2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A multilateralizmus „nem alapulhat a cseresznyeszedésen” – mondta Josep Borrell Kínának

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
773x435 cmsv2 8b636ea7 5ca3 5b9c 9600 f1e71c00bcc0 7965122

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

“A világ, amelyben élünk, többpólusú, de szabályozást igényel. Meg kell állapodnunk az alapvető közös elvekben” – mondta az Európai Unió külpolitikai főképviselője pénteken a pekingi Pekingi Egyetemen tartott széles körű beszédében.

“Az igazi probléma mai világunkban az, hogy a multipolaritás nőtt , de a multilateralizmus csökkent. Több játékos van a világjátékban, de kevesebb a szabály” – folytatta. “A multilateralizmus válságban van.”

Borrell elismerte az EU és Kína közötti “békés rivalizálást” az emberi jogok eltérő értelmezése miatt, de kitartott amellett, hogy “az egyetemes értékek túlmutatnak az egyes országok értékein. Ezek nagyobbak”.

Ezután közvetlen felhívást fogalmazott meg, hogy akadályozza meg, hogy “az erősebbek joga” átalakítsa a világrendet, amit Oroszország az Ukrajna elleni nagyszabású háborújával próbál elérni.

“Szabályokat kell alkotnunk. A szabályok pontosan azért léteznek, hogy megvédjék a kicsiket a nagyokkal, a kevésbé gazdagokat a gazdagokkal szemben” – mondta Borrell. “Igyekszünk betartani a szabályokat, a multilateralizmus szerint élünk, ami nem lehet cseresznyeszedésen alapul.”

“A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait elfogadjuk, de az ENSZ Tengerjogi Egyezményének szabályait nem. Nem választhatjuk meg azt a jogot, amelyet teljesíteni akarunk. A rendszert maradéktalanul teljesíteni kell. Ez a rendszer oszthatatlan ,” hozzátette.

Az EU a G7 szövetségeseivel együtt régóta vádolja Kínát a nemzetközi jog rendkívül szelektív értelmezésével. Például azzal, hogy egyrészt határozottan védi a nemzeti szuverenitás és a belügyekbe való be nem avatkozás elvét, másrészt dezinformációs kampányokat folytat a demokratikus társadalmakban, és gazdasági kényszerintézkedéseket vezet be annak bírálóival szemben.

Forrás:www.euronews.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához