2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A fanta narancstartalma két EU országban 20 százalék, öt százalék 16 uniós tagállamban – állítják a románok

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
fanta

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Románia vizsgálatot kért az Európai Unióban háromféle Fanta üdítőital esetében a termék összetételét illető eltérések miatt, miután a román fogyasztóvédelem arra a következtetése jutott, hogy a narancslémennyiség országonként változik.

A román fogyasztóvédelem pénteki közleménye szerint az uniós belső piaci információs rendszerben (IMI) kérték a tagállamoktól a vizsgálat lefolytatását. A román fogyasztóvédelem szerint ez a kezdeményezés úttörő jellegű lehet az élelmiszerek esetében tapasztalt úgynevezett kettős mérce megállapításában, amikor ugyanazoknak a termékeknek eltérő az összetételük egyes tagországokban.

A román hatóság szerint azért indokolt az eljárás, mert a három üdítőt nagy mennyiségben fogyasztják az európai polgárok. Közölték, hogy a narancsos, a narancsos cukormentes Fanta és a citromos Fanta esetében tapasztaltak eltéréseket.

Így például a narancsos Fantában a narancslétartalom 5 százalék alatti három tagállamban, 5 százalék tizenhárom tagállamban, 6 százalék négy tagállamban, 8 százalék három tagállamban, 12 százalék kettőben, illetve 20 százalék másik két tagállamban.

Elmondta:

korábban azt a magyarázatot kapták a termelőktől, hogy a piaci felmérések szerint a románok nem szeretik annyira a narancsot, ezért indokolt az alacsonyabb narancslétartalom.

Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelem vezetője emlékeztetett, hogy az általa vezetett hivatal már 2019-ben jelezte ezeket a rendellenességeket, és most kérte, hogy Románia irányítása alatt folytassák le az üdítő esetében az európai vizsgálatot, amelynek a végén a szabálytalanságot elkövető vállalatokat akár üzleti forgalmuk 4 százalékával is megbírságolhatják.

A román fogyasztóvédelmi hatóság már 2019-ben közölte, hogy a romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően, a nyugat-európai áruval összevetve.

Forrás:növekedés.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Miért is nem vagyok meglepve? Még mielőtt előálltak volna a magyarok és a csehek, hogy a hozzánk szállított nyugati csokoládénak csak az ára azonos a nyugaton kaphatóval, a kakaótartalma lényegesen alacsonyabb én már régen tisztában voltam mindezzel. Anno Párizsban esténként ettem egy-egy pohárka Danone joghurtot. Csodálatosan finom volt. Mikor itthon a Danone megvette a gyárat és ugyanabba a szögletes pohárba töltötte ugyanazt a vizes terméket amit korábban árultak, nos rájöttem, hogy csak a címke változott. Amikor importból is a silányabbat kaptunk rájöttem, hogy “ezeknek a gyengébb minőség is jó” elven mélységesen lenéznek minket a nyugatiak és ráadásul ezzel az árusilányítással meg is lopnak bennünket.
    Azóta már sok víz folyt le a Dunán. Ma szinte mindenki tisztában van vele, hogy az Európai Uniónak csak papíron vagyunk teljes jogú tagjai, de lépten-nyomon meglopnak minket és még nekik áll feljebb! Ha ezt valaki gazemberségnek nevezi akkor közel jár az igazsághoz.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához