2024.március 28.
Gedeon, Johanna

Az iskolák eltitkolják a szülők elől a gyermekek „nemváltását”: fokozódik a küzdelem Amerikában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
840257 iskola transz usa

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Már bíróság tárgyalja egy amerikai iskola ügyét, ahol eltitkolták a szülők elől, hogy gyermekeiket nemváltásra buzdították, és ellenkező neműként kezelték. Vajon mit mond minderről a tudomány?

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken – írtuk szombat reggel. A javaslat benyújtásának egyik fő oka, hogy egyre több amerikai iskolában gyakorlat a diákok szülők elől eltitkolt „nemi átmenete”, transzneműként kezelése.

A jogszabály többi között előírná a közfinanszírozású iskolák számára, hogy hozzák nyilvánosságra a tananyagaik tartalmát, valamint az intézmények könyvtáraiban tartott könyvek listáját, emellett megerősíti a szülők jogát arra, hogy gyermekeik tanáraival beszélhessenek, szót kapjanak az iskolai testületek ülésein és átnézhessék az iskola költségvetését.

A törvénybe módosító javaslat révén belekerült az is, hogy az iskolák tájékoztassák a szülőket, ha az intézmény lány sportcsapatában transznemű tanuló kap helyet, illetve arról is,

ha az iskola megengedi a transznemű diákoknak, hogy ne a születési nemüknek megfelelő iskolai mosdót és öltözőt használják. 

Ezen felül az amerikai alsóházban elfogadott törvény szülői beleegyezéshez kötné az iskolák számára azt, hogy a diákok nemére utaló névmás, illetve nevük megváltoztatását az iskola közegében is alkalmazzák.

A törvényjavaslat jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.

Az LMBTQ-mozgalom természetesen tiltakozik a törvényjavaslat miatt.

Titkolózás a szülők elől: mennyire elterjedt?

A Parents Defending Education nem teljes körű felmérése szerint az Egyesült Államokban 6387 iskolája nem hajlandó információkat kiadni a szülőknek gyermekük nemi identitásáról és nemi irányultságáról – mindez 3,2 millió gyermeket és szüleiket érinti.

2022 februárjában írtunk arról, hogy Floridában beperelték az iskolát Floridában egy iskolás lány szülei, mivel kétszer öngyilkosságot kísérelt meg azután, hogy sorozatosan titokban találkozott egy tanácsadóval, aki elhitette vele, hogy ő valójában fiú, és mindezt eltitkolták a szülők elől, mondván, azok katolikusok, akik nem támogatnák gyermekük nemváltását.

Kaliforniában lelhetők fel a legátfogóbb iskolai genderprogramok, s más tagállamok példaként tekintenek rájuk.

Már óvodában arra tanítják a gyerekeket, hogy a biológiai nemük nem feltétlen áll bármilyen kapcsolatban a nemi identitásukkal,

és „megvitatják a genderidentitás kérdését” – jóval a nemi érés befejeződése előtt. A kaliforniai oktatási minisztérium által támogatott Who Are You? The Kid’s Guide to Gender Identity (ki vagy? Útmutató gyerekeknek a genderidentitáshoz) című kiadvány említi a transzneműséget, valamint a genderqueer, a non-­binary, a genderfluid, a transgender, a gender neutral, az agender és a neutrois identitásokat, továbbá a „kétlelkűséget” is – utóbbi az indián kultúrából származik. A gyermekeket arra biztatják, hogy legyenek „genderkreatívak”. Az eredmény az, hogy a diákok tömegével kezdték magukat biszexuálisnak, leszbikusnak, transzneműnek vagy eldöntetlen neműnek tartani. Ennek megfelelően óriási a fiatalokon a nyomás, hogy az új divatnak engedve „fedezzék fel”, hogy ők sem ciszek, ők sem heteroszexuálisok.

Titkolózás a szülők elől: már perelnek 

Mindezek kapcsán a City Journal összefoglalta, mit kell tudni a gyermekek „társadalmi nemváltásáról”. Amerikában ugyanis az a gyakorlat terjed, hogy a nemi identitászavarral küzdő, vagy magát divatból ellenkező neműnek mondó diákokat az iskolában ellenkező neműként is kezelik, azaz kap egy ellenkező nemű nevet, úgy szólítják, és úgy is kezelik. Ezt nevezik „társadalmi tranzíciónak”, azaz átmenetnek, nemváltásnak. Az elképzelés és gyakorlat szerint ezt követi a „jogi nemváltás”, amikor az illető hivatalos dokumentumaiban is ellenkező neműként tüntetik fel, illetve az „orvosi átmenet”, ami a 8-12 éves korban beadott pubertásgátlót, a 16 évesen megkezdett hormonkezelést jelenti, végül igény esetén a nagykorúvá válás után a „nemváltó” (a legújabb szóhasználat szerint „nemmegerősítő”) műtéttel zárul.

Az ilyesfajta „társadalmi tranzíciót” Amerikában már akár 4-5 éves korban is elkezdik.

Ha pedig a szülők nem együttműködők, eltitkolják előlük. Az USA egyik kerületi fellebviteli bíróságán épp tárgyalnak egy ezzel kapcsolatos ügyet: a massachusettsi Ludlow iskolakerületében ugyanis a 2020-2021-es tanévben a tanárok aktívan reklámozták a diákok körében a „társadalmi átmenetet”, ellenkező nemű néven hívva őket, úgy, hogy minderről nem tájékoztatták a szülőket. Az egyik iskolai tanácsadó online cseten igyekezett meggyőzni egy diákokat, hogy szüleiknél nincsenek biztonságban. Két gyermek szülei panaszt tettek az iskolakörzet szuperintendensénél, aki azonban intoleránsnak nevezte őket, és arra hivatkozott, hogy az iskola gyakorlatát megkövetelik az antidiszkriminációs törvények. A szülők végül beperelték az iskolakerületet. A bíróság azzal utasította el a szülők kérelmét, hogy a gyermekeik más néven hívása egészségügyileg semleges dolog, ezért kívül esik a szülők gyermekük egészségügyi ellátása feletti felügyeleti jogán.

Nemváltás gyermekkorban: mégsem oké

A City Journal kiadójának, a Manhattan Institute-nak a stábja a szülők pártján lépett be az ügybe, összegyűjtötte az azzal kapcsolatos bizonyítékokat, hogy ez nem igaz: a diákok ellenkező neműként kezelése kifejezetten negatív mentális következményekkel jár. A lap cikkében rámutat: a nemi identitászavarral küzdő gyermekek túlnyomó többsége magától kinövi a problémát, ha nem avatkoznak közbe, és kamaszkorára el is feledkezik egykori nemi identitászavaráról. Ha azonban a környezet ráerősít a nemi identitászavarra, és abban igyekszik megszilárdítani a diákokat, hogy ők valóban ellenkező neműek, akkor a többség valóban transzneművé lesz, azaz ez önbeteljesítő jóslat.

Márpedig az ezt követő pubertásgátlás jelentős egészségügyi kockázatokkal jár.

A pubertásgátlók akadályozzák a normális csontsűrűség kifejlődését, fokozzák a csontritkulás esélyét, a szexuális funkciók elvesztését veszélyeztetik, negatív hatással lehetnek az agyfejlődésre és az IQ teljes kifejlődését is akadályozhatják. A hormonkezelés hatásai visszafordíthatatlanok.

Emellett a területen eddig irányadónak kezelt „holland protokoll” is legkorábban kamaszkorban ajánlja a tranzíció megkezdését – miközben Amerikában azt már gyermekkorban megkezdik, és nem vették eddig sem figyelembe a holland protokollt. Ezzel együtt – mint megírtuk – már a holland protokollt is erős kritikák érik, mégpedig azért, mert túl megengedőnek bizonyult. 2022 év végén két szakember írt ellene cikket a német Die Weltben, tavaly augusztusban pedig harminc holland szakember követelte a protokoll kiiktatását. Egy 2021-es svéd áttekintés is elégtelennek tartja a pubertásblokkolás pszichológiai hatásairól rendelkezésre álló adatokat, akárcsak a finn egészségügyi hatóságok 2020-as és a britek 2022-es jelentése.

A lap rámutat: az utóbbi évek kutatásai alapján a transznemű érzések sem a kamaszoknál, sem a felnőtteknél nem stabilak. A szakemberek számára nincs módszer, amivel megkülönböztethetnék a „valódi” és „nem valódi” transznemű érzéseket, azaz nem tudják előre eldönteni, ki fogja megbánni a „nemi átmenetet” és ki nem. (Holott a transzmozgalom minden megbánóra azt mondja, hogy „valójában” nem is volt sosem transznemű – ez az érvelés azonban álságos, mivel épp az a probléma, hogy ezt nem lehet előre megállapítani.)

Az LMBTQ-mozgalom lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy nemváltás megbánók aránya minimális (2 százalék, ez a szám azonban transznemű felnőttek körében végzett felméréseken alapszik), és azt csak a „transzellenesek” nagyítják fel politikai célzattal. Ez azonban nem feltétlen igaz: a „detranzícionálók” arányáról alig áll rendelkezésre kutatás, tehát biztosat nem tudunk mondani az arányukról, ám

egyes nemrég készült kutatások 10 és 30 százalék közé teszik azt.

Van kutatás, ami szerint a felnőttként kezeltek 10 százaléka 16 hónapon belül detranzícionált, azaz megbánta a nemváltási folyamatot, és további 22 százalékuk otthagyta a klinikát a kezelések befejezése előtt. Egy másik kutatás 12 százalékra teszi a megbánók, és 20 százalékra a kezelést pusztán megszakítók arányát. 

A korán nemváltást kezdő fiatalok közül sokan megbánják az egészet, ők a „detranzícionálók”, akik csak a Reddit/detrans csoportban már 43 ezren vannak.

Fokozódó ellenállás

Az USA négy tagállamában (Texasban, Oklahomában, Louisianában és Mississippiben) van hasonló törvény, mint ami Floridában készül. Másik három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) 2021-ben olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2022-ben a FuturEd 26 olyan amerikai tagállamot talált, amelyek valamilyen módon erősíteni és szélesíteni kívánják a szülői jogokat (85 törvényjavaslattal), de ebből eddig még négyben lett ez valóság.

2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához