2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

A britek által működtetett kémtechnológia hajtja az ukrajnai proxy-háborút, veszélybe sodorva a civileket

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
proxythegrayzone

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A kiszivárgott aktákból kiderül, hogy az Anomaly 6 kémcég hírszerzési információkat szolgáltat a brit hadseregnek a Kercsi híd felrobbantásában és az ukrajnai konfliktusban elkövetett más veszélyes szabotázscselekményekben részt vevő kiválasztott személyen keresztül.

December 6-án a The Grayzone felfedte, hogy a brit katonai és hírszerző ügynökségek hogyan alkalmazzák az Anomaly 6 titkosszolgálati magánvállalat által létrehozott technológiát, hogy illegálisan kémkedjenek a polgárok után szerte a világon.

A cég technológiája az okostelefonja mozgásának megfigyelésével gyakorlatilag a Földön élő minden egyes embert potenciális megfigyelési és/vagy eszköztoborzási célponttá változtat. Az Anomaly 6 nyomkövető szoftvert ágyaz be népszerű alkalmazásokba, majd az elméletileg névtelen adatok rétegei között átvágva rengeteg érzékeny információt tár fel a készülék tulajdonosáról.

Az Anomaly 6 szolgáltatásait a brit katonák és kémek számára a Prevail Partners magán katonai cégen keresztül nyújtja, amelyet a The Grayzone leleplezett, mint a Whitehall által az ukrajnai proxyháború folytatásához igénybe vett közreműködőt. A cég titkos partizán terrorhadsereget épített ki Kijev nevében, és segített megtervezni a Kercsi híd felrobbantását az ukrán szolgálatok által.

A Grayzone most felfedheti, hogy a Prevail kihasználja az Anomaly 6-ot, hogy “döntéstámogató hírszerzési információkat szolgáltasson az Egyesült Királyság védelmi és biztonsági architektúrája számára”.

A névtelenül kiszivárgott aktákból kiderül, hogy a brit Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) az Anomaly 6 technológiáját használta az orosz katonai és hírszerző személyzet mozgásának valós idejű megfigyelésére és nyomon követésére, mind csoportos, mind egyéni alapon. Az adatok agresszív begyűjtése révén a technológia lehetővé tette katonai offenzívák és tüzérségi támadások, merényletek, eszköztoborzás és egyéb intézkedések tervezését.

A kiszivárgott akták komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az Anomaly 6 technológiáját az ukrajnai konfliktus során számos célzott műveletben használták-e fel konkrét személyek és infrastruktúra ellen. Ha igen, akkor Nagy-Britannia végső soron felelős ezeknek a zavaró akcióknak az eredményéért, amelyek egyes esetekben az emberiesség elleni bűncselekménynek minősülnek.

Amint azt a The Grayzone már bemutatta, az Anomaly 6 kifogástalanul precíz technológiaként forgalmazza technológiáját, miközben hatalmas mennyiségű magánadatot gyűjt, és ártatlan személyeket vesz célba, tévesen nemzetbiztonsági kockázatnak állítva be őket. A cég komolytalan megközelítése nyilvánvalóan felveti annak kockázatát, hogy a brit katonai hírszerző apparátus tévesen azonosítja az orosz és ukrán állampolgárokat, ami veszélyes, ha nem halálos következményekkel járhat.

A brit katonai hírszerzés “valós időben” követi az oroszokat

Amikor Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, az Anomaly 6 már a Prevailon keresztül nyújtotta megfigyelési szolgáltatásait a brit belügyminisztériumnak. A cég több hónap alatt több millió dolláros számlát hozott össze.

Az Anomaly 6 úgy adta el technológiáját Nagy-Britanniának, mint innovatív eszközt az országba újonnan érkező menekültek mozgásának nyomon követésére. A migránsok tudta és beleegyezése nélkül “passzív adatgyűjtő kapukon” keresztül irányították őket, amint regisztrálták őket a bevándorlási központokban. Ezután a telefonjaikat megfigyelésre megjelölték, abban a reményben, hogy a hatóságok így bűnözői bandákhoz és emberkereskedőkhöz juthatnak el.

Ez az összejátszás valószínűleg teljesen jogellenes volt az adatvédelmi törvények és az emberi jogok európai egyezménye alapján.

Amint Moszkva megkezdte katonai műveletét, a brit kormány elmélyítette az Anomália 6-ban való részvételét. A londoni Védelmi Hírszerző Ügynökség kezdeményezte a “MATTERHORN projekt” elnevezésű hathetes kísérletet, amelynek keretében a Prevail az Anomaly 6 által szolgáltatott “helyalapú kereskedelmi telemetriai adatokat” Fehéroroszországban, Oroszországban és Ukrajnában.

Hat héttel később a Prevail levelet írt a DIA-nak, amelyben felvázolta a három és hat hónapos hosszabbítási csomagok költségeit. Az Ügynökség nyilvánvalóan elfogadta a második ajánlatot; két nappal az Anomaly 6 ajánlatának kézhezvétele után a vállalat részletes ajánlatot és szerződést nyújtott be a Prevailnek.

A féléves időszakra 708 750 dollárért az Anomaly 6 szerződést kötött “az első fél által gyűjtött kereskedelmi telemetriai adatokat tartalmazó, országspecifikus adatokból álló, az ügyfél által irányított felhőalapú infrastruktúrába szállított adatfolyam” biztosítására. Amennyiben a DIA igényli, a szerződés időtartama alatt bármikor “további országokat, régiókat vagy lekérdezéseket” lehet hozzáadni.

Nem nehéz megérteni, hogy az Anomaly 6 szolgáltatásait miért tartotta olyan értékesnek a DIA. A The Grayzone által átnézett akták között olyan esettanulmányok is szerepelnek, amelyek azt mutatják, hogy a vállalat technológiáját az orosz invázió előtt és után is használták, hogy “valós/közeli valós idejű képet kapjanak az orosz “csapatok, felszerelések és halálos anyagok” elhelyezéséről”.

Az Anomaly 6 például 2021 áprilisától kezdve követte Moszkva invázió előtti katonai felkészülését. A Voronyezstől délre fekvő orosz katonai gyakorlótéren generált okostelefon-adatjelek begyűjtésével a vállalat több mint 100 olyan készüléket azonosított, amelyeket a létesítményben használtak, és képes volt meghatározni egy egyértelmű “életmintát”, beleértve az otthoni címeket (vagy “lefekvési helyeket”), a gyakran látogatott területeket és helyszíneket, valamint az egyes felhasználók munkahelyeit.

Az Anomaly 6 javasolta, hogy ezeket az információkat fel lehetne használni “a potenciális konfliktusövezetbe irányuló csapatmozgások megfigyelésére”, és még sok másra is: “ezen adatok kombinálása más nyílt forráskódú és titkosított adatkészletekkel még inkább lehetővé teszi és felhatalmazza az ügyfelet arra, hogy lehetővé tegye a sikeres missziós eredményeket”.

Az Anomaly 6 kémprogramját arra is bevetették, hogy “alátámasszák” az “orosz kiképzésű szíriaiakról” szóló jelentéseket a konfliktusban, az adatok kereszthivatkozásával olyan 2021-ben Szíriában aktív okostelefonokat találtak, amelyeket állítólag 2022 márciusában Ukrajnában észleltek. Néhányat a voronyezsi kiképző létesítményhez követtek, amely a vállalat spekulációja szerint “állomáshely lehet a szíriaiak integrálására az orosz erőkbe a Harkiv tengelyen”.

“Ezek többnyire egyedi eszközök, de nagyon valószínű, hogy ezek nagyobb csoportokra utalnak. További szíriaiak ezeken a helyszíneken nagy valószínűséggel” – vélte az Anomaly 6.

A cég azonban nem vette figyelembe annak lehetőségét, hogy valójában a Damaszkuszban állomásozó orosz katonai tanácsadók eszközeit követte nyomon, mielőtt Ukrajnába indultak volna. Még a mainstream nyugati agytrösztök is elutasították azt a felvetést, hogy szíriai harcosok tevékenykedtek volna az ukrán hadszíntéren. Oroszország csak az év utolsó hónapjaiban vetett be hivatalosan ilyen erőket.

Az Anomaly 6 elkeveri a célpontok azonosítását, így ártatlanok súlyos veszélynek vannak kitéve.

Más esetekben az Anomaly 6 azt állítja, hogy rendkívül pontos célpont-azonosítási képességet ért el. A vállalat például egy magányos “csecsen milícia harcosának” eszközét követte nyomon, és pontosan meghatározta “a GRU légi- és űrkutatási és geoinformációs központjához kapcsolódó hardvereszközét”.

“Az orosz inváziót megelőzően a készülék meglátogatott egy GRU-helyszínt Rosztov-na-Donban, a moszkvai Kremlt és egy azonosítatlan helyet Unechában” – állítja az Anomaly 6 bemutatója. “Az eszköz ezután az ukrajnai Donyeckben volt aktív, miután egy ismeretlen időpontban és időpontban átlépte a határt”.

Úgy tűnt, hogy ez a személy nagyon is tisztában van azzal a kockázattal, hogy a mobiltelefonján keresztül követik. Az Anomaly 6 nehezen találta megfelelően azonosítani az “életmintájukat”, amelyek állítólag potenciálisan “némi kereskedelmi vagy kommunikációs biztonsági tudatosságot” jeleznek. Mindazonáltal az adatok, amelyeket le lehetett szüretelni, kiemeltek egy donyecki helyszínt, amelyet “minden másnál gyakrabban” látogattak meg, ami a céget arra engedte következtetni, hogy ez “az orosz GRU vagy a fejlett erők tevékenységéhez kapcsolódik”.

Az Anomaly 6-nak több szerencséje volt egy másik személy nyomon követésében, akinek az eszköze “életmintát” mutatott, amely összhangban volt azzal, hogy valaki “invázióval kapcsolatos tevékenységet folytat”. A mozgása arra utalt, hogy Moszkvában élt és dolgozott, ami a cég elemzői szemében “érdekessé tette az Ukrajnába való utazását a rendszeres erőmozgásokhoz képest”. Az Anomaly 6 azonosította Donyeck egy olyan területét, amelyet meglátogattak, és amelyet “valószínűleg parancsnokságra és irányításra, összeköttetésre és kormányzásra használtak”, és feltételezte, hogy a szóban forgó eszköz “diplomáciai vagy hírszerzési célú”.

Bár ez a részletesség lenyűgözőnek tűnik, az Anomaly 6 könnyen lehet, hogy legalább néhány célpontját, sőt, még az általuk feltehetően meglátogatott helyszíneket is tévesen azonosította. Egy kiszivárgott Anomaly 6 esettanulmány, amelyet a The Grayzone fedett fel, állítólag azt dokumentálja, hogy a vállalat azonosította egy amerikai atomfizikai szakértő okostelefonját, aki 2019 márciusa és augusztusa között “többször is Észak-Koreába utazott”.

Az Anomaly 6 felvázolta, hogyan tárta fel az akadémikus nevét, címét, családi állapotát, munkáltatóját és gyermekeinek fényképeit, valamint az általa látogatott iskolákat és egyetemeket azáltal, hogy az okostelefonját összekapcsolta az Egyesült Államokban meglátogatott oldalakkal. A vállalat úgy vélte, hogy az akadémikus állítólagos phenjani utazásai miatt vagy komoly kémelhárítási kockázatot jelentenek, vagy pedig a hírszerzés toborzásra érett eszközei.

Amikor azonban a Grayzone felvette a kapcsolatot az akadémikusokkal, azok hevesen tagadták, hogy ők vagy az okostelefonjuk valaha is jártak volna Észak-Koreában. Lehet, hogy őszinték voltak – az okostelefonok földrajzi helymeghatározási adatai rendkívül pontatlanok lehetnek. Ha ez így van, az akadémikus és családja egy rosszul elrontott elemzés alapján került az Anomaly 6 ügyfeleinek célkeresztjébe. Egy aktív háborús övezetben egy ilyen hiba valószínűleg ártatlanok életébe kerül.

Nagy-Britannia minden szinten megmerevíti az amerikai elszántságot”

Augusztus 20-án az ukrán CIA által kiképzett Biztonsági Szolgálat (SBU) meggyilkolta Daria Duginát, Alekszandr Dugin nacionalista orosz filozófus lányát, egy autóba rejtett bombával megölve őt, miközben Moszkva egyik külvárosában utazott. A célzott gyilkosságot üzenetnek szánták Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, akit a nyugati média tévesen Dugin lelkes tanítványának állított be, annak ellenére, hogy soha nem találkozott vele.

Tekintettel az Alekszandr és Daria Dugin meggyilkolására irányuló műveletről, az Anomaly 6 kémprogramjának jellegéről és a Prevail és az SBU kapcsolatáról, megkerülhetetlen a kérdés, hogy a cég technológiáját használták-e a pár nyomon követésére.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy az SBU odesszai kirendeltségét is tájékoztatta-e arról, hogy mikor kell kiváltani a Kercsi híd elleni teherautó-robbantást. Az orosz állami űrvállalat vezetői, Dmitrij Rogozin és Artyom Melnikov elleni merényletkísérlet, miközben egy donyecki étteremben vacsoráztak, úgy tűnik, hogy az Anomália 6 által kifejlesztett nyomkövető technológiára támaszkodott.

Aztán ott vannak a neonáci Azov-zászlóalj halálosztagai, amelyek vadul vadásznak a “kollaboránsokra” a korábban oroszok által megszállt területeken. Vajon ők is használhatják az Anomália 6 kémprogramját?

Ez csak néhány a számtalan forgatókönyv közül, amelyekben az Anomália 6 technológiája végrehajthatta volna. És nem csak a londoni DIA használhatja ki a cég termékeit a Prevail jóvoltából. Ugyanígy a brit Állandó Közös Parancsnokság, a válogatott katonai elit kémegységek, a különleges erők, mint az SAS és az SBS, a GCHQ, az MI5 és az MI6 is.

A Prevail részvétele a Kercsi híd elleni robbantási tervben bőségesen bizonyítja a vállalatnak a civil áldozatokkal szembeni teljes lelkiismeret-furdalás hiányát és a terrorcselekményekben való egyértelmű érdekeltségét. Eredetileg azt javasolta, hogy menjenek tovább, mint ami ténylegesen megtörtént, és robbantsanak fel egy ammónium-nitráttal megrakott hajót az építmény alatt. A vállalat helyeslően idézte a 2020-as bejrúti robbantás által okozott mészárlást, amely százak halálát, ezrek sérülését és milliárdos károkat okozott, mint követendő példát.

Így elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Prevail-t irányító brit különleges erők veteránjai ne lelkesednének a kijevi legdurvább vállalkozások irányításáért, vagy hogy maguk is visszariadnának az ilyen cselekmények végrehajtásától.

Washington hírszerzési információcseréje Ukrajnával közismert, és kulcsfontosságúnak bizonyult számos sikeres művelet és ellentámadás végrehajtásában. A Fehér Ház azonban azt állítja, hogy szigorú korlátokat tart be azzal kapcsolatban, hogy mit és mikor ad ki, hogy megelőzze a Moszkvával való szélesebb körű háborút. Ez többek között azt is tiltja, hogy magas rangú orosz tisztviselőkről név szerint precíziós célzott hírszerzési információkat adjanak ki.

Úgy tűnik, London esetében nincsenek ilyen fenntartások vagy korlátozások. Valójában a brit kormány, a hírszerző szolgálatok és a hadsereg nagy részének az az álláspontja, hogy a proxy-háborút a lehető legnagyobb mértékben és a lehető leggyakrabban kell fokozni. A londoni katonai-hírszerzői körökben a Biden-kormányzat minden óvatossági gyakorlatát a gyávaság tükröződésének tekintik.

December 16-án Rishi Sunak miniszterelnök az ukrajnai háború eddigi előrehaladásának ellenőrzését követelte. A nyilvánosságra hozatal heves félelmeket keltett a Whitehallban, hogy az új miniszterelnök a Biden-kormányzat “óvatosságát” utánozhatja, és ezáltal súlyosbíthatja azt. Egy névtelen forrás akkoriban a BBC-nek elárulta, hogy London “nyomásgyakorlással” “minden szinten megmerevítette az amerikai elszántságot”.

“Nem akarjuk, hogy Rishi megerősítse Biden óvatosságát. Azt akarjuk, hogy [tovább] nyomuljon, ahogyan Boris tette” – magyarázták.

Chris Donnelly magas rangú brit katonai-hírszerzési veterán visszhangozta ezt a nézőpontot egy dermesztő e-mailben, amelyet Julian Buczacki dandártábornoknak, a brit hadsereg elit 1. hírszerző, megfigyelő és felderítő brigádjának küldött, néhány órával a kercsi híd megtámadása után. Donnelly volt a támadás egyik mozgatórugója, aki utasította alárendeltjeit, hogy készítsék el a támadás terveit. A Prevail titkos ukrán terrorhadseregének is ő az agytrösztje.

A londoni vezérkari főnök “eszkalációval” kapcsolatos “szakértői” magas szintű tanácsadóként meghívott Donnelly elítélte Biden állítólag óvatosnak mondott megközelítését a konfliktushoz, mint “annyira bölcs, hogy az már hiteltelen”, és “az “elrettentés” szavának ellentéte”.

Mivel a londoni politikai vezetés kérlelhetetlen nyomás alatt áll, hogy elfogadja Donnelly radikális nézetét a konfliktusról, szinte biztosnak tűnik, hogy az Egyesült Királyság új és még pimaszabb eszközöket fog keresni arra, hogy Oroszországot eszkalációra provokálja. A Prevail köré tömörülő erők eltökélték, hogy az óvatosságot a szélnek eresztik, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy ki kell próbálni a nukleáris telet.

Forrás:The Grayzone

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek