2024.május 5.
Györgyi, Irén

A keresztényüldözés egyidős a kereszténységgel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ma a világban a legüldözöttebb vallás a kereszténység. Ezt sok európai és amerikai ember nem hiszi el. Ezzel párhozamosan liberális és kommunista véleményvezérek azt szokták mondani, hogy a fehér keresztények felsőbbrendűnek képzelik magukat és uralkodnak másokon. Ezért – szerintük – nincs kártékonyabb ember a világon, mint a fehér, heteroszexuális, keresztény férfi. Ezt ők szabadon állíthatják, minden korlátozás nélkül. Ez nem számít gyűlöletbeszédnek. De akkor ez nem egy indirekt keresztényüldözés? Létezik olyan, hogy indirekt üldözés?

A keresztényüldözés hard és szoft formái

Azt gondolom, hogy a keresztényüldözésnek vannak „hard” és „szoft” formái. A „hard”, a kemény formáit ma főleg a Közel-Keleten élő keresztények szenvedik el. Hozzájuk hasonlóan afrikai keresztényeket is gyakran ér brutális támadás. Más módon, de Észak-Koreában is meghurcolják Krisztus követőit. Indiában gyakran támadnak hindu szélsőségesek keresztényekre. Az ilyen támadásokban elhunyt keresztények mártírok: megmosták ruháikat a Bárány vérében. Az egyetemes kereszténység hatalmas hálával tartozik nekik. Amerikai és európai keresztények megpróbálnak segítséget nyújtani a számukra, de állami keretek között ezt csak Magyarország teszi. Azonban a keresztényüldözésnek vannak nem életre törő formái is. Ezeket nevezhetjük „szoft” eszközökkel végrehajtott üldözésnek is.

A szoft módszerek alkalmazásának fő területe a kommunikáció. A két fő szoft üldözési forma a rágalmazás és a megbélyegzés. Ezek a módszerek nem új keletűek, de a tömegmédia megjelenésével nagyobb teret nyertek. Ezeknek a módszereknek a működési mechanizmusát a szentek mind jól ismerték. Néri Szent Fülöp meg akarta mutatni a módszer lényegét egy házaspárnak, aki Szent Fülöp egyik védencét módszeresen befeketítette. Azt üzente a házaspárnak, hogy jöjjenek hozzá, és útközben egy libát fosszanak meg. Amerre ment a két szülő a városban, repkedtek a tollak és pihék. Mikor megérkeztek Szent Fülöphöz, boldogan jelentették ki, hogy a feladatot végrehajtották. Erre a szent pedagógus azt mondta nekik: „Jó, de most menjetek vissza és szedjétek össze az összes libatollat!”. Szóhoz sem jutottak.

Ezt a történetet azért mondtam el, hogy rávilágítsak, hogy a rágalmazás formájában való üldözés ősrégi. Sok jó kereszténynek jutott és jut belőle ma is. De miért nem lép közbe az Úr?

A konkoly és a búza

Mindannyian ismerjük Jézus példabeszédét a konkolyról és a búzáról. (Vő. Mt 13, 24-30) A példabeszéd szerint a földön együtt nő a búza és a konkoly. S bár a konkoly haszontalan és káros, a földművesnek mégsem kell kigyomlálnia. Azt majd az aratás Ura végezteti el az aratáskor. Ebből a parabolából az látszik, hogy magában a keresztény közösségben vannak káros hatást kiváltó emberek. És a jó, életet adó híveknek nem kell tenni ellenük semmit. A konkoly által jellemzett keresztényeket a többieknek el kell viselni és mint magát föl nem fedő, belső ellenséget szeretni kell. Nyilván nem az érzelem szintjén meglevő szeretettel, de a tettekben megnyilvánuló szeretetben. Nehéz ez? Igen. Akkor miért hagyja az Úr?

Tüzet hozott a földre

Jézus tudta, hogy megosztja majd a világot. Követőinek a szív békéjét adja, de nem ad békét minden kapcsolatba. Ezt így őrizte meg számunkra Szent Lukács evangélista: „49Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon! 50Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Annyira szorongok, míg be nem teljesedik. 51Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem – mondom nektek – meghasonlást. 52Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás közt: három kettő ellen, és kettő három ellen. 53Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával, az anya a lányával és a lány az anyjával, az anyós a menyével és a meny az anyósával.” Lk 12, 49-53

Bizony, ezek kemény szavak. Kemények és reálisak. Viszont fölkészítik a hívőket az életre, és talán azok a fiatalok is, akikkel elhitetik, hogy a keresztény, heteroszexuális férfiak a világ ellenségei, rájönnek, hogy a dolog épp fordítva van.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához