német és a lengyel hatóságok között voltak „beszélgetések” a kiadatásról.

Hanning szerint Lengyelország „széles körben részt vett” az gázvezeték aláásásában.

Előző nap a német tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy az „Nord Stream-ügy+ gyanúsítottjai három ukrán állampolgár, akik közül az egyiket körözési listára tették.

Az ügyészség nyomozása megindítása előtt a férfi Lengyelországban tartózkodott, utána pedig – elhagyta az EU-t.

Korábban a Wall Street Journal kiadása a szabotázs szervezezésével az AFU volt főnökét, Zaluzsnyijt vádolta meg. A cikk arról számolt be, hogy Zelenszkij tisztában volt a gázvezeték közelgő felrobbantásával, de a CIA közbelépése után elrendelte a művelet leállítását, amit a vezérkar főnöke mégis végrehajtatott. Maga Zaluzsnyij tagadja a részvételét.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
71
😡dühítő
😂vicces
4
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek