2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

Világtörténelem, közönybe csomagolva

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ferenc pápa

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Makkai Imre védőtársunk írása.

Eltalált egy hír a „közösségi médiának” nevezett világhálón. Jelenlegi világunk pápája, Ferenc 2022. március 25-én, Mária oltalmába ajánl majd két háborúzó országot. Mitől lenne ez világtörténelem, s mitől botrány a közöny? A hír leginkább a katolikus keresztényeket érdekelheti, de szerintem minden „jóakaratú emberre” tartozik. Röviden elmagyarázom, nem-hívők, nem-katolikusok számára is.

A 20. század elején egy apró portugál falu, Fatima közelében három pásztorgyerek fénylő hölgyet látott, akiben ők Jézus anyját, Máriát vélték felfedezni. A hölgy üzeneteket, kéréseket bízott rájuk. A kérésekben az emberiség bűnbánatát kérte, s azt, hogy Oroszországot ajánlják az ő oltalmába, mert ha a káosz folytatódik, ez az ország elterjeszti tévtanításait a világban, s egy újabb, súlyosabb háború, pusztítás lesz a földön. A fatimai történet máig tart. A gyerekeket először letartóztatták, majd kinevették, kihallgatták, hazugságra akarták kényszeríteni. Oroszországnak Mária oltalmába való felajánlása elmaradt. Tény, hogy 1917-ben bekövetkezett a kommunisták hatalomátvétele, utána zúdultak az újabb világháború népirtásai, a világ gyűlöleteiből fakadó pusztítás mindmáig. Egy pápa vette komolyan a kérést: II. János Pál 1982-ben és 1984-ben ajánlotta fel a világot Máriának. Ám nem úgy, ahogy kérték, püspökök nélkül és Oroszország konkrét megnevezése nélkül.

A világ azóta se lett kezesbárány, háborúk eszelős hangja szól közelünkben ma is. Ám Ferenc pápa március 25-én a 2,2 milliárd embert képviselő katolikus egyház püspökeivel, papjaival

Jézus anyja, Mária oltalmába ajánlja Oroszországot és Ukrajnát.

Két, egymással háborúzó országot. Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy ennek a békét akaró gesztusnak az értékét lássuk.

S itt kezdődik az itthoni történet. Pár napja, az előző vasárnap, katolikus templomban vártam a hír ismertetését. Egy mondat nem sok, annyi sem hangzott el a pápa üzenetéről. Megmoccant bennem a kíváncsiság, telefonon hívtam több hívő barátomat, kérdezve, náluk esett-e szó erről. Nem tudtak róla. Ekkor már izgatott: más megyékben, az ország peremén, határon túl közzé tették-e a hírt. Szinte mindenkitől nemleges válasz jött. Ó, ez nem reprezentativ felmérés, s lesz, ahol azon órában részt is vesznek a pápa imájában. A Duna World talán közvetíti. De bénító az érdektelenség. Van fülünk a hallásra?

Akár nem hívők számára is, ez világtörténelmi esemény lehet, a békesség-óhajtás hittel akart kimondása.

Közben légicsapások hangja sivít, ócska pártreklámok fröcsögnek. Állok s nem értem. Tényleg ekkora közönnyel figyelünk a világra? Nagy László utolsó interjújának szavait hallgatom: „A rosszat fölkészülten várom. De a jövőbeli szépre, jóra, az emberi fenségesre készületlen vagyok.”

 

Makkai Imre, tanár

 

Ezt a cikket egy védőtársunk írta. Amennyiben Ön is szeretne a témáinkhoz (életvédelem; családvédelem; biztonság; nemzeti hagyomány és kultúra; valamint vallás és keresztény értékek) kapcsolódni, küldje el írását (vagy írásait) a [email protected] e-mail címre.

 

Kiemelt képünkön Ferenc pápa a fatimai Szűzanya szobra előtt. Forrás: Vatican News

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek