2024.jĂșlius 3.
Kornél, Soma, Tamås
Hírek 🔊

Politikai einstand az orosz vagyonra

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz

Einstand – mondtĂĄk a PĂĄsztorok Nemecsek ErnƑnek MolnĂĄr Ferenc A PĂĄl utcai fiĂșk cĂ­mƱ regĂ©nyĂ©ben, amikor elkoboztĂĄk tƑle az ĂŒveggolyĂłkat. Az mĂ©g Ă©rthetƑ lenne, ha a nyugati vilĂĄg politikai vezetƑi nem olvastĂĄk volna A PĂĄl utcai fiĂșk cĂ­mƱ regĂ©nyt, de hogy ne ismernĂ©k a BibliĂĄt
 Vagy ha talĂĄn mĂ©g azt sem, akkor ismerniĂŒk kellene a sajĂĄt orszĂĄgukban is lĂ©tezƑ Btk. lopĂĄs bƱntette fejezet tartalmĂĄt.

A tĂ©ma felvetĂ©sĂ©nek kĂ©zenfekvƑ oka, hogy az EurĂłpai UniĂł egyes politikusai, sƑt a svĂĄjci kormĂĄny is Ășgy döntöttek, elkobozzĂĄk a kĂŒlföldön elhelyezett orosz pĂ©nzeszközöket. 

A döntĂ©st megelƑzƑen nem szĂŒletett bĂ­rĂłi Ă­tĂ©let, ahogy az egy demokrĂĄciĂĄt magĂĄĂ©nak valĂł vilĂĄgban elvĂĄrhatĂł lenne. Sokkal inkĂĄbb politikai döntĂ©s következtĂ©ben akarjĂĄk vĂ©grehajtani az einstandot, ami nyilvĂĄnvalĂłan teljessĂ©ggel abszurd. 

Az EurĂłpai UniĂłnĂĄl mĂ©g halvĂĄny magyarĂĄzat lĂ©tezhetne, hiszen az ­uniĂłs ­NATO-orszĂĄgok gyakorlatilag hĂĄborĂșznak az oroszokkal az ukrĂĄn fronton. A svĂĄjci felbuzdulĂĄs azonban kĂŒlön megfejtĂ©st igĂ©nyel, hisz a lĂ©pĂ©st megelƑzƑen elfelejtettek hadat ĂŒzenni MoszkvĂĄnak. Amennyiben megtettĂ©k volna, a hĂĄborĂșban ĂĄllĂł felektƑl nem lenne elvĂĄrhatĂł, hogy ƑrizgessĂ©k ellenfelĂŒk pĂ©nzĂ©t vagy bĂĄrmi mĂĄs Ă©rtĂ©kĂ©t. A svĂĄjci hadsereg kĂ©pessĂ©gĂ©bƑl kiindulva azonban merĂ©sz törtĂ©nelmi tett lenne hadba lĂ©pniĂŒk OroszorszĂĄggal. De mit lehet tudni, ha nagy az egĂł?

Az elkobzĂĄs ĂŒgyĂ©ben a leginkĂĄbb kezelhetƑ magyarĂĄzat, hogy a magukat a vilĂĄg vezetƑinek vallĂłk teljessĂ©ggel elvesztettĂ©k realitĂĄsĂ©rzĂ©kĂŒket, de legalĂĄbbis a jĂłzan eszĂŒket, mivel a kivĂĄlĂł ötletĂŒkre az orosz vĂĄlasz azonnal meg is Ă©rkezett. Na nem ballisztikus rakĂ©tĂĄk formĂĄjĂĄban, mondjuk egy genfi szĂ©khelyƱ bank trezorjĂĄra irĂĄnyĂ­tva. EgyszerƱen azzal, hogy OroszorszĂĄg jogi követelĂ©ssel lĂ©p fel az Euroclear letĂ©tkezelƑvel szemben. Ezzel egy idƑben a Bank of Russia lefoglalja az Euroclear ĂĄltal az orosz Nemzeti ElszĂĄmolĂĄsi ÉrtĂ©ktĂĄrban tartott 33 milliĂĄrd eurĂłt. SƑt, OroszorszĂĄg a hongkongi Ă©s dubaji Ă©rtĂ©ktĂĄrban lĂ©vƑ Euroclear-alapok lefoglalĂĄsĂĄt is kezdemĂ©nyezheti.

Ez a lĂ©pĂ©s nemcsak a letĂ©tkezelƑt viheti csƑdbe, hanem belĂĄthatatlan lĂĄncreakciĂłt idĂ©zhet elƑ a tƑkepiacon, teljes lejtmenetbe hozva a folyamatokat. Ha az orosz lĂ©pĂ©st a tƑkeerƑs nagy pĂ©nzĂŒgyi monstrumok, hĂĄttĂ©rben a vilĂĄgot megvĂĄltani akarĂł hĂĄttĂ©rerƑkkel korrigĂĄlnĂĄk is, akkor is ott marad a kĂ©rdĂ©s: indulhat a szabadrablĂĄs, Ă©s mindenki azt csinĂĄl, amit csak tud vagy amihez elĂ©g erƑsnek Ă©rzi magĂĄt?

Ha valaki igazi kĂĄoszt szeretne, akkor ez az Ă©lethelyzet tökĂ©letesen lefedi majd a koncepciĂłt. Az elsƑ hallĂĄsra sem bagatellnek tetszƑ ĂŒgyben, vagyis az EurĂłpai UniĂł „elkobzó” hadmƱveletĂ©vel szemben a tagorszĂĄgok közĂŒl alig akadt, amelyik szĂĄmonkĂ©rƑen emelte volna föl a hangjĂĄt. A csönd magyarĂĄzata persze lehet egy kĂ©rdƑjel, mely arra vonatkozik, hogy az egyszerƱ halandĂł szĂĄmĂĄra elkĂ©pesztƑen nagy összegek, amik a nyugati bankokban talĂĄlhatĂłk, milyen mĂłdon keletkeztek Ă©s hogyan kerĂŒltek oda. Ahogy az is dilemma, hogy magĂĄn- Ă©s jogi szemĂ©lyek miĂ©rt tĂĄroljĂĄk kĂŒlföldön a pĂ©nzĂŒket – nem csak az oroszokra jellemzƑen – ahelyett, hogy sajĂĄt orszĂĄgukon belĂŒl forgatnĂĄk. Mert az mĂ©g Ă©rthetƑ, legalĂĄbbis elfogadhatĂł, hogy akinek sok bevĂ©tele volt fĂĄradsĂĄgos munkĂĄja rĂ©vĂ©n, ingatlant, jachtot, termƑföldet, focicsapatot vĂĄsĂĄrol tĂĄvol hazĂĄjĂĄtĂłl, de a cash mit keres szĂĄz kilomĂ©terekkel odĂ©bb, egy mĂĄsik orszĂĄgban?

Ugyanakkor ezen kĂ©rdƑjelek sem adnak szabad kezet a politikusoknak bĂĄrmire. Hogy az inkriminĂĄlt orosz pĂ©nz hogyan Ă©s miĂ©rt tartĂłzkodik mondjuk SvĂĄjcban, csak a tulajdonosokra, illetve az orosz illetĂ©kes hatĂłsĂĄgokra tartozik. RĂĄadĂĄsul ha gyanĂș merĂŒl fel illegĂĄlis eredettel összefĂŒggĂ©sben, az orosz szervek is csak jogerƑs bĂ­rĂłsĂĄgi vĂ©gzĂ©s halmazati bĂŒntetĂ©sekĂ©nt kobozhatjĂĄk el a bƱnelkövetƑ vagyonĂĄt. MielƑtt felmerĂŒlne a vĂĄd, hogy bĂĄrki is tĂșlzottan aggĂłdik az orosz vagyontĂĄrgyak miatt, le kell szögezni, hogy a kialakult helyzet filozĂłfiĂĄja az aggasztĂł. Ha ez megtörtĂ©nhet az oroszokkal szemben, akkor bĂĄrmikor, bĂĄrmelyik orszĂĄg polgĂĄra vagy Ă©ppen vĂĄllalata juthat hasonlĂł sorsra. És ezĂ©rt mindenki jobban teszi, ha villĂĄmgyorsan megprĂłbĂĄlja hazairĂĄnyĂ­tani azokat a kintlĂ©vƑsĂ©geket, amelyek csak egyszerƱen parkolĂłpĂĄlyĂĄn vannak tĂĄvol hazĂĄjuktĂłl. Olyan nemzetközi trendben Ă©lĂŒnk, ahol elkĂ©pzelhetƑ, hogy az erƑsebb pozĂ­ciĂłban lĂ©vƑk gyorsan rĂĄtehetik kezĂŒket a kisebbek hozzĂĄfĂ©rhetƑ kintlĂ©vƑsĂ©geikre, mondvĂĄn, a kipĂ©cĂ©zett cĂ©lorszĂĄg nem elĂ©g demokratikus, mivel pĂ©ldĂĄul nem kĂ­vĂĄn csapatokat kĂŒldeni az oroszok ellen.

AproprĂł, ukrĂĄn front! Az is felhĂĄborĂ­tĂł, hogy az orosz pĂ©nzek elkobzĂĄsĂĄt fennhangon tĂĄmogatĂł hĂĄrmas, Macron, Scholz Ă©s Tusk arrĂłl tĂĄrsalogtak, mikor is lenne cĂ©lszerƱ megtĂĄmadni OroszorszĂĄgot: „LeradĂ­rozandĂł a tĂ©rkĂ©prƑl.” Amennyiben ezen urak orvosi kezelĂ©s alatt ĂĄllnĂĄnak, Ă©rthetƑ lenne viselkedĂ©sĂŒk, hisz mondhatnĂĄnk, elgurult a gyĂłgyszerĂŒk. 

Mivel ilyen informĂĄciĂł nem ĂŒtötte fel a fejĂ©t, azt kell gondolnunk, hogy teljesen eltĂ©vedtek hatalmi mĂĄmoruk közepette. Nemcsak a mintegy 500 milliĂł eurĂłpai polgĂĄrt nem kĂ©rdeztĂ©k meg, hogy szeretnĂ©nk-e rövid tĂĄvon elpusztulni, hanem mĂ©g sajĂĄt ­orszĂĄgaik megvĂĄlasztott parlamentjeit is elfelejtettĂ©k megszavaztatni a hĂĄborĂș Ă©s bĂ©ke kĂ©rdĂ©sĂ©rƑl.

SzĂ©p lassan gördĂŒl elĂ©nk az ƑrĂŒlet, amely megoldhatatlannak tetszƑ Ă©letkĂ©ppel, politikai baklövĂ©sek kĂ­sĂ©retĂ©ben hĂĄlĂłz be bennĂŒnket. Mit tegyĂŒnk, hovĂĄ menjĂŒnk összegyƱjtött „tiborci” panaszaink sokasĂĄgĂĄval orvoslĂĄst remĂ©lni? 

Az emberek vezetƑket vĂĄlasztanak, Macronokat, Tuskokat, Scholzokat, Ă©s azt lĂĄtjĂĄk, hogy nem sajĂĄt orszĂĄgaikĂ©rt aggĂłdĂł vezetƑk, hanem hĂĄtulrĂłl irĂĄnyĂ­tott pojĂĄcĂĄk.

 Szavazhatunk a hĂĄborĂș mellett is, ha nagyon erƑltetik. Akkor viszont, mint rĂ©gen, a dicsƑ idƑkben, Ƒk menjenek a harci szekerek elƑtt, Ƒk ĂŒtközzenek meg elsƑkĂ©nt az ellensĂ©gnek kinevezett hadakkal. És amikor – ahogy ez törvĂ©nyszerƱ az elsƑsorban harcolĂłk esetĂ©ben – elesnek, mi hƑsökkĂ©nt temetjĂŒk el Ƒket. Majd bĂ©kĂ©t kötĂŒnk a mĂĄsik oldal polgĂĄraival, akikkel sosem volt semmi bajunk a hĂĄborĂș megkezdĂ©se elƑtt sem.

Mi a reakciĂłd?
👍tetszik
9
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dĂŒhĂ­tƑ
0
😡dĂŒhĂ­tƑ
😂vicces
0
😂vicces
😼hĂșha
0
😼hĂșha

Vélemény, hozzåszólås?

Iratkozzon fel a Védett Tårsadalom Alapítvåny hírlevelére!

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz

TovĂĄbbi cikkek