2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A Soros-hálózat térnyerése Lengyelországban – első rész

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
lead 800x600

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A lengyelországi Stefan Batory Foundation egy magát függetlennek mondó (Soros György által létrehozott) alapítvány, melynek alapításában eredetileg lengyel ellenzékiek is részt vállaltak az 1980-as években, és Lengyelországban 1988 májusában regisztrálták ezt a szervezetet. A Batory Foundation vállaltan egy nyílt, demokratikus társadalom kifejlődését kívánja támogatni Lengyelországban, de működése kiterjed más régióbeli országokra is.
stefan batory. Стэфан Баторы (1576)

Paradox módon nevét Báthory István (1533–1586) erdélyi fejedelemről (1571–1586) kapta, aki Lengyelország királya is volt 1576 és 1586 között. Erdély első fejedelme, János Zsigmond (1571) akkor már kegyetlenül üldözte a római katolikus egyházat, és azt követelte az erdélyi főhivatalnokoktól és főuraktól, hogy tagadják meg római katolikus hitüket. Báthory és a család somlyói ága, s több erdélyi főúri család azonban kitartott a katolikus hit mellett, és Báthory birtokairól saját katonáival verte ki a Zsigmond parancsát teljesíteni akaró fanatikus protestánsokat, megvédett egy Mária-kegyhelyet, s nem engedte birtokán a kolostorok feloszlatását; bátor ember volt, aki sokat tett az európai katolicizmus védelméért.

A Soros-hálózat lengyelországi zászlóshajója jelentős anyagi forrásokért cserébe, az amerikai pénzember bizalmi embereivel és a hozzá kötődő további szervezetekkel együttműködve dolgozik a nyílt társadalom eszméjének és a további szélsőbaloldali/liberális ideológiák terjesztésén, valamint a konzervatív lengyel államvezetés destabilizálásán. A tevékenységére általánosan jellemző ismérvek, a (nemzetközi) baloldal által alkalmazott ideológiai eszközök éppúgy felismerhetőek, mint a hasonló Soros-szervezeteknél, akár Magyarországon, akár a világ számos más országában.  

A varsói székhelyű Báthory Alapítványt (lengyelül Fundacja im. Stefana Batorego) 1988-ban alapította Soros György amerikai tőzsdespekuláns. Az alapítvány honlapján elérhető információk szerint, az NGO egyrészt egy erős civil társadalom és egy „demokratikus lengyel jogállam” megteremtéséért tevékenykedik, másrészt a célja egy „nyitott” (~nyílt)Lengyelország megalapozása, amely „tiszteletben tarja sokszínűségének gazdagságát”.

E célok érdekében az alapítvány többek között folyamatosan elemzi a bírósági rendszer változásainak következményeit, „különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozására”, illetve megoldási javaslatokat dolgoz ki „a jogállami válság leküzdésére” és „a jogállamiság védelmére”. Az NGO emellett védi a kirekesztés, az erőszak, illetve a diszkrimináció veszélyének kitett csoportokat, valamint kiáll „a mások felé való nyitottságért”, és azért dolgozik, hogy „Lengyelország jó uniós tagja” legyen az európai integrációnak.

Ismerős szlogenek mentén determinált, ismerős célok, mely magasztos szólamok mögé bújvaa nemzetközi baloldali hálózat már régóta elrejti valós hatalmi törekvéseit, kiüresítve és feláldozva ezzel a tolerancia, a demokrácia és a jogállamiság szent és sérthetetlen princípiumait. 

A szervezet – saját bevallása szerint – 30 év alatt 609 millió lengyel zlotyt költött a fenti célokmegvalósítására. A nyilvánosan elérhető pénzügyi jelentésekből pedig az is kiderül, hogy a Báthory Alapítvány ténykedését a Soros Györgyhöz köthető NGO-hálózat hatalmas összegekkel finanszírozza.

2018-ban a Báthory Alapítvány a svájci Open Society Foundation-től (OSF) közel fél millió euró; a budapesti Open Society Institute-tól 261 ezer euró; a New York-i Foundation for thePromotion of Open Society-től 243 ezer euró; a berlini Transparency International-től 55 ezer euró támogatásban részesült.

A rákövetkező évben már több mint fél millió euró érkezett a Báthory Alapítványhoz a svájci OSF-től; közel 300 ezer euró a budapesti Open Society Institute-tól; a New York-i Foundationfor the Promotion of Open Society több mint 250 ezer eurót utalt; míg a berlini TransparencyInternational közel 30 ezer euróval támogatta meg az NGO munkáját.

A pénzügyi beszámoló adatai szerint, 2020-ban a Báthory Alapítvány a svájci Open Society Foundation által több mint 600 ezer euró; a New York-i Foundation for the Promotion of Open Society által több mint 300 ezer euró; a berlini Transparency International által pedig közel 100 ezer euró támogatáshoz jutott.

Végül a 2021-es pénzügyi jelentés szerint a svájci OSF-től további, több mint 300 ezer euró; a New York-i Foundation for the Promotion of Open Society-től és a berlini TransparencyInternational-től pedig további, közel 100-100 ezer euró érkezett a nem kormányzati szervezethez.

Mindeközben a szervezet honlapjáról az is kiderül, hogy programspecifikusan 2019-2024. év között 3,2 millió euró futott be az alapítvány számára a Norvég Alapból; az Európai Bizottságtól pedig – a Transparency Internationalen keresztül – 369.364 euró a 2016–2022 közötti időszakra. Mindemellett az OSF-től is érkezett 720 ezer dollár 2021-2022. között megvalósuló tevékenységekre.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban a lengyel állam vissza kívánta venni a Báthory Alapítványtól a Norvégiából érkező pénzügyi támogatás kezelését és azt egy állami szervezetre kívánta bízni, mivel az amerikai álfilantróp által alapított szervezet ideológiailag elfogult döntéseket hozott. A lengyel sajtóban megjelent információk szerint a Báthory Alapítvány több mint 150 millió lengyel zlotyt osztott szét 2013-2016-között, mely összeg nagy része szélsőbaloldali szervezetekhez, köztük LMBTQ-aktivistákhoz, abortuszpárti aktivistákhoz és az iskolai hittanórák eltörlésének támogatóihoz került. Emellett ötven lengyel civil szervezet annak is hangot adott, hogy az alapítvány aránytalanul kezelte a rábízott pénzeket.

Azonban nem csupán a norvég alap forrásai kapcsán figyelhető meg az ideológia elfogultság:a Báthory Alapítvány fegyelmezetten hajtja végre a támogatói kör ukázait, és destabilizációs törekvések kíséretében, ellentmondást nem tűrően terjeszti a nyílt társadalom eszméjét.

A Báthory Alapítvány 2019-ben az European Stability Initiative-vel (ESI, Európai Stabilitási Kezdeményezés) közös tanulmányában szólította fel az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben a jogállamiság megsértése miatt. A szerzők a nemzetközi baloldal már jól ismert, sztenderd bírálatait fogalmazták meg a dokumentumban, megkérdőjelezve az igazságszolgáltatás függetlenségét. Mindemellett a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság reformjait egyenesen az Európai Unióra veszélyesnek bélyegezték – ismeretes, hogy ezekkel a valóságtagadó kijelentésekkel a hazai ellenzék és annak holdudvara is gyakorta apellál a magyar kormánnyal szemben.

A lengyel kormány a tanulmányban megfogalmazott bírálatokat egyértelműen a bevándorlásellenes politikájára vezette vissza, melyet azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a Báthory Alapítvány nagy támogatója a migrációnak. Az elmúlt években a szervezet számos érzékenyítő képzést tartott, valamint különböző kampányokkal és akciókkal próbált pozitív képet festeni a bevándorlásról, illetve segíteni azt.

A tanulmány társszerzőjének, a Soros által jelentős összegekkel támogatott ESI-nek az alapító elnöke az a Gerald Knaus, aki korábban az OSF ösztöndíjasa volt, és aki – amellett, hogy évek óta bírálja Lengyelország és Magyarország konzervatív államvezetését – a migráció nagy támogatója. Erről tanúskodik korábbi emlékezetes kijelentése is, melyben úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió minden országában törvényellenes a menekültek visszafordítása. Knausközösen vett részt Sorossal az European Council on Foreign Relations (ECFR) megalapításában, mely lobbiszervezet Soros György és fia, Alexander, valamint számos magyar balliberális politikus – pl. Bajnai Gordon és Dobrev Klára – találkozási pontja, és amelynek varsói irodája 2011-ben a Báthory Alapítványnál nyílt meg, sőt, a két NGOtársprogramot is jegyez. Az OSF által 2016 óta közel 12 millió dollárral megtámogatott ECFR szintén a konzervatív kormányokkal szembeni destabilizáció egyik fóruma, amely az idei magyar választási kampányba is beavatkozott, amikor jóslatában úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor elveszíti a 2022-es országgyűlési választásokat, ám az eredményt megkerülve, megtartja a hatalmat.

A papíron civil szervezetként aposztrofált Báthory Alapítvány pedig ugyancsak nem rest bekapcsolódni a politikai folyamatokba, ha úgy kívánja az érdeke: a 2020-as lengyel elnökválasztási kampány során az alapítványhoz köthető szakértők a jobboldali elnökkel – a választási programjában a konzervatív családi értékek; a férfi és a nő házasságán alapuló hagyományos családmodell mellett kiálló – Andrzej Dudával szemben induló ellenzéki jelöltnek, Rafał Trzaskowskinak kedvező véleményeket fogalmaztak meg, és a szexuális kisebbségeknek még több jogot kínáló álláspont mellett sorakoztak fel. A hagyományos családmodellel szembeni határozott kiállás már a Norvég Alapból származó pénzek elosztásával összefüggésben feltártak fényében sem meglepő, ugyanakkor a Báthory Alapítvány LMBTQ-propaganda melletti elköteleződésének egyik további ékes bizonyítéka Marcin Matczaknak, az alapítvány vezetőségi tagjának többedmagával jegyzett nyílt levele is,amelyben a lengyel jogász úgy állt ki a szexuális kisebbségeket fel- és kihasználó lobbi mellett – mondván, hogy „az azonos neműek házassága segítené a lengyel gazdaságot” -,hogy közben relativizálta a lengyel alkotmányos szabályokat és azok kötőerejét. 

A Báthory Alapítvány tehát a Soros-hálózat részeként, jelentős anyagi forrásokért cserébe, az amerikai pénzember bizalmi embereivel és a hozzá kötődő további szervezetekkel együttműködve dolgozik a nyílt társadalom eszméjének és a további szélsőbaloldali/liberális ideológiák terjesztésén, valamint a konzervatív lengyel államvezetés destabilizálásán. Ebből kifolyólag pedig sokkal inkább minősül egy non-profit köntösbe bújtatott, jól álcázott lobbiszervezetnek, mintsem civil szerveződésnek. A tevékenységére általánosan jellemző ismérvek, a (nemzetközi) baloldal által alkalmazott ideológiai eszközök éppúgy felismerhetőek, mint a hasonló Soros-szervezeteknél, akár Magyarországon, akár a világ számos más országában.

Forrás:Tűzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek