2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Amerikától Oroszországig Orbán Viktor szavait idézik

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A legtöbb nemzetközi tudósítás tárgyilagosan visszaadja a magyar miniszterelnök gondolatait és több tízezres tömeget említ Amerikától egészen Oroszországig.

Több tízezren vonultak fel Budapesten a béke mellett Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton a magyar fővárosban, hogy erőt demonstráljon Orbán Viktor miniszterelnök mellett egy héttel az európai parlamenti választások előtt, amelyet a miniszterelnök az európai béke és a világháború közötti egzisztenciális fordulópontnak nevezett” – írja a Voice of America az AP Newsra hivatkozva.

„A szervezők által békemenetnek nevezett tüntetés Magyarország minden tájáról és a környező országokból meghozta Orbán híveit, akik a Duna mentén, Budapesten a város ikonikus Lánchídjától a Margitszigetre vonultak, zászlókat lengetve és háborút ellenző táblákkal.

Orbán, aki 14 évnyi hatalmon van, az Európai Unió leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetőjévé vált, a június 9-i szavazáson az ukrajnai háborúra összpontosított kampányában, hazai és nemzetközi ellenfeleit háborús uszítókként ábrázolva, akik Magyarországot közvetlenül szeretnék bevonni a konfliktusba. A kritikusok szerint az azonnali ukrajnai tűzszünetre irányuló felhívásai lehetővé tennék Oroszország számára, hogy megtartsa az általa megszállt területeket, és tovább bátorítanák az országot” – írja a híroldal.

Magyarország meg akarja előzni, hogy Európa háborúba lépjen Oroszországgal – ezzel a címmel számolt be a TASS a békemenetről. „A miniszterelnök szerint meg kell akadályozni az EU és a NATO veszélyes terveinek megvalósítását, amelyek az ukrajnai konfliktus kiterjesztéséhez vezetnek, és a közelgő európai parlamenti választásokon olyan pártokra kell szavazni, amelyek a békét, nem pedig a háborút támogatják” – számolt be az orosz hírügynökség.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton több ezer állampolgár élén béketüntetést tartott Budapest belvárosában, követelve az ukrajnai háború befejezését és a Nyugat és Oroszország közötti eszkaláció megállítását” – hangsúlyozza a Breitbart. „A tüntetésen, amely kevesebb mint egy héttel azelőtt zajlott, hogy 450 millió uniós polgár járulna az urnákhoz, hogy megválassza a következő Európai Parlamentet, ezrek vonultak a Lánchídtól a Duna közepén lévő Margitszigetre” – írja a lap. 

A Reuters úgy tesz, mintha Magyarországon egy parlamenti választást tartanának. 

„Magyarok tízezrei vonultak szombaton Budapest belvárosában, hogy támogassák a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek a jövő heti európai parlamenti választások előtt egy politikai újonc váratlan kihívója van” – írja a Reuters Magyar Péterre utalva. 

„Orbán Viktor régóta vitában áll az EU-tagországokkal egy sor kérdésben, többek között az Ukrajnának küldött fegyverek elutasítása és a Moszkvával való gazdasági kapcsolatok fenntartása miatt, miután az orosz erők 2022-ben megszállták Ukrajnát” – fogalmaznak. 

„Orbán Viktor: Fico kis híján az életét adta a békéért” címmel ír a békemenetről a felvidéki Új szó

„Orbán Viktor először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. –Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul – mondta. Orbán ezután üdvözletét küldte Robert Ficónak, Szlovákia békepárti miniszterelnökének. – Azért lőtték le, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért. De kemény fából faragták, nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni

– emelte ki a lap a tudósításban. „A magyar kormányfő úgy véli, a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, az ukrajnai háborúnak nincs fegyveres megoldása” – hangsúlyozta az Új szó.

„Budapesten békemenetet tartanak Magyarország ukrajnai konfliktusba való bevonása és a NATO új háború kirobbantása ellen Európában. A rendezvényen több tízezren vesznek részt. A szervezők szerint nemcsak a vidéki, hanem a határon túli magyarok is eljöttek a menetre. A menet a Margitszigeten ér véget, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a tömeg előtt” – írta meg röviden, tárgyilagosan a RIA Novosztyi Telegram-csatornája a rendezvénnyel egy időben.

Később részletesen is beszámoltak Orbán Viktor beszédéről, kiemelve, a magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy az új pénz és fegyverek Ukrajnába küldése, a nukleáris fegyverek európai telepítéséről szóló tárgyalások, a NATO ukrajnai missziója és a kötelező katonai sorozás visszatérése azt mutatja, hogy „a háborúpárti vonatnak nincs végállomása, és a mozdonyvezető megőrült”.

„Egy héttel az európai parlamenti választások előtt több tízezres tömeg gyűlt össze tegnap Budapesten Orbán Viktor támogatására” – írja az Il Manifesto honlapján megjelent beszámolóban. „Magyarországról és a környező országokból érkeztek Orbán-pártiak a szervezők által békemenetnek nevezett demonstrációra, a Duna mentén vonultak végig Budapesten a város ikonikus Lánchídjától a Margitszigetig. No war feliratú transzparensekkel és nemzeti zászlókkal meneteltek.”

Az Il Corriere della Sera is foglalkozik a magyar eseménnyel, említve, hogy több tízezren vettek részt a budapesti békemeneten. „A minden évben megrendezésre kerülő esemény végén felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az ukrajnai háborúról beszél, valamint arról, hogy a konfliktus a többi európai országra is kiterjedhet” – írják.

Több tízezren támogatták Orbán Viktort az európai parlamenti választások előtt Budapest belvárosában – így kezdte beszámolóját honlapján a spanyol állami rádió- és tévécsatorna (RTVE). 

A szombati békemeneten elhangzott kormányfői beszéd több sorát is idézték, majd kiemelték, hogy a magyar miniszterelnök azt reméli, hogy a Fidesz profitálni fog abból, hogy szerte Európában erősödik a „szélsőjobboldal” támogatottsága. Megemlítették, hogy Pedro Sánchez spanyol kormányfővel szemben Orbán továbbra sem hajlandó fegyvert küldeni Ukrajnának és fenntartja gazdasági kapcsolatait Moszkvával. Az RTVE megemlítette Magyar Pétert is, akivel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy frissen érkezett politikus, aki miatt Orbán Viktor kénytelen nehézségekkel is szembenézni az EP-választások előtt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mi a reakciód?
👍tetszik
48
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
3
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához