2024.október 6.
Brúnó, Renáta, Renátó
Hírek 🔊

A gazdagság veszélyei

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem szolgálhattok két úrnak

Emlékszem édesapám tekintetére, amikor elmondtam neki, hogy az egyik osztálytársam apukája templomba is jár, meg munkásőr is. Valahogy kifejeztem, hogy ez milyen jó. Düh suhant át az arcán. Leírhatatlan fájdalom volt benne, hogy engem a kommunisták mennyire félrevezettek. Mondott is egy mondatot, amire már nem emlékszem, de megtanultam belőle, hogy az ember nem élhet kettős életet. Azt hiszem, erre az estre is érvényes a jézusi tanítás: „Nem szolgálhattok két úrnak.” De hogyan lesz valaki a mammon tisztelője?


A gazdagság veszélyei

Ott kezdődik, hogy feketén nem dolgoztatok, de mindenkit minimálbérre jelentek be. Ott kezdődik, hogy elolvasok egy könyvet az 52 legális adótrükkről. Ott folytatódik, hogy az adókról megmondták: 8% felett mindenki csal. Ott folytatódik, hogy számlákat veszek. Nem lehet az ember a pénze ellensége. Ott ér véget, hogy fűvel-fával megállapodom, hogy visszaosszon nekem.

Ilyen gondolkodásmód sok vállalkozóban alakul ki. De nem csak a saját vagyon veszélyes.


A vezető beosztás veszélyei

Sándor a 2008-as válság idején középvezető volt egy banknál. Úgy emelkedett ide, hogy jó volt matematikából, és édesanyja ismerősei – akik jó pozíciókban voltak a pártállam idején – beprotezsálták. Nagyvállalatoknak adott számokkal alátámasztott befektetési tanácsokat.

Egy napon üzenetet kapott, hogy be kell mennie a főnökéhez. Azt gondolta, hogy elbocsátják. De nem. Ő maradhatott, de az osztályáról 16 kollégát ki kellett rúgnia. Keresztény ember volt. Kirúgta őket, de a lelkiismerete szólt. Tette után 3 hónapig taxival járt Gödöllőről Pestre, mert annyira fájt a dereka, hogy nem tudott vezetni. Konkrét értelemben sem.


A nagy kép

Miért lesznek keresztény emberek pénzért rosszak másokhoz? Miért alakul ki bennünk harag a keresztény kormány ellen? Valószínűleg nem érdekli őket a nagy kép.

Minden országra igaz, hogy vagy a politika függ a gazdaságtól, vagy a gazdaság függ a politikától. Egy országban vagy a politika függ az olajmaffiától, vagy a tőkések függenek a politikusoktól. A leggyakoribb eset pedig a kölcsönös függés. A politika választhatja azt az utat is, hogy helyzetbe hoz embereket – kicsiket és nagyokat – azért, hogy teret nyerjen az országépítésre.

Aki viszont elindul az individualizmus felé, azt nem lehet megállítani. Az ilyen embert csak az imádkozó barátai tudják megállítani.

Szegény keresztények.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához