2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

Az Európai Bizottság megígérte: nem adják Ukrajnának a magyarok és a lengyelek pénzeit

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
899993 ursula von der leyen csenget

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Dana Spinant bizottsági főszóvivő-helyettes elmondta, hol a pénz.

Ismert: Orbán Viktor miniszterelnök azzal az igénnyel utazott ki tegnap az Európai Unió Tanácsának ülésére,

hogy megtudja, hol a pénz.

Az Európai Unió költségvetésének féléves felülvizsgálatának keretében ugyanis az Európai Bizottság arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy pótlólagos befizetésekre tart igényt, mert a helyreállítási alap közösen felvett hitelének kamata, valamint az Ukrajnának nyújtandó segítség és a brüsszeli bürokrácia működtetésének megemelkedett költségei miatt jövőre kifogyhat a pénzből az EU.

A magyar miniszterelnök és mások abbéli gyanúját, hogy az Európai Bizottság esetleg már a Magyarországnak és Lengyelországnak eddig ki nem fizetett helyreállítási pénzeknek is a nyakára hághatott, az Európai Bizottság igyekszik eloszlatni. Dana Spinant, a Bizottság főszóvivő-helyettese elmondta, a költségvetés-módosításra azért van szükség, mert „nem tudtunk a kezdetektől számolni a COVID-19, Ukrajna Oroszország általi megtámadása, az ezzel kapcsolatos energiaválság és a példátlan infláció által okozott finanszírozási igényeket”.

A bizottsági szóvivő ígéri, hogy jó célokat szolgál majd a pótlólagosan befizetett pénz. „Azt javasoljuk, hogy fordítsunk több forrást például az EU külső határainak jobb védelmére, EU-s iparunk versenyképességére, és Ukrajna finanszírozásának folytatására” – nyilatkozta Spinant.

Spinant határozottan állítja: hiánytalanul megvannak a brüsszeli kasszában Magyarország és Lengyelország eddig ki nem fizetett pénzei. „Lengyelország és Magyarország európai helyreállítási pénzei természetesen továbbra is el vannak különítve mindkét ország számára” – fogalmazott a szóvivő.

Ezeket a forrásokat nem fogják és nem is lehet semmi másra előirányozni”

– tette hozzá.

A főszóvivő-helyettes szerint ahhoz, hogy Magyarország és Lengyelország hozzáférjen ezekhez a forrásokhoz, csak arra van szükség, hogy „megvalósítsák azon fontos reformokat, amelyek mellett elköteleződtek, hasonlóan a többi 25 tagállamhoz”.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Érdekes kérdés: az Unió által kölcsönként felvett helyreállítási alap ránk eső részének kamatát vajon ki fizeti, ha az az Unió pénztárában pihen? Világraszóló pofátlanság lenne a kamatösszeget tőlünk kérni úgy, hogy meg sem kaptuk azt a pénzt. Bár, semmi sem lehetetlen… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek