2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Ukrajna orosz inváziója a hadiipar fellendülését váltotta ki

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇷🇺2022. február 23-a óta, egy nappal azelőtt, hogy Moszkva több ukrán várost bombázni kezdett, az öt legnagyobb amerikai és európai hadiipari vállalat készletei mind emelkedtek. A vállalatok – az európai BAE Systems, a Thales és a Rheinmetall, valamint az egyesült államokbeli Lockheed Martin (LMT) és a Northrop Grumman (NOC) – mind vagy fegyvereket biztosítottak az ukrajnai hadszíntérre, vagy erre vonatkozó megállapodásokat írtak alá‼️

A kormányok lőszert, tankokat és vadászrepülőgépeket adományoztak Ukrajnának és további milliárdokat fordítottak védelmi költségvetésükre.

Kanada és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének európai tagállamai, amelyek a NATO-tagság zömét alkotják, 2023-ban 11%-kal többet költöttek védelemre, mint az előző évben.

Rekord bevétel, több munkahely

Micael Johansson vezérigazgató szerint ez „drámai két év” volt a Saab legnagyobb hadiipari vállalalatnak.

Ez idő alatt a svéd cég milliárdokat fektetett be a termelési kapacitás kiépítésébe. 2022 eleje óta 3600 fővel bővítette létszámát, és idén további 2000 fővel bővül majd – mondta Johansson a CNN-nek. A Saab profitja tavaly 30%-kal ugrott, és történelmi csúcsot ért el.

A cég legnagyobb megrendelője a svéd kormány, amely a múlt héten újabb katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajnának, beleértve tüzérségi lőszer és páncéltörő fegyverek adományozását. Mindeközben Lengyelország, Ukrajna szomszédja a háború kitörése óta „nagy ügyfél” lett – mondta Johansson.

A BAE Systems szintén nagy bevételnek örvend. Csütörtökön az Egyesült Királyság legnagyobb védelmi vállalata 2,6 milliárd font (3,3 milliárd dollár) nyereségről számolt be 2023-ban, ami 8%-kal több, mint 2022-ben.

Ám az elemzők szerint a nyugati kormányokra nehezedő nyomás a katonai kasszájuk felhalmozására meghosszabbítja az ukrajnai háborút, és ez még azelőtt növekedni kezdett, hogy Moszkva két évvel ezelőtt elindította csapatait Kijev felé.

Noha a védelmi ipar virágzik, még mindig nehézségekkel küzd. A rengeteg plusz bevétel ellenére sem állítja elő gyorsan azt, amire szükség van.

Az erősen finanszírozott, konszolidált iparágnak alapvető gyökeres reformra van szüksége.

Forrás:CNN

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
9
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához