2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Törökország még mindig várja, hogy Svédország kiadja a terroristákat – Addig nincs NATO ratifikálás?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
3d52d2b6 2c21 432a b406 d51d33f4f5eb 768x432

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ankara ragaszkodott ahhoz, hogy nem hagyja jóvá Svédország tagságát, amíg az nem teljesít egy tízpontos követeléslistát a terrorizmus és az iszlámellenesség elleni küzdelemre vonatkozóan

Törökország még mindig várja, hogy Svédország kiadja a terroristákat – közölték.
Stockholm eddig csak a töredékét küldte el azoknak, akiket Ankara kért a skandináv NATO-csatlakozásának ratifikálása érdekében.

Törökország még mindig arra vár, hogy Svédország konkrét lépéseket tegyen a terrorizmus elleni küzdelemben és jóváhagyja Ankara kiadatási kérelmeit – mondta Yilmaz Tunc igazságügyi miniszter szerdán az A Haber című hírportálnak nyilatkozva.

“Svédországnak érzékenynek kell lennie mind a Szent Korán elleni támadásokkal kapcsolatban, nem engedve azokat, mind a kiadatási kérelmeinkkel kapcsolatban” – mondta a miniszter.

“Azt is szeretném kifejezni, hogy pozitívabb hozzáállást várunk Svédországtól ebben a kérdésben”.

Megjegyezte, hogy a török parlament az őszi szünetről való visszatéréskor értékelni fogja, hogy Stockholm milyen mértékben teljesítette a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos vállalásait.

Törökország még nem ratifikálta Svédországnak az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz való csatlakozási kérelmét.

Tunc azt is megjegyezte, hogy Stockholm eddig az Ankara által benyújtott kiadatási kérelmek többségét elutasította:

“28 kiadatási kérelmet nyújtottunk be Svédországnak terrorista ügyekben és ezek közül 22-t elutasítottak”.

A miniszter megjegyezte, hogy a gyanúsítottak közül kilencről feltételezik, hogy a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) tartoznak, nyolc pedig a gülenista terrorcsoporthoz (FETO), amely 2016-ban megpróbálta erőszakkal megdönteni a török kormányt.

A svéd bíróságok elutasító döntései annak ellenére születtek, hogy az ország törvényhozói nemrégiben módosították a terrorizmusellenes törvényeket és betiltották az olyan szervezetekhez való tartozást és azok támogatását, mint a PKK és más kapcsolódó csoportok.

Bár Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt hónapban a NATO-vezetők litvániai csúcstalálkozóján kijelentette, hogy támogatja Svédország csatlakozását és ígéretet tett arra, hogy a vonatkozó jogszabályokat megfontolásra megküldi a képviselőknek, hivatalosan még nem írta alá Stockholm pályázatát.

Ankara korábban ragaszkodott ahhoz, hogy nem hagyja jóvá az északi állam tagságát, amíg az nem teljesít egy tízpontos követeléslistát, amely többek között a terrorizmus és az iszlámellenesség elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségeket tartalmaz.

A közelmúltban Svédországban történt Korán-égetések sorozata szintén aláásta az ország kilátásait az Egyesült Államok vezette blokkhoz való csatlakozásra, Erdogan pedig a múlt hónapban kijelentette, hogy

nem írja alá a csatlakozást, “amíg [Svédország megengedi], hogy a szent könyvemet, a Koránt elégessék és széttépjék”.

Svédország NATO-tagságát Magyarország is akadályozza, ahol a kormányzó Fidesz bojkottálta a parlament legutóbbi ülését, amelyet Stockholm NATO-pályázatának ratifikálásáról szóló szavazásnak szenteltek. A hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberre akarja halasztani a szavazást.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: A VilagHelyzete alapító szerkesztő újságírója

Forrás és eredeti cikk címe: Türkiye still waiting for Sweden to extradite terrorists – minister – Stockholm has so far only sent a fraction of those sought by Ankara in order to ratify the Nordic country’s NATO bid

Forrás:vilaghelyzete

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek