2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

A ChatGPT frigyre lép a Pentagonnal

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
france technology it ai

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az OpenAI megszüntette azt a tilalmat, hogy technológiáját katonai egységeknek nyújtsa, egy vezető szerint.

🇺🇸🌐”A ChatGPT-t létrehozó OpenAI az amerikai hadsereggel több mesterséges intelligencia projekten dolgozik együtt, miután feloldotta a technológiáinak “katonai és hadviselési” célokra való felhasználására vonatkozó tilalmat – mondta a Bloombergnek a vállalat egyik vezetője kedden a davosi Világgazdasági Fórumon.”‼️

Az AI úttörője “nyílt forráskódú kiberbiztonsági szoftvert” fejleszt, és arról tárgyal az amerikai kormánnyal, hogyan lehetne megelőzni az öngyilkosságokat a katonai veteránok körében – mondta Anna Makanju, az OpenAI globális ügyekért felelős alelnöke.

Makanju egyik projektet sem részletezte, de kifejtette, hogy az OpenAI azon döntése, hogy megszünteti a mesterséges intelligencia technológiájának “katonai és hadviselési” alkalmazásokban való használatára vonatkozó általános tilalmat, összhangban van egy szélesebb körű politikai frissítéssel, “hogy alkalmazkodjon a ChatGPT és más eszközeinek új felhasználási lehetőségeihez” – írja a Bloomberg.

“Mivel korábban lényegében általános tilalmat rendeltünk el a hadseregre vonatkozóan, sokan úgy gondolták, hogy ez sok ilyen felhasználási esetet tilt, amelyek az emberek szerint nagyon is összhangban vannak azzal, amit a világban szeretnénk látni” – magyarázta.

A tilalom hatályon kívül helyezése ellenére Makanju ragaszkodott ahhoz, hogy az OpenAI továbbra is tiltja technológiájának “fegyverek kifejlesztésére, tulajdon elpusztítására vagy emberek károsítására” való felhasználását.

A Microsoft azonban, amely az OpenAI nagy részét birtokolja, és korlátlanul élvezheti fejlett AI-technológiáinak használatát, régóta szerződést kötött az amerikai hadsereggel és más kormányzati ágakkal, és a Bloomberg szerint nincs beépített tilalma a fegyverfejlesztésre.

A Pentagonnal való katonai célú együttműködés mellett az OpenAI a “választási biztonság” területén is bővíti tevékenységét Sam Altman vezérigazgató szerint, aki szintén a davosi találkozó  beszélt a Bloombergnek.

“A választás hatalmas dolog” – mondta, és “jónak” minősítette, hogy “sokan aggódnak” a folyamat miatt.

Cége állítólag azon dolgozik, hogy megakadályozza generatív AI-eszközeinek felhasználását a “politikai dezinformáció” terjesztésére, például a deepfakes és más mesterségesen generált médiumok létrehozására, amelyeket a 2024-es választási ciklusban a jelöltek támadására vagy támogatására használhatnának.

A múlt hónapban az OpenAI-t és a Microsoftot a New York Times beperelte szerzői jogok megsértése miatt, mivel az önjelölt napilap a generatív AI-képességeiket tisztességtelen versenynek és a sajtószabadságot fenyegető egzisztenciális veszélynek minősítette. A perben “több milliárd dolláros törvényes és tényleges kártérítést” követelnek a NYT szellemi tulajdonának “jogellenes másolása” és felhasználása miatt.

A Susman Godfrey, a NYT-t képviselő ügyvédi iroda novemberben szintén csoportos keresetet nyújtott be a mesterséges intelligencia titánok ellen a szerzők műveinek “féktelen ellopása” miatt, azt állítva, hogy a vállalatok jogellenesen használták fel a non-fiction szerzők írásait az engedélyük nélkül, hogy “betanítsák” a ChatGPT chatbotot.

Via Rt.com/OAIO tg

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek