2024.június 13.
Antal, Anett

Teljes egészében megszavazta az Európai Parlament a migrációs paktumot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A csomag mind a tíz eleme átment a plenáris ülés szavazásán.

Nagy izgalom övezte az Európai Parlament szerdai plenáris ülését, ahol a képviselők a migrációs- és menekültügyi csomagról szavazhattak. A csomag tíz javaslatáról együttesen született intézményközi megállapodás, így izgulhattak Brüsszelben, hogy amennyiben akár csak egy jelentés is elbukott volna a szavazáson, úgy az egész csomag jövője megkérdőjeleződött volna.

De nem így lett. A nyári európai parlamenti választások előtt még biztosan Brüsszelt uraló baloldali erők érvényre tudták vinni akaratukat és a csomag minden egyes pontját megszavazták.

Azt, hogy milyen érzékeny ügyről van szó, az is jól mutatja, hogy maga a szavazás nehézkesen indulhatott el, mert az ülésterem galériájáról tüntetők zavarták meg azt.

Szerdán korábban Hidvéghi Balázs, a szavazás tárgyát képező csomagról úgy fogalmazott, hogy az valójában egy olyan társadalmi átalakítási projektet testesít meg, amelyet az európai emberekre erőltetnek anélkül, hogy – a legtöbb esetben – valaha is megkérdeznék a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék ahhoz.

A következőkben miután a Tanács hivatalosan is elfogadta a jogszabálycsomagot, az az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően hatályba lép. A rendeletek alkalmazása várhatóan két év múlva kezdődik meg.

Az elfogadott jogszabályjavaslatok közül egy köthető  konzervatív képviselőhöz, ez az Eurodac-rendelet. A spanyol konzervatív Jorge Buxadé Villalba által szerkesztett rendeletjavaslat lényege, hogy az Unióba való beutazás feltételeit nem teljesítők adatait – többek között az ujjnyomatokat és hatéves kor felett az arcképmásokat – a hatóságok egy megújított Eurodac adatbázisban fogják tárolni. Az adatbázis annak a rögzítését is lehetővé teszi, ha valaki veszélyt jelent az Unión belüli biztonságra, fellépése erőszakos, vagy fegyvert visel.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
3
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
40
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek