2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Robert Fico: Megbocsátok és figyelmeztetek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Három héttel az ellene elkövetett merénylet után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Robert Fico. A szlovák miniszterelnök a közösségi oldalára töltött fel egy videót, amelyben beszélt békepárti álláspontjáról, és óva intette a kormányellenes, Soros-féle médiát a kettős mércétől is.

A kormányfő videója elején köszönetet mondott a besztercebányai kórház munkatársainak, hogy megmentették az életét és a pozsonyi orvosoknak, akik jelenleg is kezelik. Elmondta azt is, ha minden jól alakul, június végén vagy július elején térhet vissza dolgozni – írja a Ma7 szlovákiai hírportál. 

Ezután kiemelte, 

megbocsát annak személynek, aki megpróbálta meggyilkolni, mert nem érez iránta gyűlöletet, és nem is fog ellene jogi lépéseket tenni.

„Nyilvánvaló, hogy csak a gonosz hírnöke volt, amit a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék kezelhetetlen méretűvé fejlesztett” – fogalmazott Fico. 

Mint mondta, nem hisz abban, hogy a merénylet egyetlen személy támadása lett volna, felidézte, hogy több hónapja beszélt a merénylet veszélyéről. 

Utalt arra is, hogy ilyen jellegű titkosszolgálati információkat viszont nem kapott.

Hosszú politikai pályafutásom során mindig a más véleményhez fűződő alapvető politikai jogra támaszkodtam, és alapvetően nem értek egyet azzal az egyoldalú vélemény politikájával, amelyet egyes nagy nyugati demokráciák manapság agresszíven hirdetnek. Elutasítom a beavatkozást más országok belügyeibe vagy a demokrácia kényszerkivitelét olyan országokba, amelyek úgy döntöttek, hogy a saját útjukat járják 

– emelte ki a szlovák miniszterelnök. Hozzátette, mindig is védte a magánéletét, ezért a támadást követően is csak korlátozottan tájékoztattak az egészségi állapotáról, ugyanakkor elmondta, a támadás következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett, többször meg kellett műteni, és nagy fájdalmakat élt át. „Kisebb csoda lenne, ha néhány héten belül visszatérnék a munkába” – fogalmazott, és hozzátette, ha minden jól alakul, június végén vagy július elején térhet vissza dolgozni.

Robert Fico kiemelte, hogy

Szeretném megkérni a kormányellenes médiát, különösen azokat, amelyeknek a Soros G. [Soros György] pénzügyi struktúrája a társtulajdonosa, hogy ne lépjenek arra az útra, hogy csak a gyilkossági kísérlet okainak súlyosságát tartják tiszteletben, hanem ennek a kísérletnek a következményeit is.

Hogyan viselkednének, ha valami hasonló történne a szlovák ellenzék egyik vezetőjével, és a támadó a SMER-SSD-hez kötődő személy lenne? – tette fel a kérdést a szlovák kormányellenes médiának címezve. 

Hozzátette, Szlovákiának nincsenek gazdasági és katonai eszközei érdekeinek erőszakos érvényesítéséhez, folyamatosan törekednie kell tehát a nemzetközi jog szigorú betartására és arra, hogy a dolgokat őszintén megnevezze, függetlenül attól, hogy milyen nagy országot érintenek. 

Ha egy olyan kis országnak, mint Szlovákia, politikai vezetői rendelkeznek ilyen képességgel, nincs mindig könnyű dolguk a nemzetközi színtéren. Nem minden nagyobb demokrácia volt lelkes, amikor megtagadtam Belgrád bombázását vagy a szlovák katonák Irakból való kivonását, meggátoltam az illegális migránsok kötelező kvótáinak bevezetését vagy radikálisan elutasítottam az EU-tagországok vétójogának eltörlésére irányuló javaslatot

– emelte ki. 

Megjegyezte, hogy az EU- és NATO-tagságra épülő, de a világ mind a négy oldalára orientált, magabiztos szuverén szlovák külpolitika egyszerűen nem divatos. 

A politikai képviseletem és az EU- és NATO-partnereim közötti kapcsolatok az Ukrajna elleni orosz támadást követően eszkalálódtak, amikor nem voltunk hajlandóak Ukrajnának állami készletekből katonai segítséget nyújtani, kivéve a humanitárius segélyt, és továbbra is alapvetően előnyben részesítjük a békét a háborúnál 

– emlékeztetett. 

Robert Fico hozzátette, „éppen az ukrajnai konfliktus az, ami az EU-ban és a NATO-ban tovább erősítette, szó szerint szentesítette az egyetlen helyes vélemény fogalmát, miszerint az ukrajnai háborúnak bármi áron tovább kell folytatódnia ahhoz, hogy meggyengítse Oroszországot”.

Mint mondta, 

Aki nem azonosul ezzel az egyetlen kötelező véleménnyel, azt azonnal orosz ügynöknek bélyegzik, nemzetközileg politikailag marginalizálódik. Kegyetlen kijelentés, de az EU-ban megszűnt az eltérő véleményhez való jog.

A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 2023. szeptemberi parlamenti választások megnyerése után, amikor a SMER-SSD-nek sikerült megalakítania a negyedik kormányát, „abszurd események kezdődtek”. 

Az Európai Szocialisták Pártja, amelynek a SMER-SSD régóta tagja, ahelyett, hogy gratulált volna a választási győzelemhez, felfüggesztette a SMER-SSD tagságát, bizonyíthatóan az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő nézeteink és az extrém nézetek melletti fenntartásaik miatt. A prágai V4-találkozón szerencsére sikertelenül próbálták megtörni a regionális együttműködésnek ezt a fontos struktúráját azzal az indoklással, hogy Szlovákia és Magyarország egyes nemzetközi témákban eltérő álláspontot képvisel 

– fogalmazott. 

Fico beszélt még politikai törekvéseire adott válaszokról is. „Szeretném kifejezni hitemet, hogy minden fájdalom, amit átéltem és átélek, valami jót fog szolgálni. Az emberek saját szemükkel láthatták, milyen borzalom történhet, ha valaki nem tud demokratikusan versenyezni és tisztelni más véleményét. Én sem vagyok politikai angyal, tudok kemény lenni. Még az általam vezetett kormányok sem voltak és jelenleg sem tökéletesek” – mondta és hozzátette, 

Természetesen sok mindent lehetne másképp csinálni. És éppen a másként és jobban tett ajánlat, a különböző vélemények kell, hogy minden értelmes demokratikus verseny elemi alapjai legyenek. Az ajánlat nem lehet az ellenfél ok nélküli bebörtönzése vagy rosszindulatú megölése. Az ellenzéknek el kell gondolkodnia ezen. Ha minden a mostani módon folytatódik, akkor a május 15-i borzalom, amelyet gyakorlatilag élőben is láthattak, nem ér véget, és több áldozat lesz. Ebben egy pillanatig sem kételkedem 

– tette hozzá a szlovák miniszterelnök.  

Mi a reakciód?
👍tetszik
49
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
5
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek