2024.május 21.
Konstantin, András

Az olajembargó veszélybe sodorja a benzinárstopot is + videó

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
de02e555b625477d8423a1d701373e46

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

– Az Európai Unió szankciós politikájának eddigi legnagyobb hatású mérföldkövéhez érkeztünk. Az Oroszországgal szemben nyár elején elfogadott olajembargó hétfőn hatályba lép, és Európa lemond legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Ez olyan mértékű beavatkozás a gazdasági folyamatokba, amire korábban nem volt példa – ismertette közösségi oldalán a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint a lépésből Európa nem jöhet ki jól. 

– A rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat, amiben a legkisebb hiba is ellátási zavarokat okozhat. Ha ez sikerül, az uniónak akkor is mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, mert a világpiaci olajárak sokkal magasabbak az orosz áraknál. Az olajembargó tehát csökkenti az energiabiztonságot és növeli a költségeket, ami vélhetően az inflációs nyomás fokozódásához és a kibontakozó gazdasági válság mélyüléséhez vezet majd – magyarázta a szakértő.

Ráadásul jó esély van arra is, hogy Oroszország és a nagy olajkitermelő országok nem nézik majd tétlenül az unió embargóját. A napokban az orosz miniszterelnök-helyettes Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterével egyeztet a lehetséges válaszlépésekről. Márpedig a nagy olajkitermelők az elmúlt hónapokban sokkal inkább Oroszországhoz igazodtak, mint a Nyugathoz, ami Európának nem sok jót ígér.

– A kibontakozó problémák Magyarország szempontjából is aggasztók. Hazánk ugyan mentességet harcolt ki magának az embargó alól, így továbbra is vásárolhat orosz olajat. Tehát közvetlen ellátásunk nem kerül veszélybe, de a közvetett hatások alól nem fogjuk tudni teljesen kivonni magunkat. Az unióban kibontakozó gazdasági válság hullámai Magyarországra is begyűrűznek majd és azáltal, hogy más tagállamok energiapiaci mozgástere szűkül, hazánk is egyre nehezebben és drágábban fog tudni üzemanyagokat importálni – magyarázta. Hozzátette: 

Ráadásul, a világpiaci olajárak várható emelkedése az orosz beszerzés költségeit is felfelé hajtja majd. Az Európai Unió olajembargója tehát nemcsak Magyarország gazdasági mozgásterét szűkíti, de veszélybe sodorja a benzinárstop fenntartását is.

– Az olajembargó bevezetésével az európai politikai elit a gázpiaci helyzethez hasonló problémát idézett elő, amiben a fő kérdést lassan nem az ár jelenti, hanem hogy lesz, vagy nem lesz. Azáltal, hogy az unió lépésről-lépésre elvágja magát a működéséhez szükséges nyersanyagoktól, évtizedek munkáját teszi tönkre. Az európai politikai elitnek mielőbb változtatnia kell. Minél tovább tart ki az unió a szankciók mellett, annál mélyebbről indulhat majd a kármentés – tette hozzá a szakértő.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Sarkvidéki orosz fúrótorony a Pecsora-tengeren (Fotó: Europress/AFP)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. “Az Európai Unió szankciós politikájának eddigi legnagyobb hatású mérföldkövéhez érkeztünk. Az Oroszországgal szemben nyár elején elfogadott olajembargó hétfőn hatályba lép”
    ———————————————————————————————————————-
    Ez az öngyilkos szankció sokat lendített Oroszországon. Végre megszabadult a hosszútávú kötelezettségeitől, világpiaci áron ad-vesz. Az olajembargó csak javítja az orosz gazdaság helyzetét. Sajnálatos, hogy a brüsszeli vezetésben összesen nincsen annyi ész, mint egy hangya fejében.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek