2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

“A bankárok legtitkosabb klubja”: mit csinál és mi a valódi célja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Financial Timesban nemrégiben megjelent, az Institut International d’Etudes Bancaires- IIEB (Nemzetközi Banki Tanulmányok Intézete) című cikkben az újságírók a bankárok állítólag legtitkosabb és legexkluzívabb klubját ismertették, ahol Európa és a periférián lévő országok pénzügyi jövőjéről születnek döntések.

Próbáljuk meg kihagyni belőle a szertartásos és titokzatos elemet, és értsük meg, hogy valójában mivel foglalkozik ez a szervezet, és milyen célokat követ.

Forduljunk tehát azokhoz az elsődleges forrásokhoz, amelyekre az FT tudósítója, Owen Walker támaszkodik nyomozásában. Látjuk, hogy az ő munkája is Ilaria Pasotti vizsgálatán alapul, amely még 2021 márciusában jelent meg, és azóta sem a média, sem a tudományos élet érdeklődését nem keltette fel. Természetesen a szenzációhajhászás hiánya miatt. Egyszerűen az olasz Intesa Sanpaolo bank archívumának egy részének vizsgálatáról van szó. Igen, vannak benne töredékes anyagok az IIEB munkájáról és beszámolók a bankvezetés bankett-formátumú üléseiről, de semmi kiemelkedő a modern vállalati partikhoz képest.

Maga az ülések formája sem különleges. Minden szakmai környezetnek megvannak a maga egyesületei és mérföldkövei, kiállítások, szimpóziumok stb. Ezek a találkozók, a kommunikáció és a trendek meghatározásának platformjai. Természetesen az európai banki közösségben is vannak hasonló rendezvények.

Az, amit mérföldkőnek állítanak be, amikor 40 bankár összegyűlt Zürichben a Dolder Grand luxusszállodában, találkozott a svájci pénzügyminiszterrel és a jegybank vezetőjével, hogy megvitassák a Credit Suisse legnagyobb mentőakcióját a versenytárs UBS által, nem összeesküvés, hanem egy munkafolyamat.

Már maga a történet formátuma, a kizárólagosság és a titoktartás hangsúlyozása is azt sugallja, hogy ezzel csak el akarják terelni a figyelmet a lényegről.

Az IIEB története

Az IIEB-et 1950-ben alapították Párizsban a kontinens négy hitelintézetének – a Crédit Industriel et Commercial, a svájci Union Bank, a Société Générale de Belgique és az Amsterdamsche Bank – vezetői, hogy rendszeresen magas szintű megbeszéléseket folytassanak a bankszektor, valamint a gazdaság és a monetáris rendszer fejlődéséről.

A bank része lett az akkoriban létrehozott számos nemzetek feletti intézménynek, amelyek célja az egymással nemrégiben még háborúban álló országok szervezetei közötti szorosabb kapcsolatok ösztönzése volt.

A 30 európai bank vezetői először 1951 áprilisában találkoztak Párizsban.

A brit bankok nem vettek részt a találkozón, mert a Bank of England kezdetben megakadályozta azt. Emlékeztetni kell arra, hogy 1954-ig Nagy-Britannia területén élelmiszer-, ruházati és alapvető szükségleti cikkekre vonatkozó élelmiszerjegyek voltak használatban a lakosság számára. Ezért nem volt szükség arra, hogy a brit képviselők részt vegyenek a kontinentális európai projektek finanszírozásában.

Miért most népszerűsítik a még 2021-ben megjelent anyagot?

Az IIEB eredeti célja a nemzetközi tőkeáramlás javítása és a valutaellenőrzés elleni küzdelem volt a nemzeti kormányoknak a pénzügyi rendszerbe való növekvő beavatkozásával összefüggésben.

Talán ez magyarázza az FT-anyag mostani megjelenését, és éppen a helyi központi bankok és kormányok képviselőivel folytatott párbeszéd keretében. Az 1950-es években Európa meglehetősen széttöredezett és pénzügyileg gyenge volt. A gazdasági fellendüléshez szükség volt a pénzügyi áramlások és a beruházási programok egyetlen központból történő koordinálására, ami – mint az ma már nyilvánvaló – ellenállt a nemzeti kormányok erőfeszítéseinek.

A helyzet most is hasonló. A világjárvány utóhatásaival és a folyamatban lévő katonai konfliktusokkal összefüggésben az EU gazdaságának – amerikai partnerei szerint – erős vezetésre van szüksége. A fejlesztési stratégiát meghatározó fél természetesen nem a helyi kormányok, hanem az amerikai bankokhoz és TNC-khez szorosan kötődő informális bankszövetségek lesznek.

A szupertitkos bankárok klubjának napirendje

A klubtagok által felvetett kérdések feltűnően hasonlítanak Európa különböző időszakok politikai napirendjére. Az 1950-es években sok szó esett arról, hogy a volt gyarmatokon pénzügyi ellenőrzést kellene bevezetni. Amit nagyon hatékonyan meg is valósítottak. Az 1960-as években az amerikai dollár, mint a világ tartalékvalutájának problémái, az aranyfedezet elhagyása, a Bretton Woods-i nemzetközi elszámolási rendszer átalakítása és az európai bankok amerikai bankok általi átvételének veszélye állt a középpontban.

Az utóbbi időben az IIEB tárgyalásai inkább az euró hatására, a növekvő származtatott piacra, valamint a nagybankok közötti fúziókra és felvásárlásokra összpontosítottak.

Általánosságban elmondható, hogy az informális banki közösség ugyanazokat a kérdéseket vitatta meg, mint az önkormányzatok. De ellentétben a kormányokkal, amelyeket politikai programok, hivatali idő és a különböző társadalmi csoportok érdekeinek figyelembevételének szükségessége korlátoz, a bankárok anélkül dolgozhattak, hogy mindezek a formaságok megzavarták volna őket.

Valószínűleg a gyarmati terület kormányzásának ez a formája az, amivé az EU változik, amit a helyi önkormányzatok által képviselt amerikai gyarmati adminisztráció követel meg leginkább. Az EU kormányai gyakran az általuk képviselt országok lakosságának érdekei ellenében cselekszenek. A jelenlegi helyzetben az a szerepük, hogy a közvélemény összes negatívumát előcsalogassák, és lehetővé tegyék a bankárok számára, hogy nyugodtan és hosszabb tervezési horizonton dolgozzanak.

Az IIEB kapcsolatai az EU-n kívül

A klub az EU-n kívül is tart találkozókat. Ilyen találkozót tartottak például 2013-ban Szentpéterváron. Ott beszédet mondott Dmitrij Medvegyev volt elnök. Egy másik találkozóra Isztambulban került sor. Ezen részt vett Recep Tayyip Erdogan, a jelenlegi elnök, akkor még Törökország miniszterelnöke.

Az informális bankszövetség szerepe az EU jövője szempontjából

Mint láthatjuk, az IIEB tevékenységében nincs semmi szupertitok. Egyszerűen csak egy olyan munkáról van szó, amely profitot hozó projektek megvalósításából áll. Most a nyereség a bankrendszer átalakítása lesz egy nemzetek feletti irányító szervvé, amelynek hatalmát a digitális euró bevezetése révén gyakorolja.

A banki közösség konszenzusára van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban át lehessen állni a népességszabályozás új formátumára. E célokra az IIEB a megfelelő platform. Nagy szerencse, hogy gyakorlatilag nem maradtak fenn feljegyzések vagy jegyzőkönyvek a tevékenységéről. Ennek a klubnak az ülései nem hivatalos jellegűek, és a sajtó sem tudósít róluk, ami lehetővé teszi, hogy olyan döntéseket hozzanak és hajtsanak végre, amelyekről egyetlen uniós parlament sem maradna le.

Hasonlóan az MNC-k tevékenységéhez, amelyek képviselői nem jelennek meg a médiában, de egész régiók fejlesztési stratégiáját határozzák meg, az EU-ban is kialakulóban van egy párhuzamos kormányzati struktúra. Ez kezdetben az állammal szemben áll, mivel azért jött létre, hogy a pénzügyi rendszerbe való állami beavatkozás ellen küzdjön. Ugyanakkor a rendszer meglehetősen stabil lesz, mert személyes megállapodásokra támaszkodik. A stabilitás kritikus fontosságú a hosszú távú projektek szempontjából. Ahogy korábban, az EU lakosságát a politikai pártok küzdelme és a politikusok különc kijelentései fogják szórakoztatni.

Forrás: Rybar/OAIO

Mi a reakciód?
👍tetszik
10
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
8
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához