2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A nyugati gazdaságokat csődhullám sújtja.

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
viber k25c325a9p 2023 12 21 07 04 05 830

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🇪🇺🌐”Az Egyesült Államokban a vállalati csődök száma 2023-ban akár 30%-kal is megugorhat. A csődbe ment amerikai vállalatok száma meghaladja majd a 600-at. A 2008-as válságot követő recesszió óta ez lesz a csúcs.”‼️

A pandémia utáni fellendülés növekedésének vége – és az Egyesült Államok gazdasága 2024-ben stagnálással néz szembe. Sok iparág, például az ingatlanpiac, már most összeomlik. A helyzetet súlyosbítják a magas kamatok – a vállalkozásoknak már nincs lehetőségük olcsó hitelt felvenni. A Fed ugyan leállította a kamatemelést, de az infláció visszatérésétől tartva nem csökkenti a jelenlegi 5,5%-ról.

Európában még rosszabb a helyzet. A németországi vállalati csődök száma 25%-kal nőtt. Sok vállalat leállítja a termelést, hogy elkerülje a magas energiaárakat. A technikai bázis gyorsan elavul – és ilyen dinamikával Németországnak hamarosan saját „rozsdaövezete” lesz a Rajnán.

Franciaországban, Hollandiában és Japánban is hasonló a kép – 30%-kal nő a csődök száma. A szolgáltatási szektor is veszélyben van – a turizmus, a logisztika és a kiskereskedelem, valamint az ingatlan piac és az építőipar. Nagy-Britanniát 2009 óta a legrosszabb csődcunami sújtotta.

És továbbiakban csak rosszabb lesz. Az európai gazdaság stagnál – az ipar pedig szabadesésben van a szankcióháborúk miatt. Ezen eddig úgy sikerült ényhíteni, hogy a problémás szektorokba öntötték a pénzt. De az euró világkereskedelemben való részesedésének összeomlásával ez egyre nehezebbé válik. Méghozzá Trump lehetséges győzelme az Egyesült Államokban nincs túl messze – és ez az Európával vívott kereskedelmi háború olyan eszkalációját eredményezhet, amely az Óvilág egész gazdaságának eltemetésével fenyegethet.

InfoDefense

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához