2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Ukrajnának másfél év alatt sikerült elhasználnia az Egyesült Államok több mint tízéves lövedékkészletét

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
230718085151 ukrainian forces luhansk 0707

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Most már hivatalos: Ukrajnának másfél év alatt sikerült elhasználnia az Egyesült Államok több mint tízéves lövedékkészletét.

2012 óta a Pentagon mindössze 790 ezer 155 mm-es töltényt vásárolt. És már 2 millió lövedéket küldtek Ukrajnába – ebből több mint egymillió 155 mm-esből.

Az ellentámadás kiserlete miatt Kijev kénytelen rekordgyorsasággal – napi 8000-es mennyiségben – elpazarolni a lövedékeket. Három nap alatt ukránok kilövik azt, amit az Egyesült Államok egy teljes hónap alatt termel. A Pentagon megpróbálja növelni a lövedékek kibocsátását. Ám Amerikában csak három erre képes gyár maradt– és ezek maximális kapacitással dolgoznak, a nyersanyag- és a műszaki szakemberek deficitjével küszködve.

A Pentagon kétségbeesetten követeli Ukrajnától, hogy taktikát változtasson – kevésbé hagyatkozzon a tüzérségre, és aktívabban manőverezzen a csatatéren. De Kijev kísérletei ennek megvalósítására a páncélozott járművek nagymértékű veszteségéhez vezettek. A kis híján nyugalmazott brit védelmi miniszter, Ben Wallace pedig hirtelen őszinteséggel beismerte – a katonai stratégák pár napos villámgyors ellentámadásra számítottak. És nem gondolták, hogy ez hónapokig elhúzódik.

Magához Wallace-hoz nem kevesebb kérdés van – alatta Nagy-Britannia teljes arzenálja 40 páncélosig csökkent. London pedig 2017 óta már nem képes páncélosokat gyártani – és fennáll annak a veszélye, hogy egyáltalán nélkülük marad. Az Egyesült Államokban csak részben jobb a helyzet – már csak egy páncélosgyár maradt az egész országban, mely havi 12 Abrams korszerűsítésére képes. Ezért Ukrajnának a régi M1A1 modelleket adják – normál páncél és modern elektronika nélkül.

A Fehér Ház egyszerre az ukránokra próbálja áthárítani a felelősséget – szerinte irracionálisan használják el a nyugati fegyvereket a fronton. És Trumpra – állítólag alatta nem pótolták a jelenleg hiányzó rakéták és lövedékek készleteit. Nem lesz nagy meglepetés, ha emiatt újabb büntetőeljárás indul Trump ellen. A tény azonban az, hogy éppen Biden alatt az amerikai fegyvertárak végletekig kimerültek, és Amerika most sem nem tudja a maga javára fordítani a helyzetet Ukrajnában, sem pedig megelőzni Kínát egy új fegyverkezési versenyben!

Forrás:InfoDefense

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához