2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

Aki kritizálja a német kormánykoalíciót, az „hülye”?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f08ba4279af94641861005934625b558

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Traktorok ezrei ostromolják a kancelláriát, a hangulat Németországban feszültebb, mint valaha. A németek hetven százaléka támogatja a gazdák tiltakozását, írja a Bild cikke. A német gazdaszervezetek tiltakozó hetük mai befejezéseként nagyszabású tüntetésre hívják az embereket Berlinben. A Brandenburgi kapunál tartandó nagygyűlésre a több ezer gazdálkodó mellett a közlekedési ágazat és más ágazatok, például a halászat és a vendéglátás képviselőit is várják.

053d11e0427d4a28a9f7818213d88568

A kormánykoalíció tagjai bosszúsan reagálnak, úgy tűnik, a választói akarat teljes semmibevételével. Olaf Scholz kancellár a videóbeszédében így reagált:

A haragot szándékosan szítják. Ezek szélsőségesek, akik megvetnek minden kompromisszumot és megmérgeznek minden demokratikus vitát.

Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette:

Forduljatok vissza, eltévedtetek!

Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról.

Az üzenet: aki kritizál minket, az rosszul viselkedik vagy szélsőségesek irányítják.

Ez a hozzáállás közel áll az abszolutizmushoz, mondja Andreas Rödder a mainzi egyetem történészprofesszora:

A tiltakozások legitimek, de nem ellenem – a kancellár a saját pozícióját mindenek fölé helyezi, és egyúttal meg akarja ítélni, hogy milyen ellenállás megengedett. Ez az abszolutista uralom hozzáállása, mint XIV. Lajosé.

Lindner pénzügyminiszter vasárnap hasonlóan nyilatkozott: – Most nagyon gyorsan felerősödnek azok a hangok, többek között koalíciós partnereink soraiból is, akik a radikalizálódásról beszélnek, és figyelmeztetnek rá. Hol voltak ők, amikor a klímaharcosok tömegesen akadályozták a közúti közlekedést?

d7dafd7975934678a130a212fe1fc390

Boris Rhein kereszténydemokrata hesseni kormányfő teljesen felháborítónak tartja Scholz reakcióját a koalíció kritikusaira: – A tüntetések egy demokráciában fontos eszközei a rossz politikával szembeni védekezésnek.

Armin Schuster szászországi belügyminiszter pedig kijelentette:

A berlini szövetségi kormánynak nagyon komolyan kellene vennie a gazdák gyűléseit, és nem kellene állítólagos beszivárgási vitákkal elterelniük a figyelmet a lényegről. A polgárok a gyűléseken aggodalmaikat és igényeiket fogalmazzák meg. Infláció, az energiaköltségek meredek emelkedése és a rossz kormányzás okozta további terhek – ez az, ami az embereket az utcára viszi, és ez tükröződik a kormány csapnivalóan rossz közvélemény-kutatási adataiban is. A drasztikus irányváltás a legfontosabb üzenet a szövetségi kormány számára.

A rendőrség szerint a hétfői tiltakozásra mintegy ötezer traktor és mezőgazdasági gép érkezik Németország egész területéről. A rendőrség tegnap már mintegy 240 traktort és ötven teherautót számolt össze a demonstráció helyszínén. Lindner pénzügyminiszter a gyűlésen beszédet kíván intézni a résztvevőkhöz. Előzetesen azonban lehűtötte azokat a várakozásokat, hogy a támogatáscsökkentésről teljesen lemondanak. A gazdák képviselői meghívást kaptak arra, hogy ma a Bundestagban a kormánypárti frakciók vezetőivel tárgyaljanak.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek