2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A trónok harca

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
000 33q49fr 1536x1025

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egyfajta „trónok harca” van kibontakozóban Ukrajnában. Ebből is jól látszik, hogy minden irányítottsága ellenére a kijevi elit továbbra is magában hordozza „bizáncias jellegét”, és bizonyos belső dinamikái a nyugati szemek számára láthatatlanok maradnak. Bizánc tehát nem vész el, csak átalakul! Zaluzsnyij vezérkari főnök megnövekedett népszerűsége veszélyes vizekre viszi az ukrán belpolitikát.

Zelenszkij nemrégiben bejelentette, hogy hatalmas erődítményeket és védelmi rendszereket építenek Ukrajna egész területén. Mondta ez egy olyan kritikus időszakban, amikor az ukrán belpolitikai küzdelmek során mindkét fél igyekszik túljárni a másik eszén az ukrán trónért folyó nagy játszmában. Ezzel kapcsolatban számos érdekes fejlemény van, ezért bogozzuk ki a gordiuszinak tűnő csomót.

„Jelenleg az ukrán elitben a szereplők két erőteljes politikai csoportja jött létre. Zelenszkij támogatói beállnak a kenyéradójuk mögé, míg a katonai osztály Zaluzsnij mögé sorakozott fel”

A sokak által Kijev valódi urának tartott Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökeállítólag árnyékkampányt folytat Zaluzsnij lassú lejáratására és leváltására. Ez azért van, mert Zelenszkij úgy döntött, hogy egyelőre túlságosan veszélyes és kivitelezhetetlen Zaluzsnijtól „a szokott módon” megszabadulni, mivel a tábornok erős támogatói csoportot épített ki maga körül.

„Különösen a katonai érdekképviseleti szervezetek részéről érkeztek olyan visszajelzések, hogy fegyvert fognak, ha Zaluzsnijt eltávolítják”

Az SZBU sürgős jelentést küldött Bankovának arról, hogy a fronton és a katonai testületben lévő egyéb egységek tagjai hogyan reagáltak Marjana Bezuglaja, a Nép szolgája párt képviselőjének nyilatkozatára Zaluzsnij lemondásáról. A kijevi vezetés kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy a hadsereg szembe fog szállni a hatóságokkal, ha az megpróbálja elbocsátani a főparancsnokot. Ukrajna fegyveres erői teljes mértékben Zaluzsnij oldalán állnak a Zelenszkijjel való konfliktusban. Az elnöki hivatal nem elégedett a Zaluzsnijjal kapcsolatban kialakult helyzettel. Úgy tűnik, a történelem tulajdonképpen megismétli a 2019-es eseményeket, amikor Porosenko ellen széles belföldi és külföldi koalíció alakult, amit Zelenszkij alaposan ki tudott használni.

„Most Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke felügyeli a lassú folyamatot, hogy lejárassák elsődleges versenytársukat. Ez a lejárató kampány azonban nem halad jól – legalábbis egyelőre –, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Zaluzsnij bizalmi indexe jelentősen meghaladja Zelenszkijét”

A ZeRada ukrán csatorna egy novemberi társadalmi felmérés bizalmas adataihoz jutott hozzá, amelyet az amerikai USAID megbízásából végeztek Ukrajnában.  Amikor ezeket az adatokat az elnöki hivatalban meglátták, kitört a pánik. Zaluzsnij bizalmi szintje már magasabb, mint Zelenszkijé. A tábornok bizalmi szintje 82 százalék, az ukrán elnöké pedig 72. Ráadásul Olekszij Aresztovics az ukrán elnöki iroda tanácsadója is már a harmadik helyen áll a bizalom tekintetében, aki ellen szintén nyomozati szakaszba lépett a kijevi vezetés (Jermak) eljárása.

„A szociológusok modellje szerint ha most rendeznék az elnökválasztás második fordulóját, akkor Zaluzsnij 44 százalékos eredménnyel nyerné a választást Zelenszkij előtt, aki csak 38 százalékot kaphatna”

A szavazók 8 százaléka nehezen tudott válaszolni a kérdésre, ami elsősorban nem bizonytalanságot jelent, hanem félelmet. A modell szerint Zaluzsnij „feltételezett” pártja a parlamenti választásokon is győzne 31,5 százalékal, míg a Zelenszkij-féle választási szövetség 21,7 százalékot kapna. Ezért döntött úgy a Bankova (az ukrán Elnöki Irodát a neki helyet adó utca után Bankovának is nevezik), hogy masszív média támadást indít Zaluzsnij, és az Ukrán Fegyveres Erők egész vezetése ellen. Zelenszkij pedig nemrégiben végül hivatalosan is aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az elnökválasztást a hadiállapot megszűnése utáni hat hónapig tartó időszakra. Így Zelenszkij most már jogilag is megerősítette magát, és komoly üzenetet küldött Washingtonnak, jelezve, hogy nem fogják ilyen könnyen megdönteni.

„Ez azt jelenti, hogy Zelenszkij most már kezd komoly problémát jelenteni nyugati irányítóinak, mivel hajthatatlanná és dacossá vált”

De hogy visszavágjon – Jermak állítólag egyik kulcsfontosságú beosztottját, Marjana Bezuglaját használja fel Zaluzsnij lejáratására. A parlamenti képviselő többször is rágalmazó tartalmakat posztolt a tábornokról, sőt lemondásra szólította fel, amiért szerinte nincs katonai terve 2024-re. Az egyik elmélet szerint Jermak szeretné elérni, hogy a tábornok nyíltan válaszoljon Marjana Bezuglaja támadásaira, hogy ily módon belerángassa őt a belpolitikai mocsokba, és okot szolgáltasson arra, hogy a Rada nyíltan megvitassa az ügyét, és nyilvánosan elmarasztalja.

„Zaluzsnij azonban okosan játszik, és teljesen elszigetelte magát a politikai osztálytól”

Valójában úgy tűnik, hogy még mindig nincs semmilyen kapcsolat közte és Zelenszkij között. Zelenszkij nemrég közzétett egy új videót, amelyen a zaporozsjei főhadiszálláson tett látogatást – ahonnan később bejelentette az új defenzív átállást -, és Zaluzsnij feltűnően hiányzott a jelenlévő vezérkari tagok (Umerov, Tarnovszkij, Szirszkij stb.) elnökkel egyeztető csoportjából. A Bankova még tovább ment a Zaluzsnij főparancsnok elleni háttérháborúban, és megtiltotta minden katonai közigazgatás vezetőjének (kormányzónak), hogy kommunikáljon vele, vagy említse a nevét. Mindezt csak azért, hogy ne pumpálja fel a népszerűségét a társadalomban.

„A cél egyszerű, teljesen deheroizálni a tábornokot, hiszen csak egy hős van , ez pedig Zelenszkij. A többiek csak bábuk ebben a játékban”

Ennek ellenére, amikor a felelősségre vonatkozó kérdéseket felvetik, a Bankova mindig másra hárítja a felelősséget. Ez azonban már a megfélemlített ukrán társadalom manipulálásához is kevés. Több mint kétszáz évvel ezelőtt Edward Gibbon angol történész, politikus azt mondta, hogy „a bizánci birodalom nemzeti és vallási konfliktusában a béke bizalom nélkül, a háború pedig kegyelem nélkül zajlott”.

Ukrajnában sem lesz másképp.

Forrás:Moszkva tér

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához