2024.április 26.
Márk, Ányos

A rossz, a jó és a böjt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A keresztény ember örök problémája, hogy ha Isten jó, akkor miért van jelen a rossz is a világban. A problémára létezik a filozófiának magyarázata. A rossz a jó hiánya. Ez így érthető és el is fogadható. A kinyilatkoztatásból azonban tudjuk, hogy létezik személyes rossz is. Ők a bukott angyalok, azaz az ördögök. De mindez még nem írja le azt, hogy az egyes emberek mit tehetnek a saját maguk által elkövetett, és a körülöttük levő világban elkövetett, rossz ellen.

Ha egyszer rosszat tesz az ember és azt meg bánja, akkor megfogalmazódik benne a kérdés, hogy hogyan tudna az ellen védekezni, hogy újból rosszat tegyen. A rossz tettek ellen legkönnyebb úgy védekezni, hogy jobbá leszek. És ha sikerül jobbnak lennem, akkor még jobbá kell válnom. A legjobb módszer ugyanis minden kísértés ellen, ha annyira keresztényi (krisztusi) vagyok, hogy nem tudnak megkísérteni. Például, ha irigységet akarnak kiváltani belőlem, az akkor hatástalan, ha nem vagyok irigy. Ha a pénzzel akarnak megkísérteni, akkor azért nem tudnak hozzám férni, mert nem vagyok kapzsi… És ezt a gondolatot leírhatnám a 7 fő bűn mindegyikére. De!

Nagyon fontos tudni azonban, hogy nem csak bűnellenes küzdelmet kell folytatnia annak, aki jó akar lenni. Aki jó akar lenni, annak sok jót kell tenni – és sokat kell imádkoznia.

Innen érthető, hogy miért forr össze a nagyböjtben a valamitől való megtartóztatás és az irgalmasság 7 testi és 7 lelki cselekedetének gyakorlása. Ha előveszed a két listát, akkor látnod kell, hogy ezek a cselekedetek az egész embert igénybe veszik. Azt is észleled, hogy akaraterő és szeretet nélkül szinte lehetetlen a jócselekedeteket gyakorolni. Ahhoz, hogy legyen mindig annyi erőd, hogy jót tegyél, nem elég a szeretet, mint érzés. Az empátia jó, de az sem elég. Ekkor jön elő a böjt, mint a szeretet és akaraterő növelésének közös iskolája.

Az iskolába járók azonban mindig az első osztályban kezdenek. A hitben járók is. Mindig.

Minden nagyböjtben be kell iratkozni az első osztályba, a szeretet első osztályába. És ez sohasem lesz unalmas. A Szeretetnél ugyanis nincs leleményesebb Tanító. A szerető embernél sincs leleményesebb ember.

Ha, tehát, eddig nem böjtöltél volna, itt az alkalmas idő. Lehet, hogy néhány napon belül megtapasztalod, hogy amit korábban nem tudtál, most képes lettél. Például megbocsátani. Egy próbát megér.

 

Az irgalmasság testi cselekedetei:

  1. az éhezőknek ételt adni,
  2. a szomjazóknak italt adni,
  3. a szegényeket ruházni,
  4. az utasoknak szállást adni,
  5. a betegeket és
  6. a börtönben levőket látogatni,
  7. a halottakat eltemetni.

 

Az irgalmasság lelki cselekedetei:

  1. a bűnösöket meginteni,
  2. a tudatlanokat tanítani,
  3. a kételkedőknek jó tanácsot adni,
  4. a szomorúakat vigasztalni,
  5. a bántalmakat békével tűrni,
  6. az ellenünk vétkezőknek megbocsátani,
  7. az élőkért és holtakért imádkozni

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához