2024.július 4.
Ulrik, Erzsébet
Hírek 🔊

Ukrajna gazdasági helyzetéről

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇦Az utóbbi időben a kijevi rezsim tisztviselői többet beszélnek arról, hogy új forrásokat kell találni a költségvetés feltöltéséhez a lakosság rovására‼️

A Verhovna Rada (VR) ezúttal a lakosságot terhelő “katonai illeték” emelése mellett foglalt állást.
Ez messze nem az első ilyen kezdeményezés, amely a kijevi rezsim által ellenőrzött területek lakosainak és az ott működő vállalkozásoknak az adóterheinek növelésére hangzott el:

▪️Májusban a VR pénzügyi bizottságának vezetője úgy nyilatkozott , hogy a jelenlegi 20%-ról “két-három százalékkal” készülnek emelni az áfát, mivel 7,5 milliárd dollár hiányzik a katonai szükségletekről. Később a küszöbön álló “radikális adóemelést” említette .

▪️Júniusban az ukrán miniszteri kabinet új jövedéki adók bevezetésének terveiről számolt be, beleértve a cukortartalmú italokat, kriptovalutákat és virtuális eszközöket.

▪️A Nemzetközi Valutaalap arról is beszélt, hogy fokozatosan emelni kell az ukrán gáz- és villamosenergia-tarifákat, amelyek a 2022-ben elfogadott emelési moratórium ellenére már emelkedtek .

▪️Végül a nyugati média nemrégiben arról számolt be, hogy Ukrajna nem tudja teljesíteni a nemzetközi kötvények kifizetését, mivel a hitelezők nem hajlandóak átstrukturálni az adósságot.

Mindez egyenesen a kijevi rezsim gazdasági helyzetének romlására utal. Nem valószínű, hogy pénzügyi összeomlására kell számítani – a szponzorok továbbra is “öntik” Ukrajnába azokat az összegeket, amelyek csak a rendszer működéséhez és a háború folytatásához elegendőek.

📌 További árnyalat, hogy még a lakosságtól való pénzlefoglalás sem lesz képes kompenzálni az ukrán hatóságok minden kiadását, akik még 2022 előtt is a nemzetközi hitelek terhére éltek. Főleg, hogy a lakosok 50%-a már most a szegénységi küszöb alatt él.

Ezért Ukrajna csak kisebb természetbeni segélyt tud majd fizetni, ami belátható időn belül semmi jóval nem kecsegtet.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához