2024.március 28.
Gedeon, Johanna

Az abortuszt megelőző öt napos gondolkodási idő eltörlését is megszavazta a holland alsóház

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
abortusz

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hollandiában már eddig is elképesztő gyorsasággal dönthettek születendő gyermekük életének kioltásáról a leendőbeli édesanyák, ám ez a folyamat a jövőben méginkább felgyorsulhat. Az eddigi gyakorlat szerint az első nőgyógyászati konzultációt követően öt nap gondolkodási időt kaptak a nők, amely alatt lehetőségük volt döntésük megváltoztatására. A holland parlament alsóháza azonban még ezt a kevés esélyt is elveszi a magzatoktól, ugyanis megszavazták a jelenleg jogszabályok által előírt gondolkodási idő eltörlését.

A holland liberálisok szerint nem kell gondolkodni az abortuszon

Az NLTimes holland hírportálra hivatkozva a Mandiner Makronómon jelent meg a beszámoló a szörnyűséges esetről. Az alsóház nagy többséggel szavazta meg a gyilkosságot elősegítő törvényt. Amennyiben a teljes törvényhozási procedúrán keresztül megy a javaslat (és a liberális többségnek köszönhetően ennek bekövetkezte több, mint valószínű), akkor a jövőben

az abortuszt már az első nőgyógyászati konzultáció alkalmával is el lehet végezni, amennyiben a páciens úgy kívánja.

A parlamentben 101 képviselő támogatta a Munkapárt (PvdA), a Zöld Baloldal, a „jobboldali” liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) és a balliberális Demokraták 66 (D66) indítványát, és mindösszesen 38 képviselő szavazott ellene.

A képviselőknek nem volt kötelező pártjuk állásfoglalása mentén szavazniuk, mivel a frakciókon belül is voltak nézeteltérések. A legnagyobb kormánypárt, a VVD támogatta a javaslatot, de a párt két képviselője és a keresztény-konzervatív koalíciós pártok is ellene szavaztak. A Geert Wilders vezette Szabadságpárt képviselői fele-fele arányban támogatták és ellenezték az indítványt. A javaslat az országgyűlés felsőháza elé kerül, és ha azt a szenátorok többsége megszavazza, a kormány ratifikálni fogja.

A gondolkozási idővel kapcsolatos kötelezettség jelenleg minden olyan nőre vonatkozik, aki 16 napnál hosszabb ideje állapotos, és terhességmegszakítást szeretne. A régóta vitatott gondolkodási idő az 1980-as évek elején került be a holland abortusztörvénybe, amikor a terhességmegszakítást legálissá tették.

A halál kultúrája

A konzervatív pártok azon az állásponton vannak, hogy a gondolkodási idő biztosítja azt, hogy a nők felelős döntést hozzanak egy ilyen fontos kérdésben. Azonban

a liberális és haladó pártok paternalistának és idejétmúltnak tartják, hogy a nőket törvény kötelezi a terhességmegszakítás megfontolására.

A holland parlamenti képviselők többsége várhatóan támogatni fogja azt a nemrégiben beadott törvényjavaslatot is, amely lehetővé teszi a háziorvosok számára is az abortusztabletták felírását.

Az abortuszok száma Hollandiában az egyik legalacsonyabb a világon. A terhességmegszakítást körülbelül a terhesség 24. hetéig végzik el, ennél később csak súlyos egészségügyi okokból engedélyezett. Más, szintén liberális országban azonban azt láthatjuk, hogy évről-évre egyre könnyebbé teszik a magzatgyilkosságokat, hiszen úgy gondolják, hogy a nőknek joguk van saját testük felett rendelkezni – még akkor is, ha ezzel születendő gyermekük halálát okozzák. Az, hogy Hollandiában mindössze a 24. hétig engedélyezett az abortusz, meglepő annak fényében, hogy egyes országokban és régiókban, mint például

az Egyesült Államok New York államában egészen a születésig legális a terhességmegszakítás.

 

Gyermekvédelmi műsort indított a Védett Társadalom Alapítvány (+VIDEÓ)

 

 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához