2024.május 16.
Mózes, Botond, János

Soros az amerikai választások kapcsán cenzúrát követelt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
sorostüz

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Wall Street Journal: Soros “128 millió dollárt pumpált” a baloldali demokraták félidős választási sikere érdekében

„Soros milliókat adományozott egy jótékonysági szervezetnek, amely a Big Tech-től követeli a “választási dezinformáció” cenzúrázását” – ezzel a címmel jelent meg Gabe Kaminsky oknyomozó riporter cikke november elején a Washington Examiner oldalán

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata több millió dollárt adott egy liberális nonprofit csoportnak, amely a közösségi médiavállalatok cenzúrázását követelte a “választási dezinformáció” cenzúrázására a novemberi félidős választások előtt – derül ki a nyilvántartásokból. Októberben a Global Witness a New York-i Egyetem Kiberbiztonság a demokráciáért kezdeményezésével közösen tanulmányt tett közzé a “választási dezinformációról” az Egyesült Államokban.

A Global Witness egy londoni székhelyű nonprofit csoport, amely felszólította a TikTokot, a Facebook anyavállalatát, a Metát és a YouTube-ot is, hogy fokozzák a felületeiken közzétett tartalmak moderálását, A szervezet több mint 17,6 millió dollárt kapott az OSF hálózatától az alapítványhálózatadatbázisában közzétett adóbevallások és a felsorolt támogatások szerint.

A Global Witness 1993-ban alakult, irodái Londonban, Belgiumban és Washingtonban vannak. Több tucat országban működik, többek között Brazíliában, Ugandában, Ukrajnában, Oroszországban és Indonéziában. A szervezet, amelyhez egy kaliforniai Global Witness Alapítvány is tartozik, 2021-ben nagyjából 1,5 millió dolláros bevételt jelentett be, és az adónyilvántartás szerint mintegy 1,14 millió dollárt költött “környezetvédelmi és emberi jogi kutatásokra és kampányokra”.

A Global Witness az állítólagos dezinformáció elleni küzdelem mellett klíma-aktivizmussal is foglalkozik, és honlapja szerint “a globális pénzügyi és politikai rendszeren keresztül követi nyomon a jogtalanul szerzett pénzt és befolyást”.

2016 és 2020 között az OSF Nyílt Társadalmat Támogató Alapítványa (Foundation to Promote Open Society, FPOS) és a Nyílt Társadalom Politikai Központja (Open Society Policy Center, OSPC) adott pénzt a Global Witnessnek, főként “általános támogatásra” – derül ki a nyilvántartásból. A feljegyzések szerint 2019-ben a Global Witness 268 ezerdollárt vett fel az FPOS-től “oknyomozó kutatásra” a közel-keleti és észak-afrikai régióban. Mindkét szervezet jelentős baloldali támogató, számos liberális érdekérvényesítő tevékenységet folytatnak, többek között a fegyverkorlátozás, a bevándorlási reform, a büntetőjogi reform és a környezetvédelem területén. Tom Perriello, az OSPC ügyvezető igazgatója egy korábbi demokrata képviselő, aki a Center for American Progress Action Fund elnöke is volt, amely a Center for American Progress liberális agytröszt lobbiszervezete.

“A 2020-as választások során már tanúi lehettünk a nagy tech cégek kirívó elfogultságának, amikor a New York Post Hunter Biden laptopjáról szóló cikkét tévesen félretájékoztatásnak, hamis hírnek nyilvánították” – mondta Elise Stefanik repubilkánus képviselő a Washington Examiner című lapnak.Hozzátette: “Ha a Big Tech még nagyobb befolyást kap a választások felett, az veszélyezteti a demokráciát, és nem meglepő, hogy egy Soros által támogatott szervezet lehetővé akarja tenni a nagy tech cégek számára, hogy ellenőrizzék, mit olvashat, láthat vagy hallhat az amerikai nép, és aktívan támogatja a konzervatívok elleni elfogultságot, hogy befolyásolja a választásokat.”

A Global Witness és az NYU októberi tanulmányukban „megállapították”, hogy a TikTok az állítólag “félrevezető és hamis választási dezinformációt” tartalmazó hirdetések 90százalékát jóváhagyta. A Facebook jóváhagyta az állítólagosan hamis hirdetéseket, míg a YouTube “nem csak megakadályozta, hogy minden választási dezinformációs hirdetés megjelenjen az Egyesült Államokban, hanem egyenesen betiltotta a csatornánkat” – áll a tanulmányban. A TikTok elutasította az egyik hirdetést, amely szerint a szavazóknak COVID-19 ellen kell beoltatniuk magukat ahhoz, hogy szavazhassanak, de ugyanezt a hirdetést a Facebook elfogadta – áll a jelentésben.

“Teszteltük a YouTube, a TikTok és a Facebook képességét a választásokkal kapcsolatos dezinformáció felderítésére a félidős választások előtt, az FEC (Federal Elections Commission, Szövetségi Választási Bizottság), a CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, Kiberbiztonság és Infrastruktúrabiztonság Ügynökség) és a civil társadalom által azonosított dezinformációs témákból származó példák segítségével” – áll a tanulmányban, amely szerint a kutatás a “dezinformációra” összpontosított az öt úgynevezett csatatér államban: Arizonában, Coloradóban, Georgiaban, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában.

A tanulmány végén a Global Witness és a NYU felszólította a platformokat, hogy “tegyék közzé az Egyesült Államokra vonatkozó, választások előtti kockázatértékelésüket”, és “sürgősen növeljék a tartalom moderációs képességeket és az integritási rendszereket, amelyeket a közelgő amerikai félidős választások előtt, alatt és után a kockázatok csökkentése érdekében telepítettek”.

Tom Fitton, a Judicial Watch konzervatív megfigyelőcsoport elnöke a Washington Examiner című lapnak azt mondta, hogy “nem meglepő”, hogy Soros támogatja a Global Witness-t. “A baloldal összes intézménye arra összpontosít, hogy cenzúrázza politikai ellenfeleiket” – mondta Fitton. “Ezt a kormányon keresztül teszik. Magánnyomást gyakorolnak.”

A Global Witness több vizsgálatot is közzétett a honlapján, amelyek a “dezinformációt” a közösségi médiavállalatokkal összefüggésben tárgyalják. Az egyik márciusi cikk arra kéri a kormányokat világszerte, hogy “lépjenek közbe és hozzanak törvényeket a Big Tech hatalma ellen, amely veszélyes és megosztó módon alakítja a valóságunkat, és amely azzal fenyeget, hogy kisiklatja a bolygónk legnagyobb kihívásának közös kezelése felé tett előrelépést”.

“Nagyon hálásak vagyunk az OSF-nek és sok más jótékonysági alapítványnak, amelyek finanszíroznak minket és támogatják munkánkat” – mondta a Global Witness szóvivője a Washington Examinernek.

A félidős választások közeledtével felerősödtek a “félretájékoztatás” és a “dezinformáció” körüli viták, és számos demokrata törvényhozó és jelölt támogatta a tartalmak „mérsékeltebbé tételét”.

Az Intercept által megszerzett és közzétett kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) a közösségi médiavállalatokkal egyeztetett a “félretájékoztatás” és a “dezinformáció” nyomon követésére szolgáló eljárás kidolgozásáról. A leleplezésre azt követően került sor, hogy a DHS májusban feloszlatta a dezinformációs irányító testületét, miután a republikánusok bírálták azt a lehetséges cenzúrával kapcsolatban.

Szeptemberben Eric Schmitt missouri és Jeff Landry louisianai republikánus főügyészek olyan dokumentumokat tettek közzé, amelyek szerint a DHS és az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma e-maileket küldött a Facebook és a Twitter alkalmazottainak, hogy jelezzék az állítólagos félretájékoztatási példákat, és a hamis narratívák leküzdésére szolgáló beszédtémákat adjanak az alkalmazottaknak. A dokumentumokat a Biden-kormányzat ellen a cenzúra gyanúja miatt indított májusi per részeként szerezték meg.

Soros számára nem idegen a “dezinformáció” elleni, demokrata vezetésű, felfokozott küzdelem. A LinkedIn alapítójával, Reid Hoffmannal együtt a magyar származású milliárdos spekuláns finanszírozta a Good Information Inc. nevű vállalatot, amely a dezinformáció elleni küzdelemre hivatott – jelentette az Axios 2021 októberében. A Good Information felvásárolta a Courier Newsroomot, egy baloldali sajtóorgánumot, amely helyi hírekben erősíti a demokrata jelölteket több tucat államban.

“A Soros Györgyhöz hasonló milliárdosok nem manipulálhatják a helyi választásokat, különösen, ha az eredmény amerikai életeket veszélyeztet” – mondta Troy Nehls képviselő (R-TX) a Washington Examiner című lapnak.

Az OSF nem válaszolt a Washington Examiner megkeresésére.

Forrás:Tűzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek