2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Világlátásuk miatt szankcionáltak keresztény diákokat az Idahoi Egyetemen, a bíróság szerint jogellenesen

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
14712689 1118131134901784 298839780636503572 o(1)

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai egyetem a belső szabályzata alapján szankcionálta azokat a keresztény diákokat, akik vallási okok miatt ellenezték az azonos neműek házasságát. Egy nemrég kiadott, ideiglenes bírói ítélet azonban jogellenesnek minősítette a kirekesztő és keresztényellenes szabályzatot.

Peter Perlot, Mark Miller és Ryan Alexander volt az a három hallgató, akik beperelték az Idahói Egyetemet annak belső szabályzata miatt, amely alapján megtiltották nekik, hogy egy diáktársukkal az azonos neműek házasságával kapcsolatos nézeteikről beszélgethessenek. A három öncenzúrára kényszerített hallgató az Idahói Egyetem Keresztény Jogi Társaságának tagozatához tartozik, amely hagyományos, normalitáspárti nézeteket vall a házasság meghatározásáról és a homoszexualitást is ezek alapján ítéli meg, írta meg a The Christian Post.

Egy múlt héten kiadott végzésében David C. Nye, az Egyesült Államok kerületi főbírája ideiglenes végzést adott ki, amelynek értelmében az egyetemnek a jövőben fel kell hagynia a szólásszabadságot súlyosan sértő, keresztényellenes szabályzat alkalmazásával.

Nye megjegyezte, hogy az egyetem tisztviselői a felpereseket konkrét vallási nézeteik, nevezetesen az azonos neműek házasságának ellenzése miatt vették támadás alá. „Az alperesek utasításai a felperesek beszédének nézőpontját célozták meg. Mind a hallgatók, mind a professzorok a felperesek által kifejtett nézetekkel ellentétes nézeteket fogalmaztak meg mindenféle beavatkozás, pláne büntetés nélkül” – írta az ügyet vizsgáló bíró. Hozzátette, hogy bár nem mindenki ért egyet a három fiatal által képviselt nézetekkel, ettől függetlenül nekik joguk van vallási meggyőződésüket a megtorlástól való félelem nélkül kifejezni.

A szólásszabadság győzelme

Az Alliance Defending Freedom, a három felperes képviseletét segítő ügyvédi iroda pénteken sajtóközleményt adott ki, amelyben ünnepelte a végzést.

„Peter, Mark és Ryan számára az Első Alkotmánykiegészítés garantálja a szabadságot, hogy az egyetem falain belül vitathassanak meg hitükkel és világnézetükkel kapcsolatos kérdéseket, ahogyan ezt minen más hallgató és oktató is szabadon megteheti” – idézte a sajtóközlemény Mathew Hoffmannt, az ADF jogi tanácsadóját.

„Örülünk, hogy ismét szabadon, büntetéstől való félelem nélkül gyakorolhatják alkotmányosan védett szabadságukat, és várjuk, hogy a jogerős végzés is véglegesen az ő javukra, végső soron pedig a szólásszabadság javára dőljön el.” – tette hozzá a tanácsadó a sajtóközleményben.

 

 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: University of Northern Iowa

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek