2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

A németek beleálltak a lengyelekbe az Északi Áramlat miatt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A német szövetségi bűnügyi rendőrség és a szövetségi ügyészség elégedetlen.

Német nyomozók azzal vádolják Lengyelországot, hogy szabotálja az Északi Áramlat robbanásaival kapcsolatos vizsgálatot – írta a Politico. 

Német tisztviselők szerint a lengyel hatósásgok nem hajtják végre a német szövetségi bíróság által Volodimir Z.  – robbantással vádolt fő gyanúsított búvár – ellen kiadott európai elfogatóparancsot és házkutatási parancsot.

Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő súlyos vádakat fogalmazott meg a Welt am Sonntagnak, azt állítva, hogy Lengyelország szabotálja a nyomozást. Egy másik forrás

az igazságszolgáltatás akadályozásának nevezte azt, amit Lengyelország művel. 

A Politico szerint ez nem szokatlan álláspont Németországban.

A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedte el, hogy elfedje saját részvételét a vezetékek elleni támadásban”

– mondta August Hanning, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) korábbi vezetője a Welt am Sonntagnak. Haning meggyőződése, hogy a lengyel elnök is tudott a támadás tervéről. 

Ilyen méretű műveletek elképzelhetetlenek az érintett országok politikai vezetőinek jóváhagyása nélkül”

– mondta Hanning.

Lengyelországban a hatóságok „felháborodtak” a vádakon. „Az az állítás, hogy Ukrajna Lengyelország tudtával hajtotta végre ezt az akciót, teljesen alaptalan” – mondta Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a Welt am Sonntagnak.

Szerinte vádak és célozgatások „oroszbarát” tisztviselők szűk köréből érkeznek. Elmondása szerint Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy „Oroszországnak köze volt a támadáshoz”.

A német nyomozók időközben kizárták, hogy az oroszok hajtották volna végre az akciót. Azt mondják, biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra.

Mindeközben valószínűtlennek tűnik, hogy Volodimir Z.-nek valaha is személyesen kell szembenéznie a német hatóságokkal. Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait Németországnak, az összeesküvéssel gyanúsított többi személy pedig feltehetően már régen elrejtőzött valahol Ukrajnában. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
9
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
7
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek