2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Visual Capitalist: Az USA importfüggőségének vizuális ábrázolása a jövőt meghatározó legfontosabb ásványkincsek tekintetében

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
2023 08 05 11 10 16

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Egyesült Államok 100%-ban a kormány által kritikusnak ítélt legalább 12 kulcsfontosságú ásvány importjától függ és ezek közül sok más fontos ásványi anyag mellett Kína az elsődleges importforrás

Ezen a héten tette közzé a a Visual Capitalist cég a US Geological Survey adataira alapozva, hogy mely olyan létfontosságú ásványkincsekből szorul behozatalra az Egyesült Államok, melyek a jövőt is meghatározzák majd. A fontossága miatt a teljes cikket lefordítottam számotokra az adatokkal együtt mellékelve. (VilagHelyzete saját megj.)

A fenntarthatóbb jövő felé való törekvéshez különböző kulcsfontosságú ásványokra van szükség a zöld gazdaság infrastruktúrájának kiépítéséhez . Az Egyesült Államok azonban nagymértékben függ a nem üzemanyag ásványi anyagok importjától, ami potenciálisan sebezhető pontokat okozhat az ország ellátási láncában .

Pontosabban, az Egyesült Államok 100%-ban a kormány által kritikusnak ítélt legalább 12 kulcsfontosságú ásvány importjától függ és ezek közül sok más fontos ásványi anyag mellett Kína az elsődleges importforrás.

A következő infografikán a Visual Capitalist cég Niccolo Conte és Pernia Jamshed az  US Geological Survey (  USGS) adatait használja fel , hogy megjelenítse Amerika importfüggőségét 30 különböző kulcsfontosságú, nem tüzelőanyag-ásvány esetében, valamint azt a nemzetet, amelyből az Egyesült Államok elsősorban az egyes ásványokat importálja.

kep 65

Az USA importfüggősége ásványi anyagonként

Bár az USA jelentős mennyiségű ásványi anyagot bányászik és dolgoz fel belföldön, 2022-ben az ország 51 nem üzemanyagként felhasznált ásványi anyagának több mint felét még mindig az import tette ki.

Az USGS kiszámítja a nettó importfüggőséget a látszólagos fogyasztás százalékában, megmutatva, hogy az egyes ásványok iránti amerikai kereslet mekkora részét fedezi az import.

Az USGS által legfontosabbnak ítélt ásványi anyagok közül 13 különböző ásványi anyag esetében az USA legalább 95%-ban importra szorult, és ezek több mint felénél Kína volt az elsődleges importforrás.

kep 66

Ezek közé tartoznak a ritkaföldfémek (17, egymástól szinte megkülönböztethetetlen, hasonló tulajdonságokkal rendelkező nehézfém csoportja), amelyek nélkülözhetetlenek a technológiában, a nagy teljesítményű mágnesekben, az elektronikában és az iparban, valamint a természetes grafit, amely a lítium-ion akkumulátorokban található.

Ezek mind szerepelnek az amerikai kormány kritikus ásványi anyagok listáján, amely összesen 50 ásványi anyagot tartalmaz, és az USA ezen ásványok közül 43 esetében 50%-ban vagy még inkább importra szorul.

A hivatalos listán szereplő további ásványi anyagok, amelyek esetében az USA 100%-ban importra szorul, az arzén, a folypát, az indium, a mangán, a nióbium és a tantál, amelyeket számos alkalmazásban használnak, például ötvözetek és félvezetők gyártásában, valamint olyan elektronikus alkatrészek gyártásában, mint az LCD-képernyők és kondenzátorok.

kep 67

Amerika importfüggősége a különböző ásványi anyagok tekintetében új kihívást jelentett, amely a galliumra és germániumra vonatkozó, 2023. augusztus 1-jén hatályba lépő kínai exportkorlátozásokból adódott.

Az USA a gallium esetében 100%-ban, a germánium esetében pedig 50%-ban importfüggő.

Ezeket a korlátozásokat a Kínával szembeni amerikai és uniós szankciók megtorlásának tekintik, amelyek korlátozták a chipek és chipgyártó berendezések exportját.

Mind a galliumot, mind a germániumot a tranzisztorok és félvezetők, valamint a napelemek és napelemcellák gyártásához használják, és ezek az exportkorlátozások további akadályt jelentenek a különböző technológiák – köztük a LED-lámpák és a nagy sebességű adatátvitelhez használt optikai szálak – kritikus amerikai ellátási láncai számára.

A korlátozások az Európai Uniót is érintik, amely a gallium 71%-át és a germánium 45%-át Kínából importálja.

Ez egy újabb éles emlékeztető a világ számára Kína dominanciájáról számos kulcsfontosságú ásványi anyag előállításában és feldolgozásában.

E korlátozások bejelentése csak rávilágított arra, hogy az USA és más nemzetek számára mennyire fontos az importfüggőség csökkentése és a kulcsfontosságú ásványi anyagok és technológiák ellátási láncainak diverzifikálása.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: A VilagHelyzete alapító szerkesztő újságírója
Forrás:VilagHelyzete

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához