2024.május 26.
Fülöp, Evelin

Politico: a jobboldal térnyerése riadalmat kelt Németországban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
887343 alternativa nemetrorszagnak

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Zöldek már kongatják a vészharangot.

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) erőteljes térnyerése megrémíti a német politikai osztályt, aggodalmat keltve a közelgő regionális választások előtt – írta a Politico.  Az AfD támogatottsága az elmúlt évben folyamatosan nőtt, a tavaly júniusi 10 százalékról mostanra 18 százalékra emelkedett a Politico által elemzett közvélemény-kutatások átlaga szerint. 

Két friss felmérés, az Insa és az Infratest dimap felmérése szerint az AfD egy szinten van Olaf Scholz kancellár pártjával, szociáldemokratákkal – 18-19 százalék. A portál szerint a Scholzhoz közel álló tisztviselők attól tartanak, hogy a bevándorlóellenes és a globális felmelegedést tagadó „jobboldali-populista” párt tovább erősödhet.

Ezeknek az eredmények minden demokratát aggasztaniuk kell”

– mondta Ricarda Lang, a német Zöldek társelnöke a Politiconak. Lang arra is felszólította a különböző pártokat, hogy fejezzék be egymás közötti harcot, és „nézzenek magukba”. 

A párt térnyerése különösen szembetűnő a keletnémet tartományokban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában, ahol jövőre választások lesznek, és ahol az AfD jelenleg vezet a felmérések szerint. 

A Politico megjegyezte azt is, hogy nem Németország az egyetlen európai ország, ahol erősödik a jobboldal. Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt 27 százalékkal vezet a felmérésekben; Franciaországban a Nemzeti Összefogás 24 százalékkal a második; és Svédországban a Svéd Demokraták 18 százalékkal a harmadik helyen állnak. Spanyolországban, ahol július 23-án országos választások lesznek, a Vox 16 százalékkal a harmadik helyen áll a felmérések szerint.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek