2024.április 24.
György, Fidél, Debóra

A parancs és a jótanács Lelke

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A jótanács Lelke Isten egyik legmisztikusabb, és éppen ezért legegyszerűbb ajándéka. Aki ebben részesül, az képessé válik a Szentlélek sugallatainak a meghallására. Különösen arra vonatkozó indításaira, hogy mi helyes, mi az erkölcsös egy helyzetben. Miért botrányos ez a különböző ideológiák, és a relativista filozófusok szemében? Hogyan vetik el még a gondolatát is annak, hogy a világban vannak örökérvényű erkölcsi törvények, amelyeket Isten a fokozatos és folyamatos kinyilatkoztatás révén közölt az emberrel? Rengeteg példa van erre a történelemben.  Álforradalmak és keresztényüldözés, véres és vélemény diktatúrák, elhallgattatás és ellehetetlenítés. És ezek a folyamatok a tudományosság öltözékében. Mondok rá egy példát.

Az önvezető autókat tanítani kell. Időnként erkölcsi kérdésekben is, ugyanis az autósok olyan helyzetbe is kerülnek, ahol morális döntést kell hozniuk. Például piros a lámpa a járókelőknek, de két kisgyerek megy át a zebrán, és az autóvető vagy őket gázolja el vagy maga megy egy kemény falnak. Azt, hogy az önvezető autó számra mi a helyes döntés úgy próbálják megtanítani, hogy egy honlapon az emberek szavazhatnak, hogy a baleset melyik kimenetelét választják. Amelyik változatra többen szavaznak, az lesz az önvezető autó morális döntése. Mit mond ezzel szemben a kinyilatkoztatás?

Amint említettem már, a Szentírás azt tanítja, hogy minden erkölcsi törvényt Isten ad az embernek. Ha van olyan helyzet, amire Isten nem ad konkrét törvényt, akkor a morális válasz más törvényekből levezethető. De! A hívő ember váratlan választásokra kényszerítő alkalmakkor kap sugallatot. És minden jó sugallat egyszerre emberi és isteni. Emberi, mert végbevihető és isteni, mert bölcs. Pál apostol kérdezi a Rómaiakhoz írt levelében, hogy „Vajon ki látta az Úr gondolatait, s tanácsot ki adott neki?”. S bár Isten gondolatait nem érthetjük meg a maga mélységében sohasem, a ránk vonatkozó álmának minden apró részletét felfoghatjuk. De miért állnak ennek ellen olyan sokan?

Nem értik mekkora kaland Isten kifürkészhetetlen útjain biztonságban közlekedni. Nem értik, milyen izgalmas és változatos játék, ha úgy készítünk magunknak új terveket, hogy mindig visszacsatolást várunk, ha egy fontos lépést tettünk. Mi pedig azt nem értjük, hogy miért riadoznak attól, hogy Isten erkölcsi és életvezetési törvényeit megtartsák. Talán azért, mert nem ismerik az új parancsot. Azt az új parancsot, amit ezen a vasárnapon is fölolvastak minden szentmisén. Így hangzik: „Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”

Talán sokan gondolják azt, hogy mindez rendben, így is élnek, szeretnek szeretni, de néha rossz sugallatokat is kapnak. Hogyan mérjék föl egy indíttatás isteni mivoltát? Annak bizonyítéka, hogy a sugallat valóban sugallat-e és valóban a Szentlélektől való-e, azt egyetlen jellemzőjének megléte vagy hiánya mutatja meg, azaz, hogy szeretet-e. Ha pedig szeretet, akkor ne vétkezzünk mulasztással. Ma sem.

 

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához