2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

Donald Trump: Putyin stratégiája zseniális

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
20171111horizontal us president donald trump(1)

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Egyesült Államok korábbi elnöke bírálta Joe Bidennek az ukrán válság kezelésére irányuló „erőfeszítéseit”, ezzel együtt pedig „zseniálisnak” nevezte Oroszország lépéseit egy keddi rádióinterjúban.

Donald Trump egy keddi interjúban azt nyilatkozta Buck Sexton rádiós műsorvezetőnek, hogy Vlagyimir Putyin túljárt Joe Biden amerikai elnök eszén azzal, hogy elismerte a szakadár Donyecki (DPR) és Luhanszki (LPR) Népköztársaságok függetlenségét, írja a Russia Today.

„Tegnap megláttam a televízió képernyőjén, hogy mi történt, és az első gondolatom az volt, hogy ez zseniális! Az orosz elnök Ukrajna egy jó részét függetlennek nyilvánította”

– mondta a volt elnök a rádióműsorban, majd gúnyosan hozzátette, hogy „ó, ez csodálatos”.

Vlagyimir Putyin hétfő esti bejelentéséről itt írtunk részletesebben. Azóta az orosz elnök kijelentette, hogy bár megadta az engedélyt a hadseregnek, hogy békefenntartóként megjelenjenek az immár szuverénként elismert államok területén, ez nem jelenti azt, hogy az orosz csapatok azonnal a köztársaságok területére vonulnának. Kedden még kérdéses volt, hogy mindössze a szakadárok által irányított területeket, vagy Donyeck és Luhanszk megye teljes területét (amelyek közel kétharmada ukrán ellenőrzés alatt áll) ismerte-e el függetlenként Oroszország. Később azonban Putyin tisztázta, hogy a két állam elismerésével azok alkotmányát is elismerik, amelyek az államhatárokat a két korábbi ukrán megye eredeti határvonalainál állapítják meg, a 2014-es népszavazás eredménye értelmében.

fmn7nyzwuaykv4
Kelet-Ukrajna és a szakadár köztársaságok térképe. Pirossal a Donyecki, sötétkékkel a Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alatt álló terület, szürkével és világoskékkel pedig a két megye ukrán hadsereg által megszállt részei. Forrás: Twitter / Ucrainarussia

„Biden nem tudja, hogy mit csinál”

Donald Trump a rádióinterjúban kijelentette, hogy ilyen fordulat nem következhetett volna be, ha továbbra is ő töltené be az elnöki hivatalt. Emellett inkompetenciával vádolta meg utódját, Joe Bident.

Trump viccelődve azt mondta, hogy az USA példát vehetne Oroszország tervezett békefenntartó missziójáról, és véleménye szerint nekik is hasonlóan kellene cselekedniük a Mexikóval közös déli határszakaszon. A volt elnök hozzátette, hogy

„ez a legerősebb békeerő, amit valaha láttam. Ennyi tankot még soha nem láttam. Az egyszer biztos, hogy meg fogják őrizni a békét.”

Biden kedden gazdasági szankciókat jelentett be Moszkva ellen, illetve jóváhagyta, hogy további amerikai csapatokat telepítsenek a balti térségbe, válaszul az általa az „ukrajnai orosz invázió kezdetének” nevezett lépésekre. Trump azzal érvelt, hogy Oroszország lényegében komolyabb következmények nélkül növeli a befolyását különböző területeken, ami szerinte annak köszönhető, hogy Putyin „okos fickó”.

A műsorvezető kérdésére, miszerint hol van a hiba az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos stratégiájában, a volt elnök azt felelte:

„A hiba oka a manipulált választás volt, ami egy olyan jelölt győzelmét eredményezte, akinek nem szabadna elnöknek lennie és akinek fogalma sincs arról, hogy mit csinál”.

 

 

Kiemelt képünkön Donald Trump és Vlagyimir Putyin. Forrás: Origo / AFP

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

  1. A normalítás talaján két lábbal álló emberek tisztán látják a valóságot. Hiába próbál az MSM ködösíteni.

  2. Nem annyira stratégia, hanem jogos és hosszútávú érdeke Oroszországnak, hogy egy katonailag semleges, vele minimum korrekt kapcsolatokat ápoló Ukrajna legyen a déli szomszédja. A mostani amerikabarát és NATO tagságra kacsintgató ukrán vezetés tényleg kihúzta a gyufát az oroszoknál. Csak az a baj, hogy háborúval nem lehet igazi szövetségest nyerni, legfeljebb egy bábállamot kreálni egy ukrán Quisling vezetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek