2024.május 16.
Mózes, Botond, János

Az ukrajnai dróngyártásról – a Rybar és a Military Chronicles elemzése

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
merlin 211252584 14921b73 6d74 4110 9abe 2e417e4293c0 superjumbo

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Korábban már olvashattunk az Ukrán Fegyveres Erők esetleges támadásairól drónokkal az Orosz Föderációban lévő célpontok ellen. A legtöbb ilyen UAV-t Ukrajnában gyártják és modernizálják nyugati mérnökök közvetlen védnöksége alatt.

🔻 Pontosan hol szerelik össze és szerelik fel az UAV-kat?

Még tavasszal, miután több sikeres orosz rakétacsapást mértek Ukrajna védelmi ipari gyáraira és vállalataira, úgy döntöttek, hogy a drónok összeszerelését elosztják Ukrajna különböző régióiban található ipari létesítmények között.

Ukrajnában jelenleg több mint egy tucat létesítmény található, ahol drónokat és irányított rakétafegyvereket szerelnek össze, modernizálnak és újraterveznek. Viszonylag kicsi, néha elhagyott (vagy annak álcázott) épületeket használnak erre a célra.

Ez lehetővé tette a szerelősorok védelmét az orosz fegyveres erők ismétlődő csapásaitól a hadiipari komplexum létesítményei ellen. Ha az egyik épületet eltalálják, a termelést átcsoportosítják más létesítményekre, amíg a megsemmisült létesítményt helyre nem állítják.

🔻Hogyan van minden megszervezve?

▪️Kijevben a Paton Intézet szakemberei nagy hatótávolságú rakétákat korszerűsítenek különféle fegyverekhez, beleértve a tüzérséget, az MLRS-t és a repülést is, nagy pontosságú, műholdas vagy inerciális navigációs modulokkal felszerelt fegyverekre.

Az ilyen lőszerek alkatrészeinek összeszerelését a Kijevtől 70 km-re lévő Novaya Greblya egyik elhagyott műhelyében szervezték meg. Oda hozták a szükséges felszerelést, a közeli erdőben pedig légvédelmi eszközöket helyeztek el.

▪️ A #Lviv régióban található Sambor fémgyártó üzemben és a dnyipropetrovszki Juzsnoje Tervező Iroda ipari műhelyei a gáti lőszerek korszerűsítését végzik. A gyártástechnológiát a fennmaradt Geran-2 lőszerek tanulmányozásával, valamint az UAV-hoz szükséges alkatrészek külföldről történő szállításával alakították ki.

▪️Analóg gyártás folyik a Kommunar üzemben, a Khartron-Arkos kutató- és termelési vállalkozásban, valamint a FED Kharkiv Gépgyártó üzemében. Ezen létesítmények közelében legalább egy légvédelmi rakétarendszer található, amelyet a szomszédos házak tetején MANPAD-okkal szolgálatban lévő területvédelmi osztagok erősítenek meg.

🔻 Mi a következő lépés?

Adataink szerint az orosz területek mélyén végrehajtott csapásokhoz szükséges drónok már készen állnak. Az ukrán alakulatok jelenleg csak engedélyre várnak nyugati kezelőiktől.

Más UAV-kat, például a kínai Mugin-5-öt, egyszárnyú irányítókat és léggömböket vetnek be az orosz légvédelem felderítésére vagy “szondázására”.

Ezeknek a drónoknak nincs szükségük kifutóra, így szinte minden olyan területről indíthatók, ahol irányítópontok vagy jelismétlők találhatók.

🔻 Jelenleg az orosz területre csapásra képes UAV-ok indító és irányító állomásai vannak Mirnográdban a DNR-ben, Szpasszkijban a #Szumi régióban, Volnyanskban a #Zaporozhye régióban, valamint #Dnyipropetrovszkban, #Nikolajevben és #Odesszában .

Ezekben a városokban a drónok irányítópontjai polgári infrastruktúrán vagy szántóföldeken és pusztákon vannak felszerelve. A drónok karbantartására és végső beállítására is sor kerül, mielőtt hatalmasat indítanának a kitűzött célokra‼️

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek