2024.május 15.
Zsófia, Szonja, Döníz

Putyin aláírta a Donbasz szakadár államai elismeréséről szóló elnöki rendeletet

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
putin

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hétfő este, február 21-én Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke tévébeszédet tartott, majd ennek végén aláírta a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségéről szóló elnöki rendeletet. Ezzel Oroszország független államként ismeri el a nagy többségében oroszok által lakott, a 2014-es konfliktus óta vitatott hovatartozású kelet-ukrajnai szakadár államokat. A Kreml közleménye szerint Putyin nem sokkal a tévébeszéd előtt közölte Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy hamarosan aláírja a dokumentumokat.

A BBC diplomáciai tudósítója úgy fogalmazott az eseményről, hogy „nagy pillanat ez ebben a válságban”. James Landale elmondta, hogy

„Donyeck és Luhanszk elismerése leállítaná a minszki folyamatot. Lehetséges, hogy utat fog nyitni az orosz erők Donbaszba való behatolása előtt. A nyugati elszántság jelentős próbája.”

A Mandiner azt írja, hogy a függetlenség vélhetőleg új helyzetet teremtene, mivel az leállítaná a minszki egyezményt, ami egy 2015-ben megkötött tűzszüneti megállapodás az oroszbarát szakadár államok és Ukrajna között.

Ukrajnát kívülről irányítják

A bejelentés kapcsán Putyin a történelemről szóló beszédét azzal kezdte, hogy

a modern Ukrajnát Oroszország „teremtette”.

Az orosz elnök ezt követően Lenint bírálta, akit Ukrajna „szerzőjének és építészének” nevezett. Azt mondta, Lenin ezzel „hátrányos helyzetbe hozta” Oroszországot. Később, a Szovjetunió 1991-es feloszlásával pedig kirabolták az országot.

Putyin az ukrán hatóságokról is szót ejtett beszédében. A 2014-es eseményeket (Euromajdan tüntetéssorozat) puccsnak nevezte, amely során a tüntetők megbuktatták Ukrajna akkori, törvényesen választott elnökét. Az orosz elnök hozzátette, szerinte Ukrajnát kívülről irányítják.

Súlyos szankciók következhetnek Oroszországgal szemben

Vlagyimir Putyint figyelmeztették, hogy ha végrehajtja ezt a lépést és aláírja a rendeletet, amellyel elismeri a két ukrajnai köztársaság függetlenségét, az EU valószínűleg szankciókat fog bevezetni.

„Ha lesz annektálás, lesznek szankciók, ha pedig elismerés lesz, akkor lerakom a szankciókat az asztalra, és a miniszterek döntenek”

– mondta korábban Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője.

Vlagyimir Putyin azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a figyelmeztetéseket.

Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin. Forrás: pixabay.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Putyin van annyira hazafi, hogy megvedi a 4 millio etnikai oroszt az ukran nepirtoktol. Ugy tunik a liberal fasisztak nem nyughatnak, mig ki nem robbantjak a vilaghaborut. Magyarorszagnak ebbol ki kell maradni, es felkeszulni a haza vedelmere.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek