2024.április 24.
Béla, Adalbert

A választások kimenetele miatt az eddigieknél is intenzívebben támadják hazánkat a finn sajtóban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
finn kép

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Finnországi tudósítónk, Kádár György szemezgetett a helyi média Magyarország-ellenes kirohanásaiból.

Mint arról korábban beszámoltunk, összehangolt támadássorozat zajlik hazánk ellen a finn sajtóban, a választások előtt egy héttel még Hadházy Ákost is bevetették. Az ellenzéki politikus a legnagyobb példányszámú finn napilapnak, a Helsingin Sanomatnak adott interjút, melyben elmondta, a szavazás nem lesz sem demokratikus, sem szabad, sem tisztességes. 

A Hadházy-interjún kívül is számos olyan írás jelent meg az elmúlt héten a finn médiában, amely a magyarok ellen hergel. Ezek közös mondanivaló általában az, hogy hazánk diktatúra, megszűnt a sajtószabadság és Orbán Viktor megvétózhatja Finnország NATO-csatlakozását.

Mondani sem kell, az április 3-i választások kimenetele még inkább a magyarok ellen hangolta a fősodratú finn sajtót. Kinti tudósítónk, Kádár György segítségével bemutatjuk, milyen gyöngyszemek születtek a helyi médiában a szavazás óta.

 

Ilkka-Pohjalainen c. napilap

Az április 5-i lapszám főcíme:

  • ”Az elfinnesedett ukránok nem emésztik meg az orbánizmust” (Kádár György megjegyzése: Nem, nem káprázik a kedves Olvasó szeme, az egyik finn napilapnak tényleg sikerült összekevernie az ukrainalaiset (ukrán) és az unkarilaiset (magyar) szavakat. A cikk internetes verziójában idővel javították a hibát.)
finn napilap
Ukrán vagy magyar? Nem mindegy…

 

Kari Maunula, a Finn-Magyar Társaság pohjanmaai és keskipohjanmaai részlegének elnöke az Ilkka-Pohjalainen hasábjain:

  • “Sok Finnországba vándorolt magyar úgy érzi, hogy eltávolodott a Magyarországon uralkodó, lelkileg szűkösnek érzett légkörtől.”
  • “A Finnországban lakók nem értenek egyet Orbánnal és a mostani történésekkel.”
  • “Itt [Finnországban] mindenki elmondhatja a véleményét, senkit nem büntetnek meg érte.” (Kádár György megjegyzése: A finn sajtó egyetlen szóval sem tudósított a március 13-i háborúellenes Békemenetről; két közeli ismerősöm azért lépett ki a Finnek Pártjából, mert féltette a munkahelyét.)

 

Svédország és Finnország NATO-tagsági kérelméhez kapcsolódóan ugyancsak az Ilkka-Pohjalainen így ír:

  • “A [NATO-]tagság minden NATO-tag, így Magyarország jóváhagyását is megköveteli. Orbán álláspontja egyenlőre talányos.”

 

A kormánypártok győzelmére is magyarázatot talál a napilap:

  • “Orbán elsöprő győzelme döntő okának az erőszakos ígéreteit tartják, mint a gyermekes családoknak ígért adókedvezményeket, a jövedelmi adó elengedését a 25 éven aluliaknak (…).” 

 

S végül, de nem utolsósorban az Ilkka-Pohjalainen egy STT-AFP-cikket is közöl, melyben nem megosztott az ellenzék, hanem “hat párt választási koalíciója”. A koalícióban résztvevő pártok ideológiai sokszínűségéről a cikk nem számol be.

 

Yle Uutiset finn portál

Az oldalról megtudjuk, hogy Orbán (egyedül) akadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

orbán finni
forrás: yle.fi

 

Miklóssy Katalin, az Aleksanteri Instituutti kutatója a Yle Uutisetben:

  • ”Nem hiszem, hogy szükségük volna [a Fidesznek] ilyen nagy többségre. (…) a jogállamisági intézmények már az ő birtokukban vannak. (…)
  • ”… a magyarok ilyen adminisztrációt akarnak.”
  • ”Miklóssy úgy látja, hogy Magyarország, ha úgy akarja, keresztbe tehet, ha Finnország NATO-tagságot akar kérvényezni.”

 

(Kádár György megjegyzése: A finn sajtó röpke egy hónapon belül olyan háborús hangulatot keltett, hogy az ország szinte egyként akar NATO-tagságot. Aki ez ellen beszél, az azonnal ellenséggé válik. Ezt tudva megállapíthatjuk, hogy a szélsőbalos, ”független kutató” Miklóssy ezen kijelentései rendkívül nagy kárt okoznak a finn és a magyar nép testvéri kapcsolatában. Az ellenzék választási szövetségének összetételét (az összefogás a Jobbiktól a DK-ig terjed) a tudományosan objektív Miklóssy sem tartotta fontosnak tudatni a finn nézőkkel és olvasókkal.)

Most csak két forrásból szemezgettünk, lehetett volna sokkal többől is, de alighanem a fentiek alapján mindenki el tudja képzelni, a többi mainstream sajtótermék hogyan számolt be a magyarországi választások eredményéről.

 

 

Összehangolt támadás zajlik Magyarország ellen a finn médiában

A magyar választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes, sem demokratikus – így hazudik a finn sajtóban Hadházy Ákos

 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: therecord.media

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

4 válasz

  1. Annak idején a szovjet-finn háborúk (kettő volt) lezárásaként Mannerheim tábornok győzelmei után Finnország és a Szovjetunió a mai napit érvényes szerződést kötöttek. ennek az elejét, a legfontosabb részét idemásolom:
    ————————————————————————————————————————

    Finnország és a Szovjetunió közötti hadműveletek haladéktalanul beszüntetendők a Szerződéshez csatolt jegyzőkönyvben meghatározottak szerint.

    1. A Finn Köztársaság és a Szovjetunió közötti országhatár új határvonal mentén fog vonulni, mégpedig úgy, hogy a Szovjetunióhoz csatoltatik az egész Karéliai Földszoros – Viipuri városával – és a Viipuri-öböl szigeteivel együtt. Továbbá a Ladoga-tó északi és nyugati partvidéke Käkisalmi és Sortavala városokkal együtt. Suojärvi falvával, a Finn-öböl számos szigete, a Märkäjärvitól keletre fekvő területek, valamint Kuolajärvi falva is a Szovjetunióhoz kerültetnek.

    2. Mindkét fél elkötelezi magát amellett, hogy nem vesznek részt olyan szövetségbe, nem lépnek be olyan koalícióba, amely a másik szerződő fél ellen irányul.
    ————————————————————————————————————————–

    Nos ebbe az érvényes szerződésbe a NATO tagság nem illik bele, és a finnek eddig gondolni se gondoltak rá.
    Amennyibe Finnország ezt meg akarja lépni, akkor azt kockáztatja, hogy még a szerződés aláírása előtt az oroszok hatalmas támadást fognak intézni egyenesen Helsinki ellen.

  2. A par hettel ezelott ideiglenesen veget ert Niedermulleri keresztenyuldozo per – a volt belugyminiszter asszony es a puspok ellen – utan nyilvanvalo, hogy Finnorszag iranyitasat teljesen atvettek a satanistak. Magyarorszagot persze merik kopkodni, de ha az orosz medvet is provokaljak, elobb fognak a pokolba kerulni, mint lehobb sorosista vagyaikaban remelik. A magam reszerol nagyon sajnalom a jobbra erdemes finn nepet es tovabbra is kedvelem, segitem oket, ahogy tudom.

  3. A par hettel ezelott ideiglenesen veget ert Niedermulleri keresztenyuldozo per – a volt belugyminiszter asszony es a puspok ellen – utan nyilvanvalo, hogy Finnorszag iranyitasat teljesen atvettek a satanistak. Magyarorszagot persze merik kopkodni, de ha az orosz medvet is provokaljak, elobb fognak a pokolba kerulni, mint leghobb sorosista vagyaikaban remelik. A magam reszerol nagyon sajnalom a jobbra erdemes finn nepet es tovabbra is kedvelem, segitem oket, ahogy tudom.

  4. Nekem személyesen csak az a kérdésem, hol voltak a nagy tiltakozások meg “háborús bűnök” mikor teljesen értelmetlenül nemlétező vegyi cuccok miatt lebombázták Iraqot ?
    Na mélyen el kellene gondolkodni a “háborús bűn” fogalmán.
    A háborút az agyatlan emberiség arra találta ki hogy öljön . Ez a célja!!!
    És ez mindenképpen bűn mindegy ki űzi.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához