2024.május 26.
Fülöp, Evelin

Vakáció alatt a CEU-n okítják a diákokat, az ügyvédeknek kreditpont is jár egy ottani képzésért

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
tuzceo

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Újra és újra szereti felhívni magára a figyelmet a hivatalosan Budapestről elköltözött valójában nagyon is jelen lévő Közép-Európai Egyetem. Az egyik utóbbi szeminárium, amely „Hagyják békén a gyerekeinket” – Gyermekvédelem, szexuális nevelés, LMBT+ jogok és genderellenes politika Magyarországon” címet viselte nem kis felháborodást okozott, hiszen a szervezők olyan megállapításokat tettek, mint 

– Magyarországon a 2010-ben kezdődött autokratizálódási folyamatot a genderellenes retorika, valamint genderellenes politikai és jogalkotási intézkedések végrehajtása kísérte.

– 2019-ben az LMBT+ emberek és az érdekvédelmi szervezetek a kormányzati propaganda célpontjává váltak, amely az LMBT+ embereket “ellenségként” jelölte ki, akiktől a gyermekeket meg kell védeni.

– A szeminárium az autokratizálódás és a szélsőjobboldali populizmus, a genderellenes mozgalmak, a gyermekkori szexualitás és az oktatáspolitika metszéspontjait igyekszik feltárni azzal a céllal, hogy feltérképezze, hogyan alkalmazza a genderellenes politikát egy egyre tekintélyelvűbb politikai vezetés a gyermekek és fiatalok szexualitásának ellenőrzésére és szabályozására tett kísérletében Magyarországon. 

Ha már a jog világában járunk, érdemes megemlíteni, hogy a korábbi érzékenyítési hullámot követően, ismét ügyvédeket csábítanak a Nádor utcába. 

A Magyar Ügyvédi Kamara az ügyvédi tevékenységet folytatók továbbképzési kötelezettsége keretében munkajogi kurzust hirdetett a CEU-n. A Soros-Egyeremen képzéseket szervező cég kapcsolatban áll a MÜK Oktatási és Akkreditációs Bizottságával, dr. Bógyi Attila elnököt is az előadók között találhatjuk.

A Soros-egyetem honlapján hirdetik az intézmény nyári szabadegyetemét  is, számos programmal, például lesz kurzus a mágiáról és a boszorkányságról. 

Ami viszont megragadhatja a figyelmünket, az a 2023. július 5-14. között megrendezett „Polgári szerepvállalás: a diák, mint állampolgár” című képzés. Érdekes, hogy pont diákoknak, miközben hónapok óta a diáktüntetésekkel akarnak kormányt buktatni/gyengíteni – sikertelenül. A rendezvény szervezését pénzügyileg támogatja az Open Society University Network (Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat, OSUN) is. Nézzük meg közelebbről, mivel tömik a diákok fejét a vakáció alatt a CEU-n!

kep 49

Így szól a nyári elfoglaltság beharangozója:

„A kurzus platformot biztosít a világ minden tájáról érkező hallgatói vezetők összekapcsolására, és arra, hogy saját vezetői tapasztalataik transznacionális keretek között történő kontextualizálásával fejlesszék a társadalmi problémák megoldásra irányuló képességüket.”

“Ez egy intenzív, nyolcnapos kurzus, ahol a világ minden tájáról érkező diákvezetők megerősítik készségeiket, ismereteiket és a civil társadalommal kapcsolatos ismereteiket; bővítik ismereteiket a civil társadalmat fenyegető globális veszélyekről a saját közösségükön kívül, valamint megosztják tapasztalataikat és tanulnak nemzetközi kollégáiktól.  A hallgatóknak bizonyítaniuk kell a közösségi munkában való elkötelezettségüket a diákok által vezetett kezdeményezések, közösségi munka vagy más vezetői tapasztalat révén.”

A nyári szabadegyetem ezen programján való részvétel nem olcsó mulatság, noha egyeseknek – például az OSUN hálózathoz tartozó intézmények diákjainak vagy Ukrajnából jelentkezőknek – biztosítottak lehetőséget ösztöndíjas helyre. Akinek viszont csengetnie kellett, annak kapásból a kurzus 550 euróba került. A szállás minimum 22 euró/fő/éj áron volt elérhető, ami nyolc napnál tehát legalább 176 eurót jelent. Ehhez a felhívás szerint a résztvevőknek még hozzá kell számolniuk erre a bő egy hétre 300-350 euró költőpénzt. Szóval a kurzuson résztvevőknek ez a fejtágítás legalább 1026 euróba, azaz 383 ezer 724 forintba került fejenként.

És hogy mit kaptak ezért cserébe? Íme, néhány cím a kurzus programjából:

• Mi az állampolgári szerepvállalás, és mi az egyén szerepe a cselekvésben?

• Állampolgárság és állampolgári attitűdök

• Hogyan lehet etikusan kidolgozni egy polgári szerepvállalási projektet? Hogyan néz ki a vezetés a 21. században?

• Történetmesélés és polgári szerepvállalás projektek

• Mi a hatalom? Mit teszel, ha a politika és/vagy a kormányzás nem elég?

• Hogyan befolyásolják a kormányok a polgári szerepvállalást? Hogyan működik a polgári szerepvállalás az autoriter és a demokratikus társadalmakban?


Talán ez utóbbi a leglényegesebb magyar szempontból. Ugyan e cikk írásáig nem találtunk egy, a CEU-hoz és az OSUN-hoz köthető közösségi médiaoldalon vagy honlapon sem nyilvános bejegyzést, beszámolót vagy fotókat a kurzusról, de nem lennénk meglepődve, ha az ADOM diákmozgalom tagjai, vagy más, az elmúlt hónapok tüntetései során ismertebbé váló arc feltűnne azokon.

A kudarcba fulladó erőszakos tüntetések kapcsán rámutattunk arra, hogy kik állnak az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány mögött. Magát az alapítvány a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapította 2021. márciusában. A vezetők között Ámon Ada és Tóka Gábor nevére bukkantunk. 

kep 50

Mindketten régi motoros baloldaliak. Ámon Ada pillanatnyilag Karácsony Gergely főtanácsadója, klíma és energiapolitikai kérdésekben fejti ki aktívan véleményét. 2008-ban alapítótagja volt az LMP-nek, melyből 2012-ben kilépett. A 2018-as választásokon az MSZP-PM listáján a “Párbeszéd Magyarországért” által jelölt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt árnyékkormányának zöldminisztere. A 2019-es önkormányzati választásokon Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt kampánystábjának tanácsadója volt.

Dr. Tóka Gábor pedig a CEU egyik kutatója, a 444-en rendszeresen publikál főleg közvéleménykutatásokról fejti ki a álláspontját.

Forrás:tuzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek