2024.május 25.
Orbán, Gergely

A Twitter is segített eltussolni Joe Biden fiának üzelmeit

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
0f0702fb735f44eca2c4f834b841132a

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Twitter mikroblog-szolgáltatás felsővezetése is tudott arról a gyakorlatról, miszerint az Egyesült Államok két pártja kérhette egyes bejegyzések (tweetek) levételét, elfojtását vagy éppen promócióját. Ezeket ráadásul szerződésekkel szabályozták – írja a Fox News amerikai hírportál Matt Taibbi amerikai újságíróra hivatkozva. Taibbi azt állítja, hogy maga Elon Musk multimilliárdos vállalkozó, a Twitter új tulajdonosa adta át neki feldolgozásra az adatokat.

A belső levelezés feldolgozását követően Taibbi arról írt, hogy az eredetileg a csalók és illegális adatgyűjtés ellen kifejlesztett eszközök használata egyre inkább átsodródott a politikai célú alkalmazásba.

Külső szereplők kezdték megkeresni a céget azért, hogy manipulálják az oldalon lévő közbeszédet: először egy kicsit, aztán jobban, aztán végül állandóan. 2020-ra a bekötött szereplők által küldött kérések teljesítése rutinná vált

– nyilatkozott Taibbi.

Ezek a bizonyos „bekötött szereplők” pedig mind a Republikánus, mind pedig a Demokrata Párt képviselőit jelentik. A Taibbi által nyilvánosságra hozott emailek között nem volt egyedi eset, hogy már feltöltött tweetek linkjeinek listáját küldték a vállalatnak, amelyeket aztán az illetékeseknek továbbítottak: „Felülvizsgálandó, a Biden-csapat kérése” – szólt az utasítás, amire válaszként az érkezett: „Kezelve”.

Ennek a gyakorlatnak a leglátványosabb pontja Hunter Bidenhez, Joe Biden elnök fiához köthető. A 2020-as elnökválasztás hajrájában a New York Post napilap kellemetlen részleteket közölt az ifjú Biden kaotikus magán- és üzleti ügyeiről. A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan emaileket találtak, amik szerint Joe Biden akkori elnökjelölt személyesen találkozott ukrán gazdasági szereplőkkel. Később hitelesített eredetű, szintén a laptopról származó emailek is alátámasztották a Biden család ukrajnai gazdasági kapcsolatait. A Twitter a New York Post cikkének megosztását tendenciózusan akadályozta, fékezve a megállapítások és a Biden családra nézve terhelő tartalmak terjedését.

Taibbi ugyan azt állítja, hogy az általa megvizsgált tartalmak alapján nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az akkori amerikai szövetségi kormány „nyúlt volna bele” a történetbe. Az viszont egyértelműen bizonyítható, hogy a Twitter akkori felsővezetése a felelős a cenzúráért. Jack Dorsey előző elnök-vezérigazgató ezekről mit sem tudott, a szálakat egy személyben Vijaya Gadde, a cég akkori jogi, politikai és bizalmi vezetője mozgatta.

Egyszerűen maguk döntöttek [a cenzúrázásról]. A kifogás az volt, hogy hackertámadás érte az oldalt, de néhány órán belül mindenkinek világossá vált, hogy ezt nem fogja senki elhinni

– fogalmazott a Twitter egy volt munkatársa.

Taibbi szerint ezeket a torzításokat némi iróniával már a teljes vállalatban „hackelt anyagoknak” nevezték, felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a kibertámadásokat követően kötelező hivatalos vagy rendvédelmi megállapítások a politikai töltetű tweetek eltűnéséhez kapcsolódóan minden esetben hiányoznak.

Taibbi és Musk – aki a vállalat átvételét követően hangoztatta, hogy szeretne minél nagyobb nyitottságot a cég jelenével és jövőjével, valamint moderációs gyakorlatával kapcsolatban – mindketten jelezték, hogy még rengeteg anyag vár feldolgozásra, amelyek hasonlóan kétes megoldásokra világítanak rá.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia egy, a Fehér Házban tartott húsvéti rendezvényen 2022. április 18-án. (Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/Drew Angerer)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek