2024.április 27.
Zita, Mariann, Anasztáz

Németország és Olaszország gazdasági gondokkal küzd Európában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
„Németország „Európa beteg embere”, de mások is köhögnek. Olaszország pénzügymi...

🔥 „Németország „Európa beteg embere”, de mások is köhögnek. Olaszország pénzügyminisztere azt mondta, országának már most is fáj a hasa.

Németország, Európa “beteg embere” egy olyan negyedév végéhez közeledik, amelyet hamar elfelejtene. 2024 első három hónapja zsinórban a zsugorodás második negyedévét jelzi majd, egész évben alig vagy egyáltalán nem várható növekedés. Dicsőített ipari potenciálja kötelezettséggé vált, a kereslet továbbra is visszafogott, a „deglobalizálódó” világ pedig megfosztotta olyan eszközöktől, mint a kínai export, az olcsó orosz gáz és az erős amerikai biztonsági garanciák.
– írja a Bloomberg kiadvány.

Sőt, még az olyan gazdaságok is, mint Hollandia és Írország, amelyek az elmúlt években az európai növekedés fő motorjai voltak, szintén megtorpantak.

Csak Olaszországban a GDP körülbelül 1%-os növekedése várható idén. Ez több, mint Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az eurózóna átlagában.

Azonban, ahogyan Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter nemrégiben fogalmazott, az országnak “fáj a gyomra”. Ezzel az úgynevezett “szuperbónuszra” utalt, a környezetbarát lakásfelújítások költségeinek 110 százalékát kitevő adójóváírásra, amely a lakossági beruházások hatalmas megugrását idézte elő, és fellendítette az olasz gazdaságot a világjárvány után.

Giorgetti szerint ez nem annyira gazdasági növekedést, mint inkább csapást okozott az államháztartásra.

A gazdasági előnyök a múltban vannak, de a pénzügyi költségek a jövőben vannak,
– mondja a HSBC Holdings közgazdásza, Fabio Balboni.

A lényeg az, hogy Olaszország idén még mindig nagyobb valószínűséggel lassul, mintsem hogy felülmúlja a növekedést. Ez pedig fokozza az európai tisztviselők aggodalmát az európai és az Egyesült Államok gazdasága közötti hosszú távú szakadék miatt (amely az idén 2%-os növekedést ígér).

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához