2024.június 21.
Alajos, Leila

Példátlan találkozóra gyűlnek össze a világ nagyhatalmai, még a világ leggazdagabb embere is jelen lesz

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
81ce29087c1c4753a0c65aa1d8a4d064

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az esemény helyszíne is különleges lesz: ott működött a második világháború idején az a csoport, amely feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot.

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól  kezdődik szerdán kétnapos magas szintű nemzetközi konferencia Angliában. A találkozót Bletchley Park kastélyában, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott egykori titkos központjában tartják majd.

A helyszínnel kapcsolatban különlegesség, hogy itt működött a második világháború idején az a csoport, amely feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot, amelyet az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is használták. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint jelentősen lerövidítette a háborút. A kódfejtő csoportot Alan Turing vezette, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor.

A szerdán kezdődő találkozón várhatóan jelen lesz mások mellett Kamala Harris amerikai alelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Elon Musk milliárdos amerikai technológiai nagyvállalkozó is. A program szerint Musk az általa birtokolt X-en élő beszélgetést tart Rishi Sunak brit kormányfővel a konferencia második napján.

A brit kormány, amely a világ első globális AI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg a rendezvényt, Kínát is meghívta.

Rishi Sunak a konferencia előtti nyilatkozatában úgy fogalmazott: tudja, hogy többek szerint Kínát ki kellett volna hagyni a meghívottak közül, de nem létezhet komoly AI-stratégia anélkül, hogy legalább megpróbálnánk bevonni a világ összes vezető AI-hatalmát. 

Miről lesz szó a találkozón?
A brit kormány megbízásából készült egy átfogó szakértői jelentés is az AI-biztonsági konferencia vitairataként. A 45 oldalas dokumentum a fő kockázatok közé sorolja, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyítheti a biológiai, a vegyi és a sugárszennyezést okozó fegyverek előállítását, illetve a kibertámadások végrehajtását.

Az AI-rendszerek használatával a fenyegetést jelentő felhasználók mindemellett időt is megtakaríthatnak. A mesterséges intelligencia például máris elősegítette olyan számítógépes vírusok előállítását, amelyek az észlelés megnehezítése végett időről időre módosulnak. A szakértői jelentés szerint az ilyen vírusok előállítása korábban meglehetősen hosszú időbe telt, ám egyes hackercsoportok fórumainak használói máris arról számolnak be, hogy a ChatGPT és más hasonló eszközök használatával lehetővé vált számukra a kártékony szoftverek (malware) gyors előállítása számos különböző programnyelven.

Az AI-rendszerek mindemellett új támadási módszereket is kidolgozhatnak. Képesek például olyan kártékony szoftverek előállítására, amelyek mindaddig ”jóindulatúan„ viselkednek, amíg meg nem találják a célba vett áldozatokat, és csak ekkor fejtik ki káros hatásukat, megnehezítve a vírusirtó szoftverek számára a támadás észlelését – áll a tanulmányban.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek