2024.szeptember 22.
Móric, Tamás
Hírek 🔊

Süddeutsche Zeitung “Támadás az Északi Áramlat ellen: Dicsőség a hősöknek! Halál az ellenségre!”

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Három ukrán búvároktató állítólag részt vett az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadásokban. A német szövetségi ügyészség elfogatóparancsot adott ki egyikük ellen, de Lengyelország, ahol a gyanúsított él, nem tett semmit. Az ügy most végre politikai kérdéssé vált.

Egyszerű merülés

Jevgenyij U. számára, aki általában egyszerűen csak “Folgate”-ként emlegeti magát, úgy tűnik, nincs fontosabb dolog az életben. Nyolcéves korában fedezte fel a víz alatti világot, és azóta sem vált meg tőle. Ahelyett, hogy a kijevi marketing tanulmányai után eltűnt volna egy íróasztal mögé, búvároktató lett, és feleségével, Szvetlanával együtt megalapította az Ukrainian Scuba Family búváriskolát.

Azóta – ahogy a cég honlapján olvasható – ketten bejárták a fél víz alatti világot, búvárkodtak a Fekete- és Vörös-tengeren, az Indiai-óceánon, Törökország és Ciprus partjainál, Mexikóban és Thaiföldön. A Folgate búváriskola honlapján büszkén sorolja fel az összes további képesítését, mind a huszonnégyet. A nemzetközi előírásoknak megfelelően “nyíltvízi búvároktatónak”, “mélybúvároktatónak”, „hosszú távú búvároktatónak” nevezheti magát.

Engedéllyel rendelkezik hajóroncsok búvárkodásának oktatására, és újraélesztő készülékkel való merülésre is van képesítése – ezeket a harci úszók is használják, mivel az ilyen eszközök nem hagynak észrevehető légbuborékokat a felszínen. Jevgenyij U. a Tec Trimix Diver program keretében végzett kiképzést is – amely olyan extrém búvárok számára készült, akik oxigénből, héliumból és nitrogénből álló speciális légzési keveréket használnak a 90 méteres mélységbe történő merüléshez. Profi, kétségtelenül.

Politikai szempontok és új fejlemények

De most egy búvárkodni szerető embernek egészen másképp kell merülnie a víz alá. A Süddeutsche Zeitung, az ARD és a Die Zeit nyomozása szerint a karlsruhei szövetségi ügyészség közel kétéves nyomozás után úgy tűnik, hogy Jevgenyij U.-t és feleségét, Szvetlanát nevezi meg lehetséges bűntársként. A nyomozók elfogatóparancsot adtak ki egy harmadik férfi, Vlagyimir Z. ellen is, aki egy búváriskola alkalmazottja. A nyomozók úgy vélik, hogy a 44 éves férfi valószínűleg részt vett az Északi Áramlat gázvezeték 2022. szeptember 26-i robbanásában. Akkor három cső robbant fel 80 méteres mélységben.

A Lengyelországban élő Vlagyimir Z. a jelek szerint már elrejtőzött, amit az SZ, az ARD és a Die Zeit több forrása is megerősített. Ez azt jelenti, hogy kevés az esélye, hogy valamelyik résztvevőt megtalálják. Vlagyimir Z. számos különleges képesítéssel rendelkező búvárszakember, például hosszútávúszó vagy a Nitrox és Trimix speciális légzőkészülékek szakértője, amelyek csökkentik a fáradtságot és lehetővé teszik a nagyobb mélységekbe való merülést.

A szabotázs csapata és az Andromeda jacht útja

Szövetségi ügyészek szerint a trió egy öt fős legénység tagja lehetett, amely 2022. szeptember 6-án az Andromeda 15 méteres vitorlás jachton 18 napos odüsszeiára indult el a Balti-tengeren. Az út Bornholm szigetén a német történelem legnagyobb szabotázscselekményével – az ország legfontosabb infrastruktúrája elleni víz alatti támadással – ért véget. Az Északi Áramlat gázvezeték hosszú évek óta látja el Németországot orosz földgázzal.

Miután Svédország és Dánia idén tavasszal leállította az ügyben a nyomozást, úgy tűnik, hogy a Szövetségi Bűnügyi Rendőrséggel és a Szövetségi Rendőrséggel közösen nyomozó karlsruhei hatóságok végre áttörést értek el. Ez a kijevi búváriskolára és az azt vezető házaspárra utaló operatív információknak köszönhetően vált lehetővé.

Nemzetközi nyomozás és politikai kérdések

Szvetlana U. telefonon elmondta az SZ-nek, hogy 2022. szeptemberében Bulgáriában nyaralt, és nem ismerte Vlagyimir Z.-t: „Nem tudom, miről beszélsz.” Jevgeniy U.-val először nem lehetett kapcsolatot létesíteni.

Vlagyimir Z. háza Pruszkow egyik csendes utcájában található, Varsótól 25 perces autóútra. A ház mellett egy ösvény vezet a kertbe, ahol egy ukrán rendszámú Ford Transit parkol. Vlagyimir Z. egy kis lengyel fűtési cégnél dolgozik, amely alig három kilométerre található otthonától. Az ember nagyon rendezett életet él, legalábbis külsőleg. Márpedig a német nyomozók szerint ő az Északi Áramlat gázvezeték körüli nyílt tengeri dráma központi szereplője.

Amikor SZ eljutott Vlagyimir Z.-hez, először hallott az ellene felhozott gyanúról. Arra a kérdésre, hogy részt vett-e a támadásban, Vladimir azt válaszolta: „Nem”. De hogyan merült fel ellene a gyanú?

A nyomozók nyomok után kutatva egy fehér Citroën furgonra bukkantak, amelyet 2022. szeptember 8-án, éjfél után nem sokkal Rügen szigetén vettek észre. Az Andromeda hajó a sziget északnyugati részén lévő kikötőben volt kikötve. A rendszám egy ukrán futárszolgálathoz vezette a nyomozókat. Egy másik németországi út során a rendőrök kihallgatták a sofőrt. Megmutatták neki három búvár fényképét – az utast pedig Vlagyimir Z. néven azonosította, aki feltehetően utasként is látható a sebességmérő kamera képén. A sofőr elmondta, hogy az a feladatuk volt, hogy Ukrajnából egy csoportot szállítsanak Németországba, majd később vegye fel őket.

Lengyelország és a politikai kérdések

Június végén a hatóságok úgy döntöttek, hogy kölcsönös jogsegély iránti kérelmet küldenek Lengyelországnak, és európai elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Z. ellen. Ez tovább erősítette azt a bizonyítékot, hogy a támadás mögött Ukrajna állt.

És itt felvetődik egy politikai szempontból rendkívül kényes kérdés: miért nem hajtották végre még mindig az elfogatóparancsot a lengyel hatóságok, akik június végén kaptak kölcsönös jogsegély iránti kérelmet Vlagyimir Z. letartóztatására?

Úgy tűnik, hogy a csak tavaly júniusban újonnan megválasztott lengyel kormány nehezen tudott adminisztratív segítséget nyújtani a német hatóságoknak. Végül is Lengyelországot tartották az Északi Áramlat gázvezeték egyik leghevesebb kritikusának, amely Lengyelországot, mint az orosz gáz tranzitországát, jelentéktelenné tette. Ez megfelelő veszteségekkel járt. Lengyel szempontból egy szabotőrgyanúsított valószínűleg inkább hős lenne, mint bűnöző. Ki kellene-e őt adni? Vagy jobb lenne csendben elengedni? Úgy tűnik, Varsót sosem érdekelte ennek az ügynek a megoldása. A nyomozók szerint a lengyel hatóságok „a kezdetektől fogva kezelhetetlenek voltak”.

Úgy tűnik, törölték a lengyelországi Kolberg város kikötőjében, ahol az Andromeda egy szabotázscsapattal 2022. szeptember 19. és 20. között kikötöttek a feljegyzéseket. A Varsó által később közölt személyes adatok teljesen használhatatlannak bizonyultak. A nyomozók néha úgy érezték, hogy Lengyelország szándékosan hagyja, hogy a nyomozás léket kapjon.

Ebbe a képbe illik Vlagyimir Z. eltűnése is. Ezért a német kormány a közelmúltig nem tudta, hogyan reagál Lengyelország a karlsruhei megkeresésre. Vlagyimir Z. elfogatóparancsa az Északi Áramlat-ügy két szempontból politikai kérdéssé vált: Lengyelország szerepe miatt. És Ukrajna szerepe miatt.

Mi a reakciód?
👍tetszik
3
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
24
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek